bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (60.): Lundqvist zůstává na vrcholu. Výkony i popularitou

14. srpna 2016, 20:00

Tomáš Zatloukal

Co na tom, že poprvé v kariéře nedostal jediný hlas v "anketě" o držiteli Vezinovy trofeje? Že v play-off inkasoval čtyři góly za zápas a pouštěl laciné góly? A že je příliš starý? Henrik Lundqvist by se svým kritikům mohl smát, švédský elegán s vizáží profesionálního modela nic takového zapotřebí nemá. Po brzkém vypadnutí z vyřazovacích bojů, které v plné nahotě značné slabiny newyorských Rangers, se naplno pustil do dobročinných akcí, tradičně byl velmi společenský a také si udělal radost - rozjel se do Itálie a v mořských vlnách se snažil zapomenout na nesmírně náročnou sezónu.

Lundqvist, tradičně chytající v bílých rukavičkách, často sedával po zápase v brodwayském kloboučku. To je ocenění pro nejlepšího hráče Jezdců. Naznačuje jediné, v kabině se stále těší velkému respektu a všichni vědí, že kdyby nebylo "Hanka", nemusely se tvrdé bitvy o Stanley Cup letos Blueshirts vůbec týkat. Co klobouček naznačuje, říká celosezónní trofej pro nejužitečnějšího Jezdce naplno, rodák z Are ji získal již poosmé! Zcela právem, to on zachránil jinak bídný ročník.

Běžný pohled do statistik napovídá, že Lundqvist tak trochu v průběhu sezóny polevil a po báječné první čtvrtce sezóny, kdy lapil 94,5 % puků, se výrazně zhoršil a kryl sotva každou devátou ránu na svou klec, jenže takový pohled na  výkony "Krále Henrika" je jednoduše mylný. Jak se píše v zámoří a jak mohou fanoušci newyorského člena Original Six doložit, obrana před nejlépe placeným gólmanem NHL tentokrát vůbec nefungovala. Lundqvist měl plné ruce práce.

A obstál - jen považte, při vyložených šancích měl úspěšnost zákroků 84,4 %, výrazně lepší, než činil ligový průměr. To, že musel podobných situací řešit přespříliš přeci nepadá na jeho vrub. Dominik Hašek kdysi také nemohl za to, že v Buffalu na něj pravidelně létalo přes 30 střel za utkání, z toho celá řada velmi nebezpečných. Přesto "Dominator" dokázal Šavle protlačit do play-off, přesto mu patřily první místa brankářských tabulek. "Hank" si vedl podobně.

S Haškem jej spojuje i další paralela. Česká legenda zářila i po třicítce, ještě v šestatřiceti dosáhla na Vezina Trophy. Ani Lundqvist nehodlá zpomalit, copak 92 % lapených ran za sezónu 2015-16 naznačuje něco jiného? Ne, pokud někde mají Rangers jistotu, tak mezi třemi tyčemi. V New Yorku by si ovšem občas měli sypat popel na hlavu za to, jak mrhají zlatými roky Lundqvistovy kariéry. I jemu občas dochází trpělivost a na ledě působí čím dál nervózněji.

Dokládají to dva incidenty. V listopadu se olympijský šampión z Turína poroučel z ledu po střetu s Bradem Marchandem. Pro někoho ochotně, ba teatrálně. Jako by měl dost toho, jak do něj pořád někdo vráží a snaží se jej rozhodit. Podruhé v něm bouchly saze v březnu, kdy rozčílen na rozhodčí, kteří se neměli k přerušení hry, začal lomcovat s klecí a nakonec ji zahodil. Po střetu s Ryanem McDonaghem byl zraněný, bolest jím cvičila a nikdo nechtěl písknout.

 Ne všichni Lundqvistovy "blikance" pochopili. Za pád jej kritizoval sám Marchand, žertem se mluvilo o nominaci na Oskara, skolení branky pak označil Marc André Fleury za dětinskost. Švédský hezoun krátce na to musel stejnému muži podat ruku po vyřazení z play-off, čímž vyvrcholila trpkost ročníku, na který by nejraději rychle zapomněl. Před novináři si sypal popel na hlavu, vinil se za špatnou formu. Zbytečně. Lundqvist nebyl, není a nebude problémem Rangers.

Na Manhattanu to dobře vědí, hýčkají si jej. Jak hráči, tak fanoušci. On svou popularitu zvládá s neskutečnou noblesou, bez problémů podstoupí prakticky cokoliv. Třeba po sobě nechá střílet koláči v televizní show Jimmyho Fallona. Jindy zase překvapí malé švédské hokejové naděje a přiveze jim spoustu výstroje zdarma. Pak pomáhá s charitou Marku Messierovi, jindy oholí svůj knír a se spoustou mužů z celého světa se účastní akce zvané Movember.

Díky všemu vyřčenému zůstává nejpopulárnějším gólmanem v NHL. Jeho dresy se prodávají daleko více než ty Careyho Price a dalších špičkových brankářů. Stále zůstává "rockovou hvězdou" ledního hokeje. Působí suverénně, i v těch vskutku delikátních společenských situací. Kdekomu by se ze setkání se švédskou princeznou rozklepala kolena, "Král Henrik" ale dostál své přezdívce a počínal si zcela přirozeně. Převzal od ní prestižní ocenění a sám kontroval.

Jelikož věděl, že měla narozeniny, přinesl Viktorii, která mu předala vyznamenání, jež převzal jako teprve pátý hokejista, svou hůl. Zabalenou tak, že všem bylo hned jasné. s čím Lundqvist přispěchal. Moc originálnějších dárků asi nedostala. Fantom si třicítkou na zádech si zkrátka drží svůj styl. A jak slíbil na twitteru, všem pochybovačům ukáže, že se v něm pletou. Protože do starého železa ještě rozhodně nepatří. Pravá švédská ocel totiž přece nerezaví... 

40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf

35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone

27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.