bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (51.): Pietrangelo si vydřel kapitánské céčko i nominaci na Světový pohár

28. srpna 2016, 20:30

Tomáš Zatloukal

Zrovna v pátek se slavil Mezinárodní den psů. A jelikož Alex Pietrangelo nezapomněl ani v březnu na stejný svátek štěňat, nikoho nemohlo šokovat, že své čtyřnohé mazlíčky vystavil na odiv veřejnosti i tentokrát. O den později se hvězdný bek stal vůdcem ne snad psí či vlčí smečky (odkaz na st.louiskou farmu v Chicagu), nýbrž rovnou hlavního mužstva Bluesmanů. Jako by snad vedení ambiciózního klubu dalo na radu odcházejícího kapitána Davida Backese, který jako svého nástupce doporučil Alexe Steena a právě Pietrangela.

Pietrangelo působí jako přirozený lídr. Již řadu sezón se zapojuje mimo led do řady dobročinných akcí, umí vystupovat před novináři, na ledě nechybuje a naopak umí v klíčových chvílích přidat ke svým skvělým výkonům ještě nadstavbu. Tak jako třeba v pátém zápase prvního kola proti Chicagu Blackhawks. Na ledě strávil téměř 40 minut a dal svému týmu, tolik toužícímu po zlomení obhájce Stanley Cupu i černé série s ním, velikou šanci postoupit - měl první asistenci u všech tref Blues! St. Louis nakonec padlo v prodloužení.

Přesto se o dva mače později povedlo přes obávaného soka postoupit a Bluesmani si poradili i s Dallasem Stars. Nad síly Backesově partě byli až Žraloci ze San Jose ve finále Západní konference. Takhle daleko se pod vedením amerického dříče St. Louis ještě nikdy nedostalo! A dál se již nedostane, poněvadž nyní se kormidla ujímá jiný muž, jiné národnosti, bruslící na jiném postu. Alex je Kanaďan s italskými kořeny, hraje na pozici pravého obránce, poněvadž tak velí jeho držení hole, a je o šest let mladší než čerstvá posila Bostonu Bruins.

"Líbí se mi jeho osobnost a styl chování, jak ke svým spoluhráčům, tak k trenérskému týmu a médiím. Patří mezi ty, kteří si získají respekt od každého,“ vysvětloval GM Doug Armstrong, proč si vybral právě Alexe. Přidejme si ještě elegantní herní projev, tolik typický pro velké kapitány, Joem Sakicem počínaje, Scottem Niedermayerem konče. Druhému jmenovanému je tuze podobný, výborně bruslí, má skvělý přehled, patří mezi hokejové gentlemany a navíc mu nechybí zodpovědnost a obětavost. Letos zblokoval 136 střel!

U čísel ještě můžeme zůstat.

V sezóně 2015-16 nastřádal 37 bodů, sedmkrát skóroval. Ne, nebyl nejproduktivnějším zadákem Bluesmanů, zastínil jej Kevin Shattenkirk. Jenže tomu chybí komplexnost, jeho hra bývá charakterizována jako jednostranná, vždyť od Pietrangela jej v tabulce pravdy dělilo 24 bodů (-14 vs. +10). A rozdíl by byl ještě větší, kdyby hlavní kouč Kevin Hitchcock nebyl soudný a nespoléhal na rodáka z ontarijského King City tak často. St. Louis nemělo vytěžovanějšího bruslaře, Pietrangelo večer co večer hrával přes 26 minut. Přesilovky, oslabení.

Pro roli kapitána snad nebylo lepšího herce. Bývalý vůdce Niagary Ice Dogs v juniorské OHL byl St. Louis draftován (ze čtvrtého místa) a rovnou po draftu také uniformu s modrou notou oblékl. Tam u řeky Mississippi rozehrál svůj koncert. Zprvu nesměle, postupně se ale stal základním stavebním kamenem defenzivního valu a v tuto chvíli má na kontě přes 500 zápasů za Blues (včetně play-off). Přesto Pietrangelo přijal céčko s pokorou. Napadla jej jména Chrise Prongera, Ala MacInnise či Bernieho Federka.

„Když se podíváte na hráče, kteří měli na svém dresu přišité céčko, vždy se jednalo o velké osobnosti, které splynuly se zdejší komunitou. Nebyli to pouze lídři, ale skvělí lidé, kteří se snažili reprezentovat sebe a ostatní spoluhráče tím nejlepším způsobem. Nyní je na mě, abych v této tradici pokračoval,“ řekl šestadvacetiletý sympaťák, pro kterého bude sezóna 2016-17 specifická nejen kvůli nové nášivce na trikotu, ale také bude poprvé hrát jako ženáč. V červenci si vzal svou pohlednou blonďatou přítelkyni.


Třeba hned napoprvé přidá k prstenu snubnímu i ten pro vítěze NHL. Podobný plán má i Ondřej Palát. Pro Alexe by šlo tak trochu o rodinnou povinnost, vždyť jeho příbuzný Frank již na stříbrném poháru jméno má. Na rozdíl od opory zadních řad Blues se nikdy nestal vyloženou hvězdou, ne šlo o brankářského náhradníka, na půl cesty mezi zámořskou soutěží a Evropou. Jenže Frank se stal hrdinou okamžiku, když ve ve vyřazovacích bojích roku 1991 fenomenálním zákrokem zastavil slovenského bombarďáka Petera Šťastného.

Alexova kariéra podobný moment zatím postrádá. Přijde? A přijde již příští rok na jaře? Nebo bude ročník 2016-17 pod psa?

49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin

30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.