bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (67): Na ledě obstál, osvědčí se Eichel i jako vyjednávač?

10. srpna 2016, 19:30

Tomáš Zatloukal

Co obnáší cesta hokejového profesionála? Třeba odchod od rodiny, přestěhování se do jiného státu a tvrdý dril v rozvojové akademii. A také přechod z nezdravého jídla na přísně hlídanou organickou stravu."Ale cítím se díky tomu skvěle. V posilovně mám více síly," nedělá z toho velkou vědu Jack Eichel. Paradoxně to nakonec přitom bylo právě jídlo, které stálo za jeho černou kaňkou na jinak výborné sezóně. Tolik si přál odehrát kompletní základní část, jenže sendvič s plísňovým sýrem byl proti a zažívací potíže připravily americkou hvězdu o jeden start.

Profil Jacka Eichela by se dal postavit všelijak. Třeba na jeho rivalitě s Connorem McDavidem, se kterým byl, je a bude vždy srovnáván. Soupeřili společně o post jedničky loňského draftu, dlouho se i nich mluvilo jako o generačních talentech a sezóna 2015-16 měla nabídnout jejich bitvu o Calderovu trofej. Vše začalo lépe pro Eichela, svého kanadského soka předčil v přípravě a následně mnohem sebevědoměji vletěl do NHL. Mince se ovšem brzy otočila a definitivní potvrzení Connorovy nadvlády přinesl jejich první vzájemný duel na půdě NHL.

V parádním zápase, který vyvrcholil strhujícím prodloužením, měl Jack vítězství na holi, jenže svou akci úspěšně nezakončil a hned z protiútoku se prosadil fenomén s číslem 97 na zádech. Muselo to bolet, vždyť Eichel je až chorobně soutěživý. S božsky nadaným konkurentem soupeří ve všech různých směrech, na ledě i mimo něj. Třeba v byznysu s hokejovými kartami se upsal firmě Leaf, zatímco McDavid pochopitelně zamířil k Upper Decku. Na jednom dvorku pro tyhle kohouty zkrátka není dost místa. Nemůžete mít dvě vlajkové lodě.

Přesto se obě vyrůstající ofenzivní esa sejdou bok po boku: Stan Bowman s Peterem Chiarellim je nominovali do výběru zámořských borců do 23 let. Ani jeden vyloženě nejásal, že v kádru bude také ten druhý. Raději volili spíše diplomatické fráze. Eichel povídal: "Už se trochu známe. Na Světovém poháru budeme spoluhráči a půjde nám o stejný cíl: zvítězit. Nemyslím si, že by mělo být divné, že budeme společně v jednom týmu. Jsme hodně soutěživí kluci, kterým se prostě stalo, že přišli na řadu ve stejném draftu. Nemyslím si, že budeme mít problém společně vyjít."

 

Žádné "Už se hrozně těším, až si spolu zahrajeme" nebo "Je to fantastický hokejista". Z Eichela s McDavidem se asi nejlepší kamarádi prostě nestanou. A pro ligu to bude jedině dobře, rivalita Alexe Ovečkina se Sidney Crosbym již vyčpěla. A co se přátel týče, těch má rodák z Chelmsfordu dost. Jednoho takového zrovna nenásilně, byť vytrvale přesvědčuje, aby se dohodl s Buffalem Sabres. Jde o Jimmyho Veseyho, další bývalou hvězdu z univerzitní NCAA, který rovněž dosáhl na Hobey Baker Award, určenou pro skvělého studenta a zároveň špičkového hokejistu.

S Veseym toho má hodně společného. Oba pocházejí z Massachusetts, dříve nastupovali bok po boku (na MS v Praze v Ostravě),  rozumí si. Ještě pět dní má Eichel na to, aby vyhlášeného střelce přesvědčil, aby nenásledoval svého otce Jima a raději než uniformu bostonských Medvědů oblékl buffalský dres. Nesnaží se jej přemluvit, láká jej k Šavlím na ledě. Spolu totiž hrají ve Foxboro Center Summer League a užívají si parádní kombinace. Ladí souhru, baví se hokejem. "Hraje se s ním velmi snadno. Má vynikající přehled, nemusím si o přihrávku křičet, vždycky mě najde."

"Na ledě jej hledám. Já rád nahrávám, on je zase kanonýr," přitakává stále devatenáctiletý kudrnáč. "Netlačím na něj. Prostě mu chystám šance a třeba ho to přesvědčí, aby za nás hrál. Nevím, jestli se mi líbí označení verbíř, protože jej spíše o našem klubu jenom informuji. Samozřejmě ale vím, že Buffalo o něj stojí a to z dobrého důvodu." To GM Tim Murray se neostýchal a Eichela za  verbíře označil. Je to jeho největší šance, jak ulovil tolik ceněného borce. Pojďme ale zpět k Eichelovi, Veseymu může vyprávět jednu skvělou zkušenost.

 

Sám o ní mluví jako o patrně nejlepším dni svého života. Den po Vánocích nastoupil poprvé coby profesionál v TD Garden, kde hrají jeho od mala milovaní Medvědi. Připravil se na ně výborně, odpočatý z domácího prostředí (jeho rodina žije 50 kilometrů od Bostonu) dal dva góly a na další dva přihrál. Poprvé předvedl čtyřbodový večer.  "Bylo skvělé konečně vidět rodinu a přátele, poslední měsíce byly hodně rušné," přiznal talentovaný centr. "Čas strávený doma a mámou, tátou a sestrou mi pomohl si trochu mentálně odpočinout." Asi se pomazlil i se psem Rileym.

Výborný výkon jej zcela podle předpokladu kouče Dana Bylsma odrazil k famózní druhé polovině sezóny. Eichel v ní nastřádal 42 bodů ve 49 zápasech. Cestou překonal několik nováčkovských klubových rekordů, nakonec se zastavil na 56 bodech (24+32). Neskutečné tempo, že? Spíše ukázka toho, že s McDavidem bude v novém ročníku držet krok. Snad i díky Veseymu. Sám v to doufá a říká: "Hodně jsem se toho letos naučil. Zase se zlepším." O tom pochybuje asi jen málokdo. Eichel je z těch, kterých se kletba druhé sezóny asi týkat nebude...


Táto, koukej! Eichel skóruje při svém debutu v NHL

 

33. díl: Jakub Voráček
32. díl: Brian Elliott
31. díl: Dylan Larkin
30. díl: Brandon Saad
29. díl: Shayne Gostisbehere
28. díl: Mark Stone

27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.