bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (88.): Dobrý voják Plekanec nezklamal ani Montreal, ani české fanoušky

25. července 2016, 21:00

Tomáš Zatloukal

Snad nikdo příhodněji nevystihl Tomáše Plekance lépe než Pavel Patera, jiná kladenská ikona, která poznala zarputilého a nezlomného bojovníka s rukama a myslí hokejového virtuóza třeba během společného působení v barvách "paní Poldi". "Je to hráč, kterého by chtěl mít v týmu každý trenér,“ hlásil v rozhovoru pro MF Dnes. Pokud dáte spíše než na názor experta na sílu peněz, tak vězte, že "Pleky" loni podepsal dvouletou smlouvu na 12 milionů dolarů a platí za třetího nejlépe placeného Čecha v NHL. Skvělými výkony následně ukázal, že si ji zaslouží do posledního centu.

Začněme ale od konce. Byl to právě Plekanec, kdo neodmítl pozvánku od Vladimíra Vůjtka a jako jeden z mála našich krajánků vyrazil na mistrovství světa. Coby osvědčený lídr dokonce dostal na dres kapitánské céčko. Ač se po slibně rozehraném turnaji musel smířit s porážkou ve čtvrtfinále od USA, svého rozhodnutí posílit reprezentační výběr nelitoval. Ba naopak. Světový šampionát si užil, hodně věcí vychválil. Slibné mladíky, skvělou partu i trenéra Vůjtka. "Hrálo se pod ním super. Dodával nám sebedůvěru," povídal známý dříč v rozhovoru pro Deník Sport.

Sám udělal pro úspěch "první poslední", pro MS si nachystal snad sudy se střelným prachem. Zatímco v sezóně NHL mu to tolik nepadalo (skóroval 14krát), Moskvu ohromil pěti góly. Tolik toužil konečně zkompletovat svou sbírku medailí, ke dvěma bronzům a jednomu stříbru přidat tu nejcennější placku. Však mu svědomitou hru a střelecké galapředstavení nejprve "sečetli" ještě v Rusku, když jej ocenili jako jednoho ze tří nejlepších českých hokejistů, posléze se přidali i tuzemští novináři, když v hlasování o držiteli Zlaté hokejky protlačili Plekance na třetí flek.

Statistická perlička: Z hráčů, kteří si u Habs letos udrželi kladné hodnocení v tabulce pravdy, byl Plekanec nejproduktivnější

Možná se vám zdá poslední dobou trochu "přeplekancováno", v uplynulých dnech se psalo o tom, kterak učil hokej české tenistky v Montrealu, pak se zase rozebírala jeho účast na exhibici v České Lípě (hrát se bude 30. července). Na druhou stranu to zase tolik zpráv není a jen se ukazuje, že třiatřicetiletý centr představuje jednoho z nejméně doceněných a nejpřehlíženějších borců. Sám o velkou pozornost nestojí, mimo led z něj vyzařuje klid a pohoda, i na kluzišti si zkrátka odvede své a netouží noc co noc stát ve světle reflektorů jako největší hvězda.  

Stačí ovšem letmý pohled do statistik, výplatní pásku nebo interview s Paterou a každému dojde, že Plekanec patří mezi skutečná esa světového hokeje. V NHL se letos zastavil na 54 bodech, čtyřicet asistencí je známka opravdové extratřídy a jedině potvrzuje, jak chytrý a mazaný je tenhle houževnatý válečník s rolákem pod dresem s velikými písmeny C a H. Montreal platí za jeho druhý hokejový domov, pokud se bavíme o zámoří, nikde jinde mezi profíky nepůsobil (vyjma náročných roků plných farmaření). A ještě dva roky nejspíše nebude.

V říjnu uzavřel s Canadiens dvouletý kontrakt, přičemž krátce před podpisem odrážel zvídavé novináře, které tolik zajímalo, jak probíhají vyjednávání, se svým typickým nadhledem. "Nikomu se nabízet nebudu. Mají moje číslo, tak se snad ozvou," vzkazoval, nejspíše jen na oko, Bergevinovi. Ten posléze potvrdil Plekancův význam pro družinu kolem Carey Price a "nasypal" mu šest milionů dolarů ročně. Takový plat berou již hvězdy (třeba Taylor Hall), nedostanete se k němu omylem, případně jednou povedenou sezónou. "Pleky" je stálice.

Spekulace: V Montrealu sice platí za oporu, v lednu ovšem proletěla internetem spekulace, že se měl loni v létě stěhovat do St. Louis. Od Bluesmanů měl pak přijít David Backes

A stále stoupá historickými tabulkami Habs, již je v TOP 20 podle gólů, asistencí, zápasů i bodů. "Nikdy bych o něčem takovém ani nesnil, když jsem tu začínal. Zvlášť v takovéhle organizaci. Má to samozřejmě hodně co dočinění se všemi těmi roky, co jsem tu vydržel. Když hrajete hodně zápasů, dostanete prostor na ledě a uděláte nějaké body, šplháte nahoru, to tak je. Nicméně jsem na pyšný na to, kam jsem se už dostal,“ hlásil respektovaný střední útočník pro klubový web. Více se k danému tématu rozepsal kolega František Suchan (zde).

 Impozantní čísla i ochota večer co večer odbruslit přes minutu a půl v oslabení dokonale dokreslují obraz "dobrého vojáka" Plekance. Odhodlaného forvarda, který pro úspěch udělá cokoliv (občas i něco poněkud záludného, vzpomeňte si na pár případů, kdy teatrálně simuloval), a zpravidla neodmítne národní dres. Ostatně již dlouho se těší na Světový pohár. A my se těšme na něj. 

12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.