bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (79): Už i chicagský Crawford má zlatou rukavici

3. srpna 2016, 18:00

Tomáš Zatloukal

Když se loni vrhl baseballista Brandon Crawford po zdánlivě nedosažitelném míčku a pohotově jej schoval do rukavice, všichni oněměli úžasem. Právem, o pár měsíců později se polař San Francisca Giants dočkal uznání od celé ligy (MLB), to když získal tuze prestižní ocenění "Golden Glove". Kdyby se takové udělovalo v profesionálním hokeji, žhavým kandidátem na zisk "Zlaté lapačky" by byl stejnojmenný muž, od kterého byste to patrně vůbec nečekali. Corey Crawford, strážce svatyně Chicaga Blackhawks.

Když se před třemi lety sešli ve finále Stanley Cupu bostonští Medvědi a právě družina s hrdinným náčelníkem Černým jestřábem na dresech, pálili Zdeno Chára, Jaromír Jágr či David Krejčí záměrně na Crawfordovu lapačku. Z prostého důvodu, o montrealském rodákovi se říkalo, že právě tam má slabinu. Pár laciných gólů, i ve zmiňovaném play-off, tuto pověst jedině umocňovalo. 

A to, že chicagská jednička opravdu potřebuje zapracovat na hře levou rukou, potvrzovala i čísla. Vždyť v daných vyřazovacích bojích inkasoval Crawford dobrou polovinu všech gólů právě na rukavici, která již delší dobu zase připomíná sportovní sportovní výstroj a ne odpadkový koš, kterak tomu bývávalo za časů Jeana Sebastiena Giguera a jeho "michelinské" výstroje. 

Vše se prohloubilo ve finále, kdy Bruins účelovou střelbou na slabou stranu dnes jednatřicetiletého gólmana docílil dvouciferného počtu branek! Za jedinou sérii! Bostonský recept fungoval, až na Brada Marchanda, kterému Crawford "ukradl" jasný zásah, se vyloženě nespálil nikdo. V Chicagu se psalo o tom, že Crawfordova kritika je přehnaná, že se z toho dělá zbytečné drama.

 Částečně šlo o férový postoj, vždyť téměř metrákový pořízek nakonec Blackhawks pomohl ke Stanley Cupu a vykročil ze stínu svého předchůdce Anttiho Niemiho. Nicméně čísla mluvila jasně a kučeravý borec s padesátkou na hřbetu moc dobře věděl, kde je jeho achillovka. A odstranil ji, i díky tomu se v následujících třech sezónách definitivně zařadil mezi ligovou špičku

Dnes již se nevtipkuje o jeho lapačce jako o slabině. Na časy, kdy s ní působil pomale a až neohrabaně, se pak s úsměvem vzpomíná. Skoro jako na jeho kuriózní zranění, které dva roky zpátky kuriózně utrpěl na koncertě hardcorové kapely Rise Against. Crawford z prošité rukavice s vyplétaným košíkem udělal jednu ze svých největších předností.

Vladimír Tarasenko by mohl vyprávět své, před pár měsíci se ruský kanonýr mohl chytat za hlavu, když viděl, jak jej  ten kdysi netrpělivý farmář, který dumal nad úprkem do Evropy, vychytal. Šlo ovšem již o "labutí píseň" Crawforda i celé party kolem Jonathana Toewse. Na St. Louis Blues po nádherné a strhující bitvě tentokrát Černí jestřábi nestačili. Letos to "necinklo".

Joel Quenneville Stanley Cup počtvrté za sedm sezón nepotěžkal. Obhájce padl. Z osobního hlediska ale musel být Corey spokojený, vždyť se málem dočkal nominace na Vezinovu trofej! On, pár let dozadu vysmívaný borec, jemuž nikdo nevěřil. Nutno podotknout, že do finálového trojlístku být vybrán měl... .Kryl 92,4 % střel soupeřů, se sedmi nulami ovládl tabulku čistých kont

Kromě klasických statistik patřil k nejlepším i podle GSAA, možná nejváženější gólmanské metriky současnosti. Je váženým pánem chicagské klece, i dříve kritická média jej začala chválit. A ta do něj uměla tepat!  "Kritiku jsem bral opravdu špatně. Ale myslím, že když si tím projdete, naučíte se toho o sobě tolik a naučíte se, jak se s těmi věcmi vypořádat a jak je umlčet,“ přiznal Crawford.

Teď zlé jazyky neumlčuje, rovnou je vytrhává. Patří k hvězdám NHL. A našemu přednímu kandidátovi na fiktivní "Zlatou lapačku". Díky téhle parádě proti Tayloru Hallovi.

 


21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter 

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.