bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (35.): Jaromír Jágr – pořád tady a pořád ve formě!

22. září 2016, 16:30

Jiří Lacina

V minulé sezóně byl dlouho jediným čtyřicátníkem v NHL. Druhý nejstarší muž ligy Patrik Eliáš oslavil čtyřicátiny až 13. dubna. Oč méně hráčů se čtyřmi křížky na zádech arény NHL brázdilo, o to hlouběji byl do páté desítky let zaříznutý nejstarší z nich. Jaromír Jágr končil sezónu jako čtyřiačtyřicetiletý!

Společnost nestorů: Howe, Chelios, Jágr…

V takovém věku nehrál NHL žádný jiný útočník v dějinách této soutěže. Gordie Howe, Mark Messier, Igor Larionov, Mark Recchi, Teemu Selänne, všichni končili ve 43 letech. Pouze Howe se o dva roky později k hokeji znovu vrátil (k jeho comebacku do WHA existuje vydařený hraný film „Mr. Hockey: The Gordie Howe Story“) a hrál až do 52 let. Poslední sezónu si po sloučení jeho Hartfordu s NHL střihl znovu v lize nejprestižnější. Lze ale jen s velkými obtížemi věřit, že by totéž, tedy celých sedm sezón po pětačtyřicítce, zvládnul v NHL.

Jágrovi tak fakticky zbývá jediný soupeř, a to obránce Chris Chelios. Další muž, jenž byl ve své době nestorem NHL. Americký nezmar, kterému tělo podobně jako Jágrovi tolerovalo i hluboko po čtyřicítce necitlivé zacházení a brutální tréninkové dávky (připomeňme šlapání na rotopedu v sauně). NHL hrál do 48 let. Když odečteme dvě poslední sezóny, které už za moc nestály (28 + 7 utkání), dá se říct, že stíhal Chelios hrát naplno na nejvyšší úrovni do 46 let.

Na to zbývají Jágrovi dva roky. Loni přitom rozhodně nebyl na Floridě do počtu. Odehrál vynikající sezónu - 66 bodů (27+39) byl jeho druhý nejlepší výsledek od návratu z KHL. S šestibodovým náskokem vyhrál týmovou produktivitu Panthers, mezi střelci byl za Alexandrem Barkovem jen o jeden zásah druhý. V historickém bodování překonal na třetím místě Gordieho Howea.

Magazín Hockey News vyhlásil Jágrovo překonání Howea pátým nejvýznamnějším momentem sezóny 2015-16. Česká legenda měla po tomto ročníku na kontě 1868 bodů (Howe 1850) a v historické tabulce produktivity už před ní zůstali jen nedostižný Wayne Gretzky (2857) a Mark Messier (1887), který je rozhodně na dostřel.

Nejen hokejový, sportovní fenomén

Doma je z Jágra fenomén už dobrých dvacet let, minimálně od návratu z Ruska se ovšem českému hokejistovi stále hlouběji klaní také zámoří. Ještě během působení první rok ve Philadelphii vyšel o Jágrovi v Hockey News obrovský, mnohastránkový článek. Vedle jiného s doporučením, aby si na svůj široký úsměv opatřil „ochrannou známku“.

Na jaře 2014, během Jágrova angažmá v New Jersey, vyslal uznávaný novinář USA Today Kevin Allen vzkaz generálnímu manažerovi Devils Lou Lamoriellovi: „Koukej mu nachystat novou smlouvu! NHL si nemůže dovolit přijít o Jágra i Selänneho současně!“

Jágrova odolnost v soubojích a speciálně kumšt krytí kotouče byl serverem nhl.com označen za nejlepší v dějinách této hry. To je s ohledem na to, jak si za mořem považují svých legend, skutečná poklona. Samotnou schopnost hrát tak dlouho na nejvyšší úrovni pak popsal oficiální ligový server jako „jeden z nejúžasnějších příběhů sportovní dlouhověkosti vůbec“.

Zhruba v polovině loňské sezóny věnoval server sportsnet.ca číslu 68 opět málo vídaný prostor, když vyzpovídal řadu osobností, jež prošly Jágrovým životem, a dal dohromady unikátní koláž vtipných, roztomilých, uznalých, ale i velmi dojemných komentářů, jejichž výběr jsme vám přinesli také u nás.

Za všechny připomeňme ten nejdojemnější: „Můj oblíbený moment s ním je z Washingtonu. Trénoval jsem tehdy v New Jersey, asi patnáct minut po utkání jsem seděl ve své trenérské místnosti. Najednou se otevřely dveře, byl to Jaromír. Přišel z kabiny Capitals, přes všechny ty securiťáky, jen aby mě pozdravil. Vyskočil jsem od stolu, abych mu podal ruku. Potřásl mi jí a pak mě objal. Objetí je něco jiného než potřesení rukou… Moc silný okamžik pro hráče a bývalého trenéra!“ (Jágrův bývalý kouč z Pittsburghu Kevin Constantine)

A nejvtipnější: „Kdykoli skočil Jágr na led, trenér na mě řval, ať jdu z ledu…“ (Cam Russell, Jágrův protihráč z Chicaga ve finále Stanley Cupu 1992)

Přestup na Floridu kladenskému veteránovi bezpochyby prodloužil kariéru. Trejd z New Jersey, kde před rokem a půl skomíral a paběrkoval ve třetí lajně - v 17 utkáních před výměnou nasbíral jen 4 body (2+2) – přišel akorát včas. Kde kdo už možná viděl Jágra zpátky v Evropě, mladý tým Panterů a teplé floridské slunce mu ale napumpovaly do žil novou krev a český útočník znovu ožil.

V kanadském bodování NHL skončil na výborném 22. místě, mezi Čechy neměl konkurenci vůbec. V hlasování o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy byl sedmý, z udílení cen si pak odnesl Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji. Po letech, kdy tuto cenu dostávali takřka výhradně hráči, kteří překonali vážné zranění nebo zdravotní problémy, ji konečně dostal někdo za čistou hokejovou dlouhověkost. Domácí Zlatá hokejka, v Jágrově sbírce dvanáctá, už byla jen třešinkou na dortu.

Jágr dětem: Chcete mě porazit?

Aby se aspoň trochu zasadil o výchovu nějakého svého nástupce, vyzval v létě skrze facebook českou hokejovou omladinu, aby se s ním na konci prázdnin utkala a poměřila v tom, jak se kdo připravil na novou sezónu. Milé gesto neobsahovalo nijak náročné zadání - stoj na jedné noze, kliky, dřepy. Možnost poměřit se s Jágrem nepochybně spoustu mladých kluků nakopne!

Návrat do města hazardu?

Také výzva mladým budiž důkazem, že Jágr je pořád ve formě. S nejedním redakčním kolegou jsme se v průběhu minulé sezóny shodli, že tenhle chlap má v nádrži pořád dost benzínu. Aniž bychom chtěli cokoli zakřiknout, Jágr vypadal natolik svěží, že by mohl Chrise Cheliose v jejich věkovém souboji reálně prohnat. Dobře zná své silné i slabé stránky. Dobře ví, čemu se v přípravě vyhnout a na co se naopak zaměřit.

V této souvislosti pak vyvstává zajímavá úvaha. Pokud slavná osmašedesátka dohraje nadcházející ročník ve zdraví a aspoň trochu ve formě - pokud bude to první, s největší pravděpodobností bude i to druhé - může být zajímavým lákadlem pro nový klub.

S připojením Las Vegas do pelotonu NHL proběhne za rok takzvaný rozšiřovací draft. Známe ho od expanze NHL v roce 1967 až po bezprostřední současnost - naposledy jej využily Columbus a Minnesota. Nový klub získává v tomto draftu právo stáhnout si ze sestavy každého ze stávajících týmů po jednom hráči. Nynější kluby mají samozřejmě právo si část hráčů chránit. Pokud se nic nezmění, nesmí staré kluby přijít o hokejisty, kteří v NHL působí první nebo druhou sezonu. Z ostatních si budou smět chránit jedenáct mužů, z toho jednoho brankáře.

Při vší úctě k Jágrovi, Florida má v sestavě celou řadu mladších a perspektivnějších hokejistů, kteří mají podepsané dlouhodobé smlouvy. Důkaz, že s nimi na Floridě počítají a chtějí na nich stavět. Pokud nezůstane Panterům mimo vyvolenou jedenáctku nějaký skutečně atraktivní mladý borec, může být právě Jágr lákavou volbou.

Splnil by úkol dokonalé vábničky na fanoušky v lokalitě, kde se bude hokej snažit zakořenit. O tom, že Jágr město zná, neboť v mladším věku pravidelně létal po sezóně do Las Vegas, aby se odreagoval v místních kasinech, se zřejmě není třeba zmiňovat. Nešel by tedy do neznáma.

Víc lidí doufá, že příští sezóna nemusí být v NHL Jágrova poslední. Věří tomu i v Hockey News, kde vyzdvihli, že Jágr a Howe zůstávají jedinými hráči historie NHL, kteří dokázali nastřílet 25 branek aspoň v 18 sezónách; ovšem s podotknutím, že Howe jich má dokonce dvacet. „Ale znáte Jágra… Při jeho fyzičce a oddanosti hokeji je možné, že dosáhne i této úrovně,“ zavěštili si před pár týdny v respektovaném magazínu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.