bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (19.): Rok Jevgenije Malkina – první syn, druhý Stanley Cup

4. října 2016, 19:30

Jiří Lacina

V předešlých letech by byl v našem i jakémkoli jiném TOP žebříčku světových hokejistů nepochybně výš, jenomže časy se mění. Jevgeniji Malkinovi už není dvacet let, kdy za pomoci agenta složitě prchal z Magnitorgorsku, kde ho poněkud nevybíravými, typicky ruskými metodami, donutili podepsat prodloužení smlouvy. Už mu není ani dvacet pět, kdy byl v NHL na vrcholu a vyhrával trofeje.

Malkinovi je třicet a leccos se změnilo. Tak třeba je z něj otec. Snoubenka Anna Kasterova mu na konci května porodila syna Nikitu. Vážil 7 liber a 1 unci (3,45 kg); milovníci numer v synkově tělesné váze ihned špatřili tátův dres s číslem 71. O spánek prý neměl navzdory přítomnosti kojence nouzi. Jeho přítelkyně stíhá všechno tak, že si hokejový profesionál spí obvyklých jedenáct hodin denně.

Ani domácí pohoda však nemůže zakrýt fakt, že Malkinovo tělo jeví za těch pár let v NHL značné opotřebení. Dává to najevo prostřednictvím nejrůznějších zranění. Především kvůli nim neodehrál ruský útočník v žádné ze tří posledních sezón ani 70 zápasů, v té výlukové 2012-13 to s 31 duely ze 48 možných také nebyla zdaleka „plná účast“. Také proto je hvězda Pittsburghu v našem pořadí až na konci druhé desítky.

Do Pittsburghu se vrátíme!

Paradoxně ho to zrovna letos nemusí tolik mrzet, protože individuální úspěchy přebil úspěch kolektivní. Před sedmi lety už jeden Stanley Cup s Pittsburghem vyhrál. Na jaře 2009 k němu dokonce přispěl naprosto klíčovým způsobem. Malkinových 36 bodů (14+22) z tehdejší pohárové části sezóny je dodnes jeden z nejlepších výkonů historie. Produktivnější byli v play off jen Wayne Gretzky (47, 43, 40, 38), Mario Lemieux (44) a Paul Coffey (37). Celkově jde tedy o sedmý nejlepší výkon všech dob.

Malkin byl skvělý ještě několik následujících let, Art Ross Trophy z roku 2009 obhájil o tři sezóny později v roce 2012. Na Stanley Cup si ale on ani Sidney Crosby dlouho nesáhli. Až letos, paradoxně za nejvýraznějšího bodového příspěvku Phila Kessela a pod vedením nového kouče, se obě pittsburghské modly dotkly svatého hokejového grálu podruhé.

Jak už to chodí, cesta to nebyla snadná. Ve druhém kole vyzval Crosbyho jeho tradiční sok Alexandr Ovečkin, na kterého si po svém vstupu do NHL kdysi stěžoval také Malkin. „Z nějakého důvodu mě pořád trefuje,“ nechápal chování krajana. Washington byl nejlepším týmem základní části, ale na Pittsburgh nakonec v šesti zápasech nestačil.

Nejkritičtější moment zažili Tučňáci ve finále konference proti Tampě Bay. Porážka 3:4 v pátém domácím zápase dala Bleskům vedení 3:2 v sérii. Tehdy Malkin vystoupil a poslal vzkaz ve stylu Marka Messiera: „Věřím v tenhle tým, věřím ve své schopnosti. Do Pittsburghu se vrátíme!“

Znamenalo to vyhrát šestý zápas v Amalie Areně a pak se poprat o všechno v sedmém domácím duelu. Pittsburgh uspěl v Tampě po výhře 5:2, Malkin jednou nahrával, Crosby byl u dvou gólů (1+1). V posledním utkání, které rozhodlo o postupu do finále, vystoupil bojovník druhého sledu Bryan Rust, který dvěma trefami nasměroval svoje mužstvo k vítězství 2:1. U obou zásahů mu asistoval Malkin.

Na odchodu?

Byla z toho velká radost a další triumfální jízda Pittsburghem. Od dob Lemieuxe s Jágrem ji tady zažili podruhé. Ani druhý Stanley Cup však nemůže zastřít několik faktů. Malkin je až příliš často v péči lékařů. V důsledku toho sbírá méně bodů, dává méně branek. Když se vrací po zranění, schází mu herní pohoda. V play off to bylo vidět. Často až moc chtěl, efektivita jeho hry nebyla na dřívější úrovni.

Když přičtete napjatou situaci pod platovým stropem šampiónů, nikoho nemohly překvapit spekulace o Rusově odchodu z Pittsburghu. V červnu se internetem převalily drby o zájmu Chicaga. Generální manažer Pens Jim Rutherford je důrazně popřel: „Nechystáme se ho vyměnit. Nehovořil jsem o něm s žádným týmem.“

Malkin pořád nabízí vysokou přidanou hokejovou hodnotu. Pořád dovede dát krásný gól, jako ten v základní části proti Edmontonu. S Pittsburghem má lukrativní smlouvu, která mu garantuje roční příjem 9,5 miliónu dolarů až do konce sezóny 2020-21, po jejímž skončení mu bude 35 let. Má v ní také no-trade klauzuli, která z něj nedělá zrovna standardní zboží. Ruský hokejista by musel dát ke své výměně souhlas.

V Pittsburghu musí věřit, že jeho loket – poslední ze seznamu zranění – bude v pořádku, stejně jako zbytek zkoušeného těla, a Malkin si i po třicítce udrží vysoký herní standard. Po Světovém poháru, kde zkazil polovinu přihrávek, slíbil, že se zlepší. Pevné zdraví je pro to podmínkou. Pokud jej bude dál zrazovat, bude v žebříčcích, jako je ten náš, dál klesat. A nakonec mu možná nezbude než kývnout i na nějakou tu výměnu.

80. díl: Connor McDavid
79. díl: Johnny Gaudreau
78. díl: Ryan Suter
77. díl: Jonathan Toews 
76. díl: Roman Josi
75. díl: Phil Kessel
74. díl: Oliver Ekman-Larsson
73. díl: Steven Stamkos
72. díl: Shea Weber
71. díl: Ben Bishop
70. díl: Artěmij Panarin
69. díl: Victor Hedman
68. díl: Claude Giroux
67. díl:Aaron Ekblad
66. díl: Jaromír Jágr
65. díl: Brad Marchand
64. díl: Logan Couture
63. díl: Matt Murray
62. díl: Mark Giordano
61. díl: Nikita Kučerov
60. díl: Jonathan Quick
59. díl: Brent Seabrook
58. díl: Max Pacioretty
57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter   

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.