bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (47.): Jak dobrý je McDonagh?

14. září 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Když oficiální ligový web NHL nedávno hodnotil nejlepší beky v NHL, skončil Ryan McDonagh až na sedmnáctém místě. Oprávněně? Už souhrn pár drobných faktů napovídá, že nejspíše mu bylo ukřivděno. Tak třeba si připomeňme, že na olympijských hrách v Soči nastupoval v elitním americkém obranném páru, nebo že v hlasování o držiteli Norrisovy trofeje již jednou vystoupal až na osmé místo. A kapitánské céčko na hrudi také nemá pro nic za nic.

McDonagh je špičkový obránce, o čemž svědčí i nominace na Světový pohár, kde by měl hrát prim. V poslední sezóně jej ale sráželo něco, co sám ovlivnit nemohl. Nastupoval vedle Dana Girardiho, jehož nejlepší roky jsou již naprosto jistě minulostí, a po jehož boku tvrdě trpěly statistiky sedmadvacetiletého rodáka z minnesotského St. Paul.

Ať ti klasické, tak ty pokročilé, které snad nejlépe dokládají, jaký je rozdíl hrát s Girardim a bez něj. McDonagh bez svého kanadsko-italského parťáka zaznamenal výtečné Corsi 54,1 %, zatímco za vzájemného působení na ledové ploše sledovaná hodnota klesla 47,3 %. Pokud na Manhattanu nemají klapky na očích, v novém ročníku s tím jistě něco provedou.

McDonagh potřebuje spoluhráče na vrcholu kariéry, jinak bude jeho hra trpět. Letos ovšem všestranný bek, skvělý směrem dopředu a fenomenální v defenzívě, trpěl i z jiných důvodů. Zase neodehrál kompletní základní část. To se mu naposledy povedlo v roce 2012. Zápasy vynechal kvůli otřesy mozku i pohmožděné bradě.

Stal se  tak trochu terčem soupeřů, nejprve si na něj vyšlápl Wayne Simmonds a hlavní kouč Rangers Alain Vigneault zuřil. "Nechápu reakci vedení NHL. Jednala by stejně, kdyby Simmonds trefil Sidneyho Crosbyho?" Sotva se McDonagh vrátil na led po zotavení z otřesu mozku, trefil jej do brady Leo Komarov. A putoval do kabin.

I přes uvedené zdravotní trable zvládl McDonagh naskočit do 73 zápasů, bral v nich 34 bodů a nastřádal 26 plusů v tabulce pravdy. Brzké vyřazení v play-off (pittsburghští Penguins nedali Jezdcům sebemenší šanci) ale jen podtrhlo hořký pocit z těžkého ročníku, tahle sezóna byla zkrátka pod psa. Byť ji psí příběh lemoval.

Sympatický borec, který dokonale splňuje atributy "správňáka" - věnuje se fanouškům, charitě, je oblíbený mezi spoluhráči, vydal na Player's Tribune článek o své fence Franny. Prý kdyby byla člověkem, byla by "svým velkým strýčkem" Derrickem Brassardsem. Nově za ním bude muset na výlety do Ottawy, Brassard se stal přes léto Senátorem.

To McDonagh se v nejbližší době stěhovat nehodlá. V New Yorku vyrostl v opravdového lídra a pro Vigneaultovu družinu je nepostradatelný. I navzdory tomu, že jej NHL.com označili až za sedmnáctého nejlepšího obránce. Ve skutečnosti patří do elitní desítky. Zaručeně.

53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.