bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (53.): Monstrózní, to je Forsbergovo slovo

27. srpna 2016, 20:15

Tomáš Zatloukal

Zatímco se v kleci áčka na stará kolena, ještě před tím, než jej napadlo vyrábět Bourbon a rozprodal hokejové vzpomínky, oháněl Ed Belfour, za mládežnické výběry zářil rychlý a šikovný talent s povědomým jménem. Filip Forsberg. Taková byla realita ve švédském Leksandu v roce 2008. Řeč o tom, co dnes dělá kanadská gólmanská legenda, již padla. A jak je na tom nadějný forvard s uhrančivým pohledem a nekompromisní střelou?

Inu, za těch osm let stihl ledacos. Třeba si notovat se svým krajanem Mattiasem Ekholmem známý šlágr Sweet Home Alabama od Lynyrd Skynyrd, americké kapely, které udělala nezapomenutelnou a poněkud děsivou reklamu Ivana Chýlková v bizarním pořadu Tvoje tvář má známý hlas. No dobře, oba reprezentanti Tre Kronor, kteří se mimochodem sejdou na Světovém poháru, přímo nezpívali, nicméně jejich snaha o doplnění textu byla zábavná.

 Legrácky stranou, Forsberg stihl i zásadnější věci. Třeba se stát součástí, či spíše hlavní postavou, jedné z nejméně vyrovnaných výměn v dějinách NHL. Z Washingtonu Capitals si jej vyžádali nashvillští Predátoři, opačným směrem zamířil mimo jiné Martin Erat. Tou dobou již poměrně vyčpělý. Nadějný Švéd posléze dotáhl národní výběr do dvaceti let coby kapitán nejprve ke světovému stříbru a posléze také k mistrovskému titulu.

 A v roce 2014 Forsberg, vyhlášený precizní ranou, dobyl NHL. Na podzim mezi nováčky dominoval, hlasitě se o něm mluvilo jako o nejžhavějším kandidátovi na zisk Calder Trophy. Forsberg vše mírnil: "Je tu spousta výborných nováčků. A do konce sezóny zbývá spousta zápasů." Přesto se začala objevovat se slavným jmenovcem, samotným "Foppou". "Ne, Peter byl jen jeden," rezolutně odmítal pokorný zelenáč podobné řeči.

Na Calderovu trofej nakonec nedosáhl, dokonce se nevešel ani mezi tři finalisty, mnohem lepší finiš totiž předvedli Mark Stone a Johnny Gaudreau, ocenění pak převzal Aaron Ekblad. 26 bodů a 63 bodů asi bylo porotcům málo... A tak Forsberg letos ještě přidal, s velkým gustem využíval své největší zbraně - seřízeného zápěstí - a trefil se 33krát, bodové konto vylepšil o jeden zápis. Fanouškům Washingtonu Capitals šedly vlasy.

Tajemství Forsbergovy střely:
Když Filip vyrůstal, pálil tisíce puků na střelecké rampě, společně se svým bratrem Fredrikem. "Muselo se to někde projevit," culí se v srpnovém rozhovoru pro švédský tisk. A dodává: "Měli jsme spoustu cvičení a soupeřili jsme spolu. Třeba jsme trefovali talíře."

Stejně tak Davidu Poileovi. A to při představě, na kolik peněz vyrůstající hvězda Predátory přijde. Nakonec s ním podepsal smlouvu, kterou zámořská média označila za monstrózní. Na šest let, s celkovým příjmem 36 milionů dolarů. V Nashvillu si více vydělají (pokud se budeme bavit o stropové zátěži) pouze Pekka Rinne s P.K.Subbanem . Přesto se nezdá, že půjde o vyhozenou investici.

 Vždyť čerstvě dvaadvacetiletý útočník má značný potenciál a navíc bude mít k ruce i nadále výtečné kumpány: Jamese Neala a Ryana Johansena. Sám Forsberg byl z podpisu nadšený, slíbil, že se bude nadále zlepšovat. "Rodí se tu něco výjimečného, vůbec jsem neuvažoval nad něčím jiným než nad setrváním v Nashvillu," říkal v konferenčním hovoru uveřejněném na klubovém webu Preds.

Severoameričtí novináři mu hodně věří. A věští, že by mohl předvést "monstrózní" sezónu. S ohledem na jeho věk i předvedené výkony. Vždyť je členem elitní společnosti, která za posledních 20 let stihla před 22. narozeninami nakupit ve dvou sezónách přes 60 bodů a zároveň nastřílet alespoň 25 gólů. Patří do ní skutečná esa: Stamkos, Crosby, Kane, Kopitar, Toews, Tavares, Ovečkin, Malkin, Gáborík, Kovalčuk, Monahan a Friesen. Ano, poslední jméno působí trochu nepatřičně.

Až právě na Jeffa Friesena a Mariána Gáboríka, jemuž se do cesty postavila výluka, dokázali všichni jmenovaní v sezóně, do které vstupovali jako dvaadvacetiletí, sbírat (přinejmenším) téměř jeden bod na zápas (0,95). Povede se to také Forsbergovi?

47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin

30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.