bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (61.): Zuccarello našel úctu k životu, trofej mu sebral Jágr

13. srpna 2016, 19:30

Tomáš Zatloukal

Nebýt českého fenoménu číslo 68 došel by si Mats Zuccarello před pár týdny na nablýskané pódium v Las Vegas pro cenu Billa Mastertona. Vždyť měl za sebou opravdu luxusní sezónu, s 61 kanadskými body ovládl tabulku produktivity newyorských Jezdců. On, prcek z Norska, přezdívaný "Hobit", který ještě nedávno hrával za "almužnu", za, viděno optikou jeho kvalit a platů ostatních hvězdných hokejistů, směšných 700 tisíc dolarů. Tolik chtěl v roce 2013 všem dokázat, že do NHL patří a že tam dokonce může zářit. Povedlo se, bývalý hráč švédského MODO porazil předsudky a nyní bere pětkrát tolik.

Ale o peníze mu zase tolik nejde. Poslední dobou již tolik neprožívá ani onu výzvu prorazit do NHL. Ne, Bill Masterton Trophy mohl dostat z jiného důvodu. Kvůli překonání zranění, které mohlo skončit tragédií. Na konci loňského dubna dostal Zuccarello pukem do hlavy, nechtěně jej sestřelil vlastní kapitán, Ryan McDonagh pak již jen sledoval, jak se ten vlasatý smíšek, lamač dívčích srdcí, kácí k ledu. Diagnóza? Fraktura lebky, krvácení do mozku.

Osmadvacetiletý útočník ztratil řeč, prý čtyři dny nemohl mluvit. Tu důležitou bitvu ale zvládl, nepřišel o život. Masterton kdysi takové štěstí neměl... . "Nemohl jsem mluvit a také jsem příliš necítil ruku. Byl jsem v nemocnici tři dny a čtyři dny jsem vůbec nic nevyslovil. Cítím se mnohem lépe a s každým dnem se to nadále zlepšuje," hlásil krátce po svém zranění, když podstupoval  terapii, při které se snažil zase rozmluvit do někdejších "otáček". 

Zadařilo se, stejně uspěl i v rozkmitání nohou do obvyklého tempa. Ještě než ale uchvátil NHL svou dosud nejlepší sezónou, podstoupil výlet, který mu nejspíše pomohl docenit výsledek zmíněné události. Ve chvíli, kdy proti němu letěl v pátém zápase proti Pittsburghu Penguins puk z hole McDonagha, nešlo o takové maličkosti, jakou představuje rozlité mléko v kuchyni, zdražený benzín nebo to, jestli váš seznam připojený ke klauzuli o nevyměnitelnosti bude zahrnovat osm či devět klubů.

Zuccarello se společně s dobročinnou organizací Right To Play vydal do Tanzánie a viděl bídu. A také radost.  "I přes to všechno, co denně zažívají, nemizí z těch dětí nadšení," téměř žasl. Z první ruky pochopil, jak zanedbaná je tahle část světa, kde jsou naše "starosti" malichernostmi. "Člověk vidí, že ty děti nepotřebují jen jídlo, ale vzdělání. Musíme je naučit říkat ne. Velkým problémem jsou tu znásilňování, choroby a nemoci," popisoval drobný hokejista své dojmy.

"Měl bychom jim nabídnout také nějakou zábavu. I to jim může následně pomoci ve škole. Věřím, že je to ta správná cesta. V tomhle je podle mě budoucnost. Měl jsem z toho pocit šílenství, když jsem viděl jejich svět. V jedné třídě se učí 250 dětí. Lidé jako my, narození v USA nebo v Norsku a s kompletními rodinami, si stěžují na každou drobnost. S životem dětí v Tanzánii se to vůbec nedá srovnávat. Když dostanou jídlo, smějí se. Když se napijí vody, jsou šťastní," dodal.

Zuccarello měl vždy velké srdce, ale takhle zkušenost jej ještě posílila. Stal se ještě větší osobností a začal si více vážit skvělého života, který vede. A vystřihl báječný ročník, byl hlavním tahounem Jezdců. Na ten nový se těší, byť přiznává, že z určitého úhlu pohledu už to nebude ono. V kabině již nebude sedávat s Derrickem Brassardem. Jeho výměna jej prý nepřekvapila, hlavně kvůli platovému stropu, ale bolela hodně. "Trávili jsme spolu spoustu času i mimo led," přiznal.

Pro newyorské fanoušky bylo důležitější, co ti dva dokázali na kluzištích. Drtivou většinu zápasů odehráli bok po boku. "Já jsem pomohl jemu, on pomohl mě," vyprávěl rodák z Osla doma v Norsku, kde zrovna dohrál fotbalový mač celebrit. I přes pár tutovek neskóroval... Co ale na tom záleží, v NHL mu to střílí na výbornou. A snad se na to nic nezmění, když zmizí Brassardovy lahůdkové přihrávky. Třeba "Hobit" se naladí na stejnou notu s Mikou Zibanijadem.

Švédská zkušenost by tomu rozhodně neměla uškodit...

39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf

35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone

27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.