bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (45): Roy se s NHL rozloučil, jeho kůň Vlasic si naopak zámořskou ligu podmaňuje

15. září 2016, 20:00

Tomáš Zatloukal

Připravíte si týčko s míčkem, vezmete do ruky driver a odpálíte. Skvělá práce, vynikající golfový úder. Jenže zase tolik se neradujte, váš soupeř se jen tak nevzdá. Nenávidí totiž porážku více, než miluje vítězství. Je to přeci Patrick Roy, gólmanská legenda Colorada Avalanche a Montrealu Canadiens. A váš někdejší kouč z juniorské QMJHL. Jste přece stejně jako on frankofonní Kanaďan, konkrétně pak Marc-Édouard Vlasic.

Ano, Vlasic s Royem chodívali na golf. Ještě před tím, než se slavný brankář stal trenérem Lavin. "Hrávali jsme třikrát, čtyřikrát do roka. Jsme v kontaktu," říkal všestranný obránce v roce 2013. Tehdy na tom ještě byli nastejno, ani jeden neměl ve sbírce zlatou olympijskou medaili. Teď už to neplatí, rodák z Montrealu přestal být přehlížen a odletěl na OH do Soči, nyní nechybí ani ve výběru pro Světový pohár.

Ke Svatému Patrickovi chová velký respekt, uznává ho. To samé platí i opačným směrem. "Byl jedním z mých favoritů, když jsem vedl Quebec Remparts. Jestli mě překvapuje, kam to dotáhl? Rozhodně ne," říká o špičkovém obránci ve službách San Jose Sharks Roy. Oba spojuje pracovitost a pevná vůle, liší se ovšem v teplotě krve. Zatímco Roy má temperamentu na rozdávání a během své kariéry nikdy nešel pro ránu daleko, Vlasic je kliďas.

Nakládačku od něj nečekejte, jeho přezdívka v tomto ohledu tak trochu mate. "Pickles" se mu říká z jiného důvodu, přezdívku mu před deseti lety "přišil" Ron Wilson, tehdejší kouč San Jose. Proč? Inu, kvůli populárnímu výrobci nakládaných okurek, který se jmenuje Vlasic Pickles. Když už jsme u jména produktivního beka (letos se zastavil na 39 bodech), vzpomínám si na jednu historku, kterou se dodnes chlubí redaktor pražské Slavie Viktor Maudr.

Vlasic se k přezdívce hrdě hlásí. Takhle si našel fanoušky se zábavným transparentem:


Je o tom, kterak přesvědčil televizního komentátora Roberta Zárubu, aby místo "Vlašič" vyslovoval příjmení osmadvacetiletého zadáka "Vlasik". Ano, Vlasic má chorvatské kořeny, jenže výslovnost se jednoduše přizpůsobila místu, kde se narodil, vyrůstal a profesionálně hraje hokej. Ten samý příklad představuje i Royův bývalý spoluhráč a později také nadřízený Joe Sakic. "Šakič" mu neřekne nikdo. Ani v zámoří, ani mezi českými fanoušky.

Sezóna 2015-16 byla pro Vlasica velmi povedená, byť kvůli zranění v dolní části těla přišel o její závěr. Hlavní kouč Peter DeBoer na něj hodně spoléhal, nechával jej hrát přes 23 minut za večer a s nadějí vyhlížel jeho návrat v prvním kole play-off. Kučeravý sympaťák, jehož Twitter zaplňují více než cokoliv jiného fotografie psů, nakonec poctivou obranářskou prací pomohl k vyřazení rivalů z LA Kings, blýskl se i asistencí.

Těch cestou za Stanley Cupem nakupil hned jedenáct, jednou skóroval. Ve finále tvrdě strážil Sidneyho Crosbyho a další hvězdy Pittsburghu. Stejně to nestačilo, stříbrný pohár nakonec převzali Penguins. Roy sice nemá olympijské zlato, zato se chlubí čtyřmi prsteny pro šampióna NHL. V tomto ohledu má Vlasic hodně co dohánět, se současným týmem Žraloků by se mu snížení náskoku mohlo podařit již brzy.

 

55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter  

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.