bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (97.): Tortorella našel dalšího plnokrevníka, Jenner otravuje soupeře a ještě sází góly

16. července 2016, 19:30

Tomáš Zatloukal

Hokej je krásný sport. Občas ale pořádně bolí. Boone Jenner by mohl vyprávět. Vždyť sezóna 2014-15 se mu smrskla kvůli zlomené kůstce v levé dlani a hlavně vážným potížím se zády na pouhých 35 zápasů. Štvalo ho to, teprve si NHL osahával, potřeboval hrát, polykat minuty. O tolik sladší musel pro kanadského útočníka být nedávno uzavřený ročník, živelný rychlík nechyběl ani jednou a poprvé dosáhl na třicetigólovou metu! V Columbusu byste letos našli jen jediného lepšího střelce.

"Chtěl jsem i sám sobě dokázat, že na to mám. Šel jsem do základní části s velkou chutí a motivací," přiznává zarostlý bojovník, jehož člověk před pár měsíci nemohl přehlédnout v klubku slavících zlatých hochů po finále světového šampionátu. Ano, až do Moskvy vynesly výtečné výkony mladého nebojsu, který má hokej i úspěchy zakódované hluboko v DNA. Jeho strýček Billy Carroll vyhrál tři Stanley Cupy a patřil do obou dominantních "osmdesátkových" generací: NY Islanders i Edmonton Oilers.

Jenner mistrovským titulem zakončil dosud asi nejpovedenější etapu své hokejové pouti. Nasázel spoustu gólů, nemarodil, získal si velkou důvěru nového kouče Johna Tortorelly i respekt všech spoluhráčů, včetně kapitána Nicka Foligna. Zamilovali si jej fanoušci, kteří o něm mluví jako o nejužitečnějším hráči Blue Jackets. Skvěle se předvedl s javorovým listem na prsou. A také podepsal novou smlouvu, oproti té nováčkovské si výrazně polepší. Za dva roky vyinkasuje 5,8 milionu dolarů.

"Přemosťovací" kontrakt z něj udělá pro následující dvě sezóny tuze užitečného hokejistu, v poměru cena/výkon nebude mít, kromě nováčků, mnoho rovnocenných konkurentů. Již nyní si jej "Torts", známý milovník pracantů a dříčů, nemůže vynachválit. "Jsem z něj nadšený. Je to hvězda? Není. Patří do čtvrté formace? Ne. Platí za hráče, kteří drží tým pohromadě. Pokud chcete v téhle lize pravidelně vítězit, musíte mít takového borce na své straně," tvrdí svérázný lodivod s hrdliččím příjmením.

Podobně o něm mluví také Foligno, nebo třeba Seth Jones. „V téhle lize existuje několik kluků, o kterých se vám chce říci, že byste je chtěli mít na své straně, nikoliv na té druhé. Boone je jedním z nich. Do každého střídání dává naprosté maximum,“ tvrdí druhý jmenovaný. Z kapitánových úst zase zaznělo: "Hraje hokej přesně tak, jak se má hrát. Tvrdě a důrazně. Soupeře ničí, prostě jim jde neustále do těla. Můžete vidět, jak moc jsou naštvaní, když je srazí. A další střídání to přijde znovu."

Foligno pokládá Jennera za vzor, jak by se mělo hrát, a přirovnává jej k mladší verzi Shanea Doana, kapitána Arizony Coyotes. "Slyšel jsem, jak někdo říká, že mu připomíná Doana. Pamatuji si, že když byl Shane mladší, byl podobně tvrdý. Myslím si, že je to velký kompliment." To bezesporu je. Možná větší ovšem pronesl Tortotella, byť šlo spíše o "věštbu", předpověď. "Bude pro nás plnit stále větší a větší roli." Patrně v něm objevil svého dalšího koně a bude na něj sázet. Nově třeba i na oslabení.

Jenner o 30-gólové sezóně:

Jenner se každopádně ani tentokrát nevyhnul bolestivým momentům. A ne, nebude řeč o více než dvou stovkách bodyčeků, které rozdal a jež se musely podepsat na jeho těle (své o tom ví Alex Ovečkin, ruský kanonýr si poslední roky pravidelně žádá volno na "údržbu" a léčí šrámy). Fyzická hra bolí, a to se pochopitelně týká také blokování střel. Žádný jiný columbuský útočník jich nerozdal tolik, v hitech skončil borec s osmatřicítkou na zádech druhý za Brandonem Dubinskym.

O bolesti ale mluvme v jiném kontextu: třeba v březnu dostal v bitvě s Washingtonem Capitals pukem do obličeje. Důrazný forvard ale zase jednou ukázal, že rozhodně není z cukru. Jen krátce poté co byla z ledové plochy vydrhnuta jeho krev, vrátil se do hry. S celoobličejovým krytem a se stejným zaujetím, které z něj nedělá obyčejného ofenzivního žolíka, ale vyrůstajícího lídra. Zase se cpal před bránu, odkud dal většinu ze svých třiceti gólů (z dálky se trefil dvakrát).

Áčko na dresu nemá náhodou, jednou by se mohl dočkat i céčka.

Mimochodem, alespoň v jednom Tortorella pravdu tak úplně nemá. Jenner je hvězda. Vždyť právě on se stal v sezóně 2015-16 Modrokabátníkem, který se nejčastěji vešel do trojlístku nejlepších mužů večera. Zastínil i Brandona Saada se Sergejem Bobrovským. A nemyslete si, že se na tom na podzim cokoliv změní. Rodák z ontarijského Dorchesteru prorazil a rozhodně nehodlá vyklízet dobyté pozice. V Ohiu, strategicky zásadním státě v americké občanské válce, se nic podobného nenosí...

3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.