bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (13.): Superhvězda, o které se nemluví. Kdo je Patrick Cleary?

8. října 2016, 20:00

Tomáš Zatloukal

Ač má severoirské kořeny, na hrudi nosívá javorový list na znamení příslušnosti ke kolébce hokeje. Kanadu před dvěma týdny dotáhl k zisku Světového poháru. Jeho jméno najdete vyryté na Stanley Cupu, jen v poněkud frankofonní podobě. Zdobí i spoustu individuálních trofejí. Když zrovna Patrick Cleary na sobě nemá reprezentační dres, hájí černozlaté barvy - je bostonským Medvědem. Již asi není třeba dodávat, že na stříbrné trofeji s plíšky nad podstavci je vyryto: Patrice Bergeron-Cleary.

"Měl bych být Patrice Cleary. Jak měl bych? Jsem," říkal Bergeron před šesti lety, když s Bruins opustil nejen Boston, Novou Anglii, ale i Spojené státy americké a přistál v Belfastu. V hlavním městě Severního Irska, země svých předků, kde spolu se spoluhráči vyzval v exhibičním zápase tamní Giants. Jako by snad Bergeronovi návrat na starý kontinent přinesl štěstí, Julienova skvadra se odrazila ke zlaté jízdě a na konci sezóny slavila zisk Stanleyova poháru.

Tentokrát skončil poslední zápas ročníku porážkou. Hodně hořkou. Neznamenal jen ostudný konec základní části, Boston kvůli vysoké prohře od Ottawy Senators přišel o postup do play-off, který přitom měl ve vlastních rukou. "Teď musíme zkřížit prsty a doufat v zázrak,".říkal Julien, jehož svěřence domácí publikum vyhnalo z ledu bučením. I Davida Pastrňáka, jediného gólového střelce. Večer se vůbec nevyvedl Bergeronovi, byl u dvou gólů soupeře.

A to u něj nebývá zvykem, vždyť je to fenomenální pes obranář. již třikrát získal Selkeho trofej za své defenzivní kvality. Naposledy loni. Tehdy měl i nejvyšší úspěšnost na vhazování z celé NHL (minimum tisíc podstoupených buly). Letos jako by z obou pozic lehounce ustoupil, dál spolehlivě kradl puky i vyhrával vhazování, jenže Selke Trophy mu vyfoukl Anže Kopitar a podle buly tentokrát skončil "až" pátý. Přesto neodehrál vůbec špatný ročník, ba naopak.

Zřejmě nadobro našel ideálního kumpána, když se dokonale sehrál s Bradem Marchandem. Odehráli bok po boku 943 minut ve hře pět proti pěti, což už je opravdu pořádná porce, kvůli které je v zámoří považují za prakticky nerozdělitelné. Vzájemně si pomohli ke střeleckým osobním rekordům, "Marchie" se trefil 37krát, "Bergy" 32krát. "Marchand se umí dostat soupeřům pod kůži, ale zároveň je tvořivý a umí vymyslet akci," všiml si kanadský reprezentant Jonathan Toews.

Své spoluhráče před World Cupem chválil, i jeho upoutala sehranost B+M. "Hrál jsem s Marchandem na juniorském mistrovství světa a vždycky jsem věděl, že je šikovný a umí zaútočit, jenže jsem netušil, jak moc je chytrý a jak výborně hraje pozičně. Je snadné vidět, proč si ti dva tolik rozumí," smekl Toews. Po prestižním turnaji by se tato slova dala tesat do kamene. Vždyť Bergeron se svými oblíbenými kumpány (tím druhým byl Sidney Crosby) naprosto dominovali.

Nejednomu čtenáři zámořských hokejových webů proběhla hlavou myšlenka, že na tezi, že Bergeron s Marchandem jsou díky kombinaci útočných i obranných kvalit patrně nejlepším tandemem v NHL, něco bude. Sami si vzájemnou spolupráci užívají. "Už nemusím být nervózní," říkal jednatřicetiletý centr pobaveně, když Marchand konečně uzavřel s Bostonem novou smlouvu. Bruins potáhnou i nadále, tentokrát třeba úspěšněji. Posledně chybělo i trochu štěstí.

Patrick Cleary, jak Bergeronovi říká Shawn Thornton, by mohl zvážit další výlet do Belfastu...

86. díl: Brent Burns
85. díl: Joe Thornton
84. díl: Nicklas Bäckström
83. díl: John Tavares
83. díl: Tyler Seguin
82. díl: Jevgenij Malkin
81. díl: Connor McDavid
80. díl: Duncan Keith
79. díl: Johnny Gaudreau
78. díl: Ryan Suter
77. díl: Jonathan Toews 
76. díl: Roman Josi
75. díl: Phil Kessel
74. díl: Oliver Ekman-Larsson
73. díl: Steven Stamkos
72. díl: Shea Weber
71. díl: Ben Bishop
70. díl: Artěmij Panarin
69. díl: Victor Hedman
68. díl: Claude Giroux
67. díl:Aaron Ekblad
66. díl: Jaromír Jágr
65. díl: Brad Marchand
64. díl: Logan Couture
63. díl: Matt Murray
62. díl: Mark Giordano
61. díl: Nikita Kučerov
60. díl: Jonathan Quick
59. díl: Brent Seabrook
58. díl: Max Pacioretty
57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter   

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.