bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (17): Je neuvěřitelný, říká Crosby o Tavaresovi

6. října 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

Před dvěma lety musel zlatou radost přímo na ledě oželet, slavil jen v obleku. O rozhodující mače olympijského turnaje přišel po zákroku Arturse Kuldy, lotyšského obránce, známého až přehnaným důrazem. Výlet do Soči vyšel Johna Tavarese draho, zranění kolena mu tehdy předčasně ukončilo sezónu. Na Světovém poháru se mu, synovi Polky a Portugalce, což se zrcadlí v jeho příjmení, podařilo napsat jiný příběh. Příběh, který potvrdil, že patří mezi nejlepší hokejisty světa.

Po finálovém vítězství nad Evropou o něm psal i tisk v ontarijském Oakville, kde Tavares vyrůstal (po boku Sama Gagnera, za jehož domem se do pozdního večera proháněli na malém kluzišti). Pracovitý forvard s dvacítkou na zádech je pýchou města, stejně jako fanoušků NY Islanders. Těm neudělal největší radost na SP, nicméně v play-off NHL, kde dominantními výkony přispěl k ukončení 23 let dlouhého sucha. Ano, to on ukončil objetím Luongovy branky čekání na vítěznou sérii.

Zpět ale na mezinárodní scénu. Tavares exceloval po boku Ryana Getzlafa a Stevena Stamkose. Prakticky v každém střídání byl hrozbou pro soupeřovu obranu, prestižní turnaj zakončil se čtyřmi body. „Byl neuvěřitelný,“ klaněl se mu Sidney Crosby, hvězdný kanadský kapitán. Synovec nesmrtelné lakrosové legendy zase jednou potvrdil, že patří mezi opravdovou světovou extratřídu a navázal na výborné vyřazovací boje, ve kterých nesl Ostrovany na zádech a za 11 mačů bral 11 bodů.

V New Yorku v něm mají rodinné stříbro, Tavares loni skončil druhý v kanadském bodování NHL, až v samotném závěru základní části jej čtyřbodovou show pokořil Jamie Benn. Pravidelně kandiduje na Hart Trophy, nastupuje v All-Star Game, letos byl v nashvillské taškařici dokonce kapitánem. A lídrem je i pro svůj klub, který touží táhnout až do konce kariéry. „Myslím, že jsem vždy ukazoval svou touhu hrát za Isles. Rád bych zde pokračoval ještě hodně dlouhou dobu. Podívejte se na některé z nejznámějších tváří hokeje. Ty byly schopny setrvat na jednom místě. Doufám, že jsem ve stejné pozici jako ony,“ tvrdí.

Tavares sice stále nemá podepsanou novou smlouvu, nicméně půjde nejspíše jen o formalitu. V Brooklynu zůstane minimálně do roku 2018 a nový kontrakt jej posléze uváže nejspíše na dalších osm let. Jak bude vysoký? Třeba až dvojnásobný proti tomu současnému, který všestrannému útočníkovi slibuje 5,5 milionu dolarů ročně. Opravdu? Vždyť minulá sezóna mu dlouho nevycházela, v polovině základní části byl na 30 bodech a mluvilo se o něm jako o velkém zklamání. 70 bodů v 78 utkáních je slušná vizitka, ale nikoliv nedostižná, či extra výjimečná. Jenže Tavaresův potenciál je jinde.

V zámoří se mluví o tom, že šestadvacetiletý borec bude jedním z favoritů v boji o Art Ross Trophy. Říká se, že jej čeká zlomový ročník a že se dost možná stane absolutním králem NHL. Na Světovém poháru naznačil, že nemusí jít o přehnaná očekávání. Po letech, kdy v bitvách o individuální trofeje končil druhý či třetí, by konečně mohl dostat své portugalské jméno na pár podstavců. Nejvíce ale touží po jeho vyrytí do plechu, který objímá stříbrný pohár. Pomoci by měl Andrew Ladd.

Ten ví, kudy vede cesta na vrchol. Vydá se po ni Tavaresova družina? V Oakville v nic jiného nevěří...

82. díl: Tyler Seguin
81. díl: Jevgenij Malkin
80. díl: Connor McDavid
79. díl: Johnny Gaudreau
78. díl: Ryan Suter
77. díl: Jonathan Toews 
76. díl: Roman Josi
75. díl: Phil Kessel
74. díl: Oliver Ekman-Larsson
73. díl: Steven Stamkos
72. díl: Shea Weber
71. díl: Ben Bishop
70. díl: Artěmij Panarin
69. díl: Victor Hedman
68. díl: Claude Giroux
67. díl:Aaron Ekblad
66. díl: Jaromír Jágr
65. díl: Brad Marchand
64. díl: Logan Couture
63. díl: Matt Murray
62. díl: Mark Giordano
61. díl: Nikita Kučerov
60. díl: Jonathan Quick
59. díl: Brent Seabrook
58. díl: Max Pacioretty
57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.