bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (56.): Zvíře zvítězilo nad kapitánem. Big Buff je novým pánem Tryskáčů

23. srpna 2016, 20:22

Tomáš Zatloukal

Na hlavě kšiltovku s logem basketbalových LA Lakers, ve tváři šibalský výraz. "Občas je prostě jednoduší soupeře trefit tělem, než ho nahánět a snažit se mu odebrat puk," pravil v kratičkém medailonku pro zámořskou televizní stanici Sportsnet Dustin Byfuglien, suverénně nejtěžší hráč v NHL, a pobaveně se usmál. Svého motta se drží, soupeři proti němu hrají tuze neradi, protože dobře ví, že dostaveníčko se 120 kilogramovou živou dělovou koulí bude tuze bolet. "Drtí kosti," řekl o něm Mark Scheifele. "Jsme rádi, že je na naši straně," přitakal Andrew Ladd. K jeho smůle tato slova již neplatí.

Po pár letech, kdy s "Big Buffem" sedával v jedné kabině a měl relativně klid na práci, zase bude muset jezdit po ledě neustále s hlavou nahoře. Kanadskému pořízkovi stačí málo, zlomek sekundy a najednou protivníkovi zasadí naprosto drtivý hit. Své o tom vědí mnozí, třeba Drew Doughty z LA Kings, kterého Byfuglien doslova zahodil. "Doteď to bolí." Hned poté vítěz Stanley Cupu z roku 2010 poslal do vzduchu také Anžeho Kopitara.

"Je to obrovský chlap a rozhodně jej nechcete naštvat. Mě se to asi nějak povedlo," vzpomínal na hodně nepříjemný moment. Prý jej bolelo celé tělo, jak by také ne. Byfuglien je parní válec. Ale tím to nekončí, téměř dvoumetrový Američan, jehož pochopitelně neminula nominace na Světový pohár, patří ke špičkovým útočně laděným bekům. Ofenzivní instinkty má hluboko pod kůži, vždyť dlouho hrával i jako levé křídlo, jeho specialitou bylo clonění gólmanům.


Zcela pochopitelně, takového borce jednoduše neodtlačíte. Rodák z Minneapolis navíc disponuje skvělým čtením hry, přihrávkám nechybí přesnost, ani načasování. Letos jich nakupil 34. Z pozice beka, v mužstvu, které nepostoupilo do play-off... "Big Buff" se chlubí také parádní ranou. Takovou, kterou trhá sítě. Ani ne tak v NHL, ale při letní "Sauce Challenge", reklamní kampani, do které se opět zapojil a posílal puky do "miniklecí".

Takhle láme kosti Dustin Byfuglien!

 Jen tak na okraj, v roce 2015 se zúčastnil i Gabriel Landeskog, v našem žebříčku hned za Byfuglienem na 57. místě. Pojďme ale od reklamy k opravdovému hokeji.  Jednatřicetiletý svéráz v ročníku 2015-16 opět ukázal, že umí střílet přesně a tvrdě, atakoval metu dvaceti branek, zastavil se na devatenácti přesných zásazích. Podle vítězných tref je mezi obránci za poslední tři sezóny druhý.

Big Buff při hře myslí i na diváky

via GIPHY

Chodí na přesilovky, brání při oslabení, je univerzálním vojákem. Bylo by příhodné, kdyby z pěšáka povýšil na kapitána. Vždyť vyhrál "duel" s Laddem, nyní již ex-vůdcem Winnipegu a nedávnou posilou NY Islanders. Loni v září jsme psali, že GM Kevina Cheveldayoffa nejspíše čeká dilema. Mělo hrozit, že si bude muset vybrat mezi oběma hvězdami, zlatými chlapci, kteří se před šesti lety společně potěšili se stříbrným pohárem.

Když posléze v únoru, krátce po All-Star Game, které se "Big Buff" zúčastnil již počtvrté za sebou, podepsal s Byfuglienem pětiletý kontrakt se stropovou zátěží 7,6 milionu dolarů, bylo o Laddově osudu prakticky jasno. Nutno podotknout, že na soupisce Jets nenajdete lepšího nástupce za pracovitého Kanaďana, vždyť hřmotný zadák se těší velkému respektu u spoluhráčů, podívejte se na výše uvedený tweet, jak mu gratulovali k oné smlouvě.

Mnozí jej možná obdivují  i za to, jak se vypořádal s Evanderem Kanem. Problémového střelce se snažil srovnat. A poté, vlastně tak trochu nechtěně, ukázal celému světu, že Kane do winnipežské kabiny nepatří. Bude ji Byfuglien nově také velet? Nic jiného nečekejte. Všichni jej uznávají, hrozně si cení toho, jak pro vítězství obětuje svůj fyzický fond - bruslí, střílí, nahrává, bourá. "Není to člověk, je to zvíře," usmál se Chris Thornburn.

Jaké? Asi nejvíce připomíná medvěda.Pádícího tryskem vstříc kořisti.

44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.