bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (66.): Spezza má kšiltovek na rozdávání, letos pálil ostrými

11. srpna 2016, 18:30

Tomáš Zatloukal

Když před čtrnácti lety vletěl do NHL, mluvilo se o něm jako nastupující superhvězdě. Vždyť šlo o dvojku draftu, navíc Kanaďana. Časopis Pro Hockey o něm tehdy vydal poutavý text, ve kterém jej s odkazem na slavné přezdívky Waynea Gretzkyho a Erica Lindrose označil za "The Spezzial One". Ne, elegantní bruslař se smrtící střelou a neskutečně šikovnýma rukama se nikdy nestal nástupcem legendárního "Gretze" a ani nešel ve stopách svého dětského idolu Maria Lemieuxe. Přesto si užívá parádní kariéru a její dosud poslední kapitola toho budiž důkazem.

Fanoušci Dallasu Stars smutnili, když jej začátkem dubna neviděli v sestavě pro utkání s Coloradem Avalanche. Spezza pauzíroval kvůli nemoci. Ale všechno zlé je pro něco dobré. Malá oběť přinesla velkou odměnu, hvězdný centr se vrátil hned v dalším zápase proti Nashvillu Predators a nasázel hattrick! "Odpočinek mi prospěl," culil se po svém druhém třígólovém vystoupení v sezóně 2015-16.  Ano, NHL letos zase jednou viděla Spezzovu tak trochu přehlíženou stránku. Tu kanonýrskou.

Stále platí, že Spezza je především geniálním nahrávačem a tvůrcem hry. To on stojí za tím, že Dallas má nejnebezpečnější přesilovku v zámořské soutěži, od mantinelu rozdává lahůdkové pasy Patricku Sharpovi, Jamie Bennovi či Tyleru Seguinovi. Jenže i on sám umí vypálit. Do rány se nenutí často, za jeden ročník vypálí lehce přes 200 střel, daleko méně než stálí účastníci závodu o "Raketu": Steven Stamkos, Alex Ovečkin a další. Frekvenci nahrazuje precizností. Když si věří, překonává gólmany s neuvěřitelnou lehkostí.

Popáté v kariéře překonal metu 30 branek, proměnil každou šestou ránu na branku. Občas po úchvatných individuálních akcích, jindy praštil do puku v přesilovce. Na celkovém bodovém součtu se výborná střelecká bilance příliš neodrazila (polepšil si o jeden zápis), nicméně pro Stars bylo moc příjemné vědět, že mají dalšího schopného "koncovkáře".  A dobře to bylo i pro samotného útočníka, který před dvěma lety na vlastní žádost opustil Ottawu. Z pozice kapitána. Mnozí mu to zazlívali.

Statistické okénko: Spezza nastřádal 24 bodů v přesilovce, více jich měl z celé kabiny pouze kapitán Benn

A možná dodnes zazlívají, protože ani obdržené odstupné není dostatečnou náplastí. V tuto chvíli zbyl z hráčů, kteří za Spezzu k Senátorům přišli, na soupisce jen Nick Pau. Žádná hitparáda,že? Hokejový virtuóz, který i přes italskou krev v žilách, je spíše kliďas než typický bouřlivák, což je mu chvílemi tak trochu ke škodě než k užitku, načal další etapu své kariéry.  Etapu, ze které byl nějakou tu chvíli poměrně nesvůj. Působí plaše, dlouho mu trvá, než zapadne do nového prostředí. 

 „Nechcete mluvit nahlas. Nechcete mluvit moc, ale nechcete mluvit ani málo. Toužíte ukázat, že tam jste, ale zároveň nehodláte někomu šlápnout na kuří oko. Prostě hledáte cestu a své místo," vykládal při pohledu na to, jak se s tím samým problémem potýká Sharp. Nasázené góly jako by pečetily, že si u Spezzy vše definitivně sedlo. A i Sharp se snad již "zakořenil". Jedinou kaňkou na sezóně obou borců tak zůstává nezdar v play-off. Spezza sice nakupil 13 bodů, ale proti St. Louis Blues neválel.

Tomu se říká zakončení základní části: Spezza dal třístý gól

Zapadl, stejně jako všechny ostatní Hvězdy. Třeba i kvůli své nátuře, podobně jako Aleš Hemský, jeho velký kamarád, je flegmatikem až za hrob a neumí v něm bouchnout saze, když je potřeba přepnout na vyšší obrátky. Dallas každopádně má velký potenciál a pokud zabere směrem dozadu, dál bude postrachem Západní konference. O to, aby útoku nechyběl říz se postará i "The Spezzial One", loňský mistr světa z Prahy a Ostravy.

34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone

27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.