bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (43.): Kdo je nejhorší kapitán Montrealu Canadiens všech dob?

16. září 2016, 20:30

Tomáš Zatloukal

Toe Blake, Maurice Richard, Jean Béliveau, Bob Gainey, Guy Carbonneau, Saku Koivu. Co jméno, to pojem. Před startem minulé sezóny do této vybrané společnosti přibyl Max Pacioretty. Schopný střelec, ale přeci jen někdo, jehož věhlas se slávě vyjmenovaných nemůže rovnat. Mnozí při jmenování Paciorettyho, před pár lety bezmocné oběti drsného zákroku Zdena Cháry, kapitánem Montrealu Canadiens nesouhlasně kroutili hlavou. Tenhle sedmadvacetiletý "kluk" má vést nejúspěšnější klub v dějinách National Hockey League? Má vůbec šanci to zvládnout?

V listopadu loňského roku se zdála být odpověď prostou a jednoslovnou: "Ano". Habs vstoupili do základní části fenomenálně, fantastický gólman Carey Price tlačil Montreal k jednomu vítězství za druhým, Paciorettyho družina vládla NHL. Jenže pak si Price obnovil zranění a do konce ročníku 2015-16 již nenastoupil. Canadiens se najednou utápěli ve výsledkové mizérii a všem teprve došla hodnota kanadského gólmana pro tradiční celek z Original Six.

Price nedostal Hart Memorial Trophy pro nic, za nic. Ne, skutečně je jedním z nejužitečnějších hokejistů zámořské soutěže. Mezi takové se ještě nemůže počítat Pacioretty. Snažil se, dřel, byl na sebe přísný a kritický, z tiskovek odcházel odříkávajíc sprostá slova, ale tomu, že se Montreal zůstal bez play-off, nezabránil. Dal třicet gólů, na druhou stranu měl v tabulce pravdy deset mínusů. "Je to nejhorší kapitán v montrealských dějinách," měl říct Michel Therrien.

Všichni víme, že si náročný kouč Habs nebere servítky, nicméně, že by zlomil vaz vlastnímu lídrovi? Pacioretty na tato slova zprvu reagoval s ironií: "Umím si představit, že jsem na horším seznamu než na tom kapitánů Canadiens." Poté si vyměnil pár zpráv a telefonátů s Therrienem a vysvětloval: "Michel mi řekl, že jeho věty byly citovány chybně. Je to nešťastná situace," dodal. Vyvstává otázka, kdo byl tedy horším kapitánem než americký reprezentant?

Kandidáti se hledají těžko. Vždyť v úvodu jmenované legendy vrhají takový stín, že by zpoza něj nevyčuhoval ani takový čahoun jako Chára. Ať Therrien skutečně zostra kritizoval Paciorettyho, nebo byl mylně citován, před rodákem z New Caananu leží velká výzva. Potřebuje dokázat, že je hoden pocty nosit céčko na ikonickém dresu, který oblékalo 24 mužstev, jejichž hráči se stali šampióny NHL. Když Maxe jmenovali lídrem, zalily se mu oči slzami, tolik to pro něj znamenalo.

V uplynulém ročníku slzely také oči fanoušků Montrealu. Od svých favoritů čekali více. Sám o sobě, Pacioretty vyloženě nevyhořel, vždyť stále patřil mezi nejlepší ligové střelce (ostatně za posledních pět let dali více gólů jen Corey Perry, Joe Pavelski, Steven Stamkos a pochopitelně Alex Ovečkin). Jenže naprosto zklamalo jeho mužstvo. I kvůli tomu hledal generální manažer Marc Bergevin přes léto až zoufale jakýkoliv impuls pro mizernou ofenzívu.

Martina Réwaye se nedočká, talentovaného Slováka prý zradilo srdce. Do kabiny ale již dorazil jiný chlapík s pochybnou pověstí. Alex Radulov. Pacioretty je z něj nadšený. Těší se, jak spolu budou motat hlavy obránců a sázet jednu trefu za druhou. „ Alex je jedním z nejnadanějších hokejistů na světě. Hned jak jsme jej podepsali, tak jsem šel na Youtube a pustil jsem si pár jeho akcí. Normálně jsem měl husí kůži. Těším se, až spolu budeme hrát,“ řekl nedávno zámořskému tisku.

Řeč přišla i na to, jak si v nové základní části povedou Habs. To je přeci to jediné, co fanoušky Montrealu zajímá. Vítězství, nikoliv individuality. "Nejspíše budeme tak trochu přehlíženi, což by nám mohlo pomoct," tvrdil opatrně Pacioretty. Ještě před tím, než se vydá na cestu nápravy, bude se ucházet s Američany o Světový pohár. Sen o napodobení dvacet let starého příběhu nosí v hlavě nejen obávaný kanonýr. Cesta k jeho naplnění ale nebude snadná. 

A na vlastní kůži to Pacioretty poznal již v přípravných zápasech. Zase jej kritizoval tvrdý a nesmlouvavý lodivod ze staré školy. John Tortorella. "Torts" řekl, že od Maxe potřebuje více. To samé platí i o Montrealu Canadiens. Dočká se klub i národ velkých činů od málomluvného rychlíka s číslem 67 na zádech? Nebo zase jednou zarezonují ostrá slova Guye Lafleura, který o Paciorettym (a Thomasi Vanekovi) před časem řekl, že pokud je máte v kabině, nikdy nic nevyhrajete?

57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.