bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (11.): Tarasenko splatil důvěru vrchovatě, nyní s nadšením vítá Jakupova

9. října 2016, 21:30

Tomáš Zatloukal

Bylo to trápení. Ukrutné. Vladimir Tarasenko se nemohl v play-off proti San Jose Sharks dlouho prosadit, sám jen smutně rozhazoval rameny s tím, že góly přece nemůžete dávat každý večer. Hlavní trenér St. Louis Blues Ken Hitchcock měl pro herní krizi ruského forvarda pochopení: "Pomohou mu zkušenosti. Play-off je pro zkušené hráče, kteří vědí, jak to chodí a co musejí udělat, aby v takové fázi sezóny, kdy soupeř dává hře celou dobu stoprocentní úsilí, skórovali. Učí se tvrdé lekce." Přitom právě on se stal terčem Voloďova hněvu.

Tarasenko se ještě v prvním kole na "Hitche" hodně zlobil, že jej nepustil na přesilovku, kterou sám vybojoval. Jenže prošedivělý kouč zkrátka věřil více jiným borcům, třeba Davidu Backesovi s Troyem Brouwerem. Oba jsou nyní pryč. Nastává tedy čas, aby se "Vlad" definitivně stal lídrem. To, že by jím mohl být, naznačil v posledním zápase onoho utrápeného finále Západní konference, když na poslední chvíli poslal do sítě Žraloků ze San Jose dva puky.

Ano, Tarasenko může být lídr. A prosazovat se i v těsných soubojích v play-off. Vždyť právě na takovou zkušenost jej od mala připravoval jeho otec Andrej, sám hokejista, dokonce výborný. Hrával i za sbornou - na MS a také olympijských hrách. "Viděl jsem, že hokej se zrychluje, takže jsem ho učil krátké, svižné střely, protože mi bylo jasné, že na dlouhé chystání rány nebude v moderní hře čas," vysvětloval před startem minulé sezóny Tarasenko starší.

Na kariéru svého syna dohlíží dodnes, volá mu po každém zápasu, mluví s ruskými novináři. Podobně se angažuje i Tarasenko nejstarší, tedy "Vavův" děda Vladimir, bývalý špičkový fotbalista, který rovněž s produktivním forvardem Bluesmanů pravidelně telefonuje. Oba jej naučili mnohému a obávaný kanonýr k nim má nezměrnou úctu. Další lekci se ovšem musel již naučit sám a snad to v letošním play-off zvládl. "Někdo se to nenaučí nikdy," upozorňuje  Hitchcock.

Mluví o prosazování se ve velkých zápasech. O rozhodování celých sérií. O táhnutí týmu za Stanley Cupem. Přesně taková výzva na Tarasenka čeká. Ten si ovšem od června odskakuje z role žáka do role učitele, vždyť se stal během vyřazovacích bojů otcem. Jana mu porodila syna Aleksandra. "Je z toho nadšený," usmíval se Hitchcock, když se jej ptali, jak si Tarasenko užívá narození potomka. Inu, kdo by nebyl? Jevgenij Malkin nedávno také jásal.

Bude zajímavé sledovat, zda rodičovství Tarasenka změní. A jak se vypořádá s ostatními faktory, které se mají promítnout do hry St. Louis. Přítomnost budoucího hlavního kouče Mikea Yea, Jake Allen coby jasná jednička, odchod veteránů a "last minute" posílení o Naila Jakupova. Příchod jedničky draftu roku 2012 Tarasenko vítá. "Je to skvělý hokejista a báječná osobnost." Podobně o něm mluví také další hráči Blues, kteří s ním měli tu čest.

"Jaka" chválí Magnus Pääjärvi i David Perron. Naplnil svůj potenciál by přitom mohl právě vedle Tarasenka. Ten v minulém ročníku dal poprvé v kariéře 40 gólů. Vrchovatě tak poděkoval za dlouholetou lukrativní smlouvu. Pokud si s Jakupovem sedne, třeba tento výkon ještě vylepší. A naplní slova Pavla Bureho o tom, že může ještě přidat. Patrně by se pak stal nejlepším Rusem v NHL, na tento status již vážně aspiruje, ale pro letošek jsme ještě dali přednost Alexi Ovečkinovi.

To je ještě o třídu lepší brankostroj.

89. díl: PK Subban
88. díl: Patrice Bergeron
87. díl: Brent Burns
86. díl: Joe Thornton
85. díl: Nicklas Bäckström
84. díl: John Tavares
83. díl: Tyler Seguin
82. díl: Jevgenij Malkin
81. díl: Connor McDavid
80. díl: Duncan Keith
79. díl: Johnny Gaudreau
78. díl: Ryan Suter
77. díl: Jonathan Toews 
76. díl: Roman Josi
75. díl: Phil Kessel
74. díl: Oliver Ekman-Larsson
73. díl: Steven Stamkos
72. díl: Shea Weber
71. díl: Ben Bishop
70. díl: Artěmij Panarin
69. díl: Victor Hedman
68. díl: Claude Giroux
67. díl:Aaron Ekblad
66. díl: Jaromír Jágr
65. díl: Brad Marchand
64. díl: Logan Couture
63. díl: Matt Murray
62. díl: Mark Giordano
61. díl: Nikita Kučerov
60. díl: Jonathan Quick
59. díl: Brent Seabrook
58. díl: Max Pacioretty
57. díl: Corey Perry
56. díl: Marc-Édouard Vlasic
55. díl: Taylor Hall
54. díl: Ryan McDonagh
53. díl: Cory Schneider
52. díl: Aleksander Barkov
51. díl: David Krejčí
50. díl: Alex Pietrangelo
49. díl: Martin Jones
48. díl: Filip Forsberg
47. Ryan Kesler
46. Pavel Dacjuk
45. Dustin Byfuglien
44. díl: Gabriel Landeskog 
43. díl: Jevgenij Kuzněcov
42. díl: John Klingberg
41. díl: Henrik Lundqvist
40. díl: Mats Zuccarello
39. díl: Tyler Johnson
38. díl: Kevin Shattenkirk
37. díl: Matt Duchene
36. díl: Ryan Getzlaf
35. díl: Jason Spezza
34. díl:Jack Eichel
33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter   

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.