bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (92.): Cukrovce navzdory a s úsměvem po tátovi. Domi bavil Jágra i McDavida

21. července 2016, 20:30

Tomáš Zatloukal

Když před šestadvaceti lety debutoval v NHL jeho otec, byla to vskutku exkluzivní podívaná. Tie Domi neurvale provokoval střídačku Detroitu Red Wings, nakupil přes půl hodiny trestných minut a na led složil Kevina McClellanda. Ani Max Domi se při své premiéře nenechal nijak zahanbit, ba naopak. Dal gól, přidal asistenci a my jsme se s pobaveným úšklebkem ptali, čí vstup do nejslavnější hokejové ligy světa byl lepší. Nyní je čas na serióznější hodnocení svérázného zelenáče, který tu a tam nezapře pro ofenzivní hvězdičku vskutku netradiční.genetickou výbavu.

Tak třeba začátkem března si připsal zatím svůj jediný výraznější "temný moment". Odhodlán pomstít svého spoluhráče, kterého Ryan Garbutt srazil neurvalým hitem, se proti agresorovi rozjel a napadl jej zezadu. Bouchly v něm saze, ozvala se horká krev poděděná po "Albánském vrahovi". Výsledek? Domi zbušil takřka bezbranného soupeře a vyfasoval automatickou suspendaci na jedno utkání. U mnoha fanoušků si pošramotil do té doby dokonalé renomé. Náhle byl ze sympaťáka bojujícího s cukrovkou synem starého rabiáta, od kterého se nedalo nic jiného čekat.

Tak zlé to ale s winnipežským rodákem nebude. Vždyť během sezóny zaujal jak Connora McDavida i Jaromíra Jágra. Jak nový kanadský idol, tak český celosvětově milovaný veterán radili: "Sledujte ho".  A nešlo o řeči do větru, nějaké pochvaly a komplimenty ze slušnosti, tenhle energický forvard s parádní, až laserově přesnou a rychlou střelou zápěstím bavil. Své by  o tom mohl vyprávět Garret Sparks, jemuž vymetl růžek prudkým "tahákem" z mezikruží a před zraky svého táty rozesmutnil Air Canada Centre.

"Byl to to pro nás důležitý zápas, získali jsme velkou výhru. Jsem rád, že jsem nám pomohl do něj dobře vstoupit, výborně jsem se bavil,"  hlásil po zápase v aréně, kde coby malý kluk pálil puky na Eda Belfoura či Curtise Josepha. Právě tady totiž prožíval poslední roky své kariéry Tie a stal se místní legendou svého druhu. Ke konci kariéry byl rozhodně lepší hokejista než bijec. Nezapomenutelnou chvíli je jeho nájezd v přípravě, podsaditého "bouráka" poslal na led známý kouč Pat Quinn a šibalsky se u toho culil. Domi proměnil a jásal jako dvacetiletý kluk.

Domi o cukrovce:

Bylo mi třináct, když jsem se na turnaji ve městě Whitby v Ontariu poprvé setkal se svým hrdinou.

Seděl jsem v kabině, připravoval jsem si výstroj, když v tom jsem najednou zvedl hlavu a - Počkat… To je Bobby Clarke!

Ano, byl to Bobby Clarke. Legenda týmu Philadelphia Flyers. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, jemuž byla třikrát udělena Hart Trophy. Jeden z nejlepších útočníků hokejové historie. Velký muž s dovednostmi malého muže.

Máma si ho všimla, jak stojí kousek od tribuny a rozhodla se ho oslovit. Nikdy dříve takové věci nedělala. Teď to ale bylo jiné. Teď to byl Bobby Clarke.

Ten Bobby Clarke! Můj celoživotní vzor. Hráč, díky němuž doteď nosím na drese číslo 16. Člen Hokejové síně slávy, kterému byla diagnostikována cukrovka prvního typu, stejně jako mně.

Více čtěte zde v překladu Roberta Novotného

Max je nyní jen o rok starší, podobných radostí si v minulém ročníku užil hned osmnáct, celkem se blýskl 52 body a patřil do širšího kruhu adeptů na zisk Calderovy trofeje. Ač zažíval dlouhá střelecká sucha, zaslouží si spíše chválu než hanu. Některé zápasy opravdu ovládl a dominoval, naznačil snad až nekonečný potenciál. Mimochodem, byl to právě on, kdo nahrál Shane Doanovi, kapitánovi Arizony Coyotes, na rekordní branku a pomohl mu k statusu nejlepšího střelce klubové historie. Častěji řádil s jiným D.

S Anthonym Duclairem si coby "děti duny"  uměli s protivníky pohrát jako kočka s myší a dávali arizonským fanouškům naději, že možná v dohledné době uvidí líté boje o Stanley Cup. Tento pocit jedině umocnil nový GM John Chayka, mladý a plný elánu si vytyčil jasný cíl, chce s Kojoty jednou dosáhnout na stříbrný pohár. Není jisté, zda u toho bude Doan, jehož kariéra.se sice protáhne o další rok, ale přeci jen se chýlí závratným tempem ke svému konci  To Domi by měl v Chaykově plánu sehrát prominentní roli. Nejprve se ale musí poprat se sophomore jynx, tedy kletbou druhého ročníku.

Dobrý den, NHL. Max ozdobil debut gólem:

 Gól pro tátu. Takhle se culí "Albánský vrah":

 Černá kaňka na Domiho nováčkovské sezóně:

 

8. díl: Jonathan Drouin
7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.