bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (58.): Nahoru a dolů. Kuzněcovova hvězda po základní části pohasla

16. srpna 2016, 12:10

Jiří Lacina

Bylo to zklamání. Washington šel do play off jako velký favorit. V základní části s přehledem drtil soupeře, Barry Trotz jako by dal mužstvu přesně to, co mu scházelo. Ofenzivní družině naordinoval kázeň a disciplínu, všechno nasvědčovalo tomu, že Capitals konečně prodají svou kvalitu také v play off. To by ale nesměli narazit na Pittsburgh, kde nový trenér rovněž udělal s mužstvem své.

Zklamání to bylo i v mnoha individuálních ohledech. Jevgenij Kuzněcov šel do play off jako tahoun, jako nejproduktivnější hráč týmu. Jeho 77 bodů (20+57) v 82 utkáních byl devátý nejlepší výkon v NHL. V play off? Jen dva body (1+1) ve dvanácti duelech! Zatímco v základní části za sebou nechal v bodech i Ovečkina, v té pohárové jich jeho slavnější krajan nasbíral šestkrát tolik (5+7).

Kuzněcov je vynikající hokejista. Má skluz Sergeje Fjodorova, dobře vodí puk, hlavu pořád nahoře. V útočném pásmu umí obdivuhodné věci, přitom se nezapomíná vracet do obrany. Doug McLean z Hockey Night in Canada jej nazval „nejlepším nahrávačem v NHL“. Nikoli náhodou. Kuzněcov posbíral v základní části nejvíc prvních asistencí při hře pět na pět. Jeho pasy při objíždění brány zpátky kolem první tyče ozdobily řadu letošních zámořských sestřihů.

Jeho progres proti předešlé sezóně byl nepřehlédnutelný. Nabral tolik potřebné sebevědomí, přijal za svůj nový jazyk, zem i zvyky. Dlouho nechápal, proč v Americe jen tak nahazují puky. Doma ho za to trestali. Když viděl, že to dělá i Alexandr Ovečkin, pochopil, že v téhle zemi se to hraje trochu jinak. Hodně mu pomohl pohovor s Pavlem Dacjukem, který mu dal spoustu cenných rad.

„Kuzněcov má extrémně vysoké hokejové IQ. Rád sleduje video. Všimne si věcí, kterých si ostatní nevšimnou. Převedl na led všechno, co mu Dacjuk poradil,“ ocenil Rusovu pomoc Barry Trotz.

Bohužel, všechno se to nějak nepovedlo přenést do závěrečného stádia sezóny. V základní části přitom dokázali jen tři muži (Jaromír Jágr, Connor McDavid a Patrick Kane) vyprodukovat při hře pět na pět víc bodů než Kuzněcov. V play off si čtyřiadvacetiletý rodák z Čeljabinsku připsal oba své skromné bodové zápisy v přesilové hře.

Odborníci si lámali hlavu nad tím, proč se šikovnému Rusovi nedaří. Na sportsnet.ca vyšla hotová vědecká analýza plná grafů a různých interpretací. Samozřejmě, byla v tom trocha smůly. Střelecká úspěšnost kolem tří procent je prostě málo. Skoro čtyřicet střel dokumentuje snahu, jediný gól zrcadlí tuto snahu jako jalovou. Hlavní problém byl nalezen ve vyšším tempu hry, kterému nebyl Kuzněcov schopen přizpůsobit svojí tvořivost.

Pak tu zřejmě byl také větší tlak ze strany trenéra, který odjakživa mladíka pobízel, aby víc střílel. Ne že by se mu Barry Trotz nesnažil pomoct. Dokonce jej vrátil do útoku s Ovečkinem. „Žádná velká změna, hráli spolu během roku několikrát. Někdy chcete věci trochu rozhýbat. Už nemáme co ztratit,“ říkal k rošádám v sestavě po čtvrtém utkání špatně se vyvíjející série s Pittsburghem.

Nebylo to nic platné. Crosbyho parta byla tenhle rok nepřekonatelná, nicméně Kuzněcov Tučňákům život příliš nezkomplikoval. Po vyřazení ze Stanley Cupu se přesunul s Ovečkinem a Orlovem na domácí světový šampionát. Ani tam si náladu nevylepšil. Dva body (1+1) v šesti utkáních opět nic moc... Slabou útěchou bylo, že lépe tentokrát nehrál ani Ovečkin. Před náročným domácím publikem vybojovali Rusové jen bronzové medaile. Čekalo se víc.

Kuzněcov v minulé sezóně postoupil, v jejím závěru však udělal pořádný krok zpět. Pracně budované sebevědomí citlivého hokejisty utrpělo. Příští rok na něm musí znovu zapracovat. Pokud možno tak, aby mu výborné výkony vydržely i do klíčového období sezóny. 

42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.