bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (59.): John Klingberg. Soupeř pro Erika Karlssona?

15. srpna 2016, 12:30

Jiří Lacina

V NHL je teprve dva roky, ale už patří k elitě. Dallas, jako každý tým, jehož útok je vyfutrovaný hvězdami, nezbytně potřebuje kvalitního beka, který by útočníkům posílal puky do jízdy, rozehrával přesilovky. V Klingbergovi přesně takového hráče má. Přitom je mu teprve 24 let. Třebaže měl už letošní sezónu skvělou, může být ještě lepší. A on lepší bude!

Vyzáblý švédský klučina má při 188 centimetrech výšky jen 82 kilo. A to ještě leckdo pochybuje, jestli si pár kilo nepřidal. Soupeři ho proto v minulé sezóně nešetřili. Snaha otrávit hubeňoura tvrdou hrou se ocitla v taktice nejednoho soupeře Dallasu.

„Kdybych trénoval jiný tým, dělal bych to taky,“ přiznal kouč Stars Lindy Ruff, že intenzivnější fyzickou hru na Klingberga chápe. „Je to součást herních plánů a musíte to umět přijmout. Musíte vědět, kdo proti vám naskočil na led a hlídat si ho.“

Přestože si soupeři Klingberga všímali, nezabránilo mu to ve slušné bodové žni. V 76 utkáních stihnul pobrat 58 bodů (10+48), což byl loni v NHL pátý nejlepší výkon mezi obránci. K tomu 22 plusových bodů v tabulce pravdy; číslo, kterému se další nejproduktivnější zadáci neblížili, a to ani zdaleka.

V Dallasu, který byl se 109 body druhým nejlepším týmem základní části NHL a nejlepším celkem na západě, se Klingberg díval v produktivitě na záda jen Spezzovi, Seguinovi a Bennovi. Tedy největším týmovým útočným esům.

Hleď si vlastní třetiny!

Co vám ale vyjde v základní části, už nemusí tak snadno vycházet v play off. Tam už to taková sláva nebyla. Šikovný Švéd posbíral jen 4 body (1+3) ve 13 zápasech, Dallas se navzdory velkým očekáváním balil už po druhém kole. Klingberg se během vyřazovacích bojů nevyhnul kritice.

„Hleď si hlavně vlastní třetiny!“ vybízel svého beka trenér Lindy Ruff.

V pátém utkání prvního kola s Minnesotou si sice připsal dvě asistence, současně byl ale v základní hrací době u dvou inkasovaných gólů. Navrch přidal „asistenci“ u rozhodující branky v prodloužení. Klingbergova ztráta puku vedla k akci, na jejímž konci rozvlnil síť Mikko Koivu. Wild vyhráli 5:4 a vynutili si šestý zápas.

Podpora útoku je na nic, když si nestíháte plnit povinnosti vzadu. Už po prvních čtyřech duelech měl rodák z Göteborgu -4 body, v tomto utkání přidal další. Trenér dal zelenáčovi neopatrnost při plnění defenzivních úkolů pocítit. „Snažil se o parádní kousky v nevhodnou dobu,“ hřímal kouč.

Každý voják se ale potřebuje ošlehat bitvami, než se z něj stane veterán. Na rozdíl od skutečných bitev v hokeji nejde o život. Z chyb se můžete poučit. „Je to jeho první play off. V sezóně předvedl pár neuvěřitelných akcí. Stejný typ akcí, uprostřed série play off, je ale smrtící,“ dodal na vysvětlenou Ruff.

Budoucnost klubu

Do příští sezóny vstoupí zkušenější, v rozhodujících bojích nepochybně zdrženlivější. V polovině srpna mu bylo teprve 24 let. Všichni čtyři obránci, kteří skončili v produktivitě beků minulé sezóny před ním, jsou starší. Roman Josi skoro o tři roky, Kris Letang o šest, zkušený Brent Burns dokonce o osm, slavný krajan Erik Karlsson o tři.

Ani zbytek nejproduktivnější desítky ligových beků nenabízí mladšího muže. Klingberg je s ohledem na svůj věk obrovským příslibem do budoucna. Když přičtete fakt, že obránci obecně zrají později a často hrají svůj nejlepší hokej až po třicítce, mohou si v Dallasu mnout ruce.

„V příští sezóně uvidíme ještě ofenzivnějšího Klingberga,“ věří novinář Mike Heika, jenž skrze list Dallas News tradičně komentuje dění v týmu Stars. „Bude rozehrávat většinu akcí, už proto, že Hamhuis, Oduya, Johns, Nemeth, Jordie Benn a Oleksiak to prostě dělat nebudou.“

„Klingberg půjde nahoru. Klidně může zabojovat o post nejproduktivnějšího obránce sezóny,“ věří v Dallasu. Vedle jiného by to znamenalo vyzvat na souboj Erika Karlssona, tradičního sběratele bodů mezi obránci, který je důstojným soupeřem i těm nejproduktivnějším útočníkům. Možná je to pro příští ročník ještě příliš smělá úvaha, ale dráždivá ta představa je. Ne že ne!

41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.