bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (72): Napoprvé oslnil, vystraší "Duch" kletbu druhé sezóny?

7. srpna 2016, 17:15

Tomáš Zatloukal

"Kdyby mi někdo před sezónou řekl, že odehraji takový ročník, řekl bych mu, že se zbláznil." Ani Shayne Gostisbehere nepočítal s tím, že letos dobude NHL. Obzvláště poté co jej Letci z Philadelphie poslali po tréninkovém kempu zpátky do na farmu, se mu muselo v hlavě honit, že zase bude jezdit autobusem nekonečné "štreky" a zápasy nejlepší hokejové ligy světa uvidí leda tak v hotelové televizi. Jenže v Philly nakonec zelenáčovi s francouzskými i kanadskými kořeny, dali šanci a rychle pochopili, že toho drobného klučinu s americkým pasem již nikdy "dolů" nepošlou.

"Ghostova" cesta do NHL tak trochu připomíná hollywodský scénář. Flyers se jej v roce 2012 ostýchali draftovat. Ačkoliv dobře věděli o jeho ofenzivních instinktech, zároveň měli na paměti, že jde o "vychrtlého děcko", jak Gostisbeherea označil skaut John Riley. Navíc z Floridy, odkud se do prestižní soutěže nikdo před ním nikdy nedostal. A tak ve Philadelphii uvažovali, že by rodáka z Pembroke Pines vybrali někdy ke konci každoroční drařby hokejových talentů.

"Celý rok jsme řešili, kterou volbu na něj použít. Sedmou? Šestou? Dobře, možná pátou nebo snad i čtvrtou," vzpomíná Riley. Nakonec šel "Duch" na řadu již ve třetím kole. Další dva roky trvalo, než přišel první povolávací rozkaz, šlo ovšem ale jen o kratičký, dvouzápasový záskok. To samé měl absolvoval třiadvacetiletý zadák také loni na podzim, když si jej hlavní kouč Dave Hakstol vyžádal na zkoušku místo zkušeného Rusa Jevgenije Medvěděva. 

Medvěděv totiž naskočil po zranění a nic světoborného při obnovené premiéře nepředvedl. A tak přišla šance pro "Ghosta", 14. listopadu odstartoval cestu, která skončil "ohromnou poctou", jak sám mluvil o samotné nominaci na Calder Trophy. Uhrál asistenci a bodovat už nepřestal. Na přelomu ledna a února se blýskl neuvěřitelnou sérií 15 zápasů s alespoň jedním kanadským bodem, něco takového NHL v podání obránce  neviděla posledních 20 let.

 Zatímco Medvěděv se i díky vzestupu Andrewa MacDonalda stal nepotřebným, Gostisbehere okouzlil celý hokejový svět. Prý se zjevil jako duch. O jeho kvalitách přitom nikdo nepochyboval, jen vadilo, že přeci jen mu scházely ideální parametry., což mu i dnes vyčítá časopis The Hockey News. Suverénnímu borci to ale může být jedno, on zná svou roli - hraje jako typický ofenzivní bek, podporuje útok, není na ledě od rozdávání bodyčeků.

Vzhlédl se v Eriku Karlssonovi, byť říká, že vyložený idol nemá. Inspirace je znát, což ovšem nikomu rozhodně nevadí. Učit se od nejlepších vždy platilo za spolehlivou cestu. "Ghost" nakonec zakončil sezónu 2015-16 se ziskem 46 bodů, čímž se postaral o nový klubový rekord mezi zelenáči-obránci. Jako první novic v dějinách NHL navíc nasázel čtyři góly v prodloužení, čímž jedině umocňoval svou kandidaturu na zisk Calderovy trofeje. Nakonec neuspěl.

Byť ESPN odhadovalo, že zvítězí buď on, nebo Connor McDavid, radoval se Artěmij Panarin. "Duch" nenaříkal, juniorského mistra světa z roku 2013 tuze těšilo, že se do vybrané společnosti vůbec dostal a hned jej napadlo: "Jak jen tak povedený ročník zopakuji?" S kletbou zvanou "sophomore jynx" se chce utkat především tvrdou prací. A také co nejlepší rehabilitací po operaci kyčle. Nyní, 11 týdnů po zákroku se již prý cítí skvěle. A těší se na World Cup.

Pokud někdo tápal nad motivací, jakou budou mít uměle stvořené výběry Evropy a zámořských mladíků, musel po nadšení, které projevili nominovaní na Světový pohár, své stanovisko minimálně trochu přehodnotit. Vždyť třeba "Ghost" nemluví o ničem jiném... "Věřím, že některé soupeře šokujeme. Dostat se do takového kádru je pro mě mimořádnou poctou," vykládal pro TSN. Již se těší na McDavida a další "mladé pušky". Plánují "sestřelit" ostřílenější mančafty.

Smělý plán? Těch je ostatně Gostisbehere plný. Již plánuje, jak s Letci postoupí do play-off a tentokrát přejde přes první kolo. "Chtěl bych, abychom ve vyřazovacích bojích nadělali pořádnou paseku," říká odhodlaně člen All-Rookie Teamu, jehož sestra Felicia reprezentovala Spojené státy v krasobruslení, ale vinou zranění brzy ukončila kariéru. To Shayneova sportovní dráha se vyvíjí podstatně lépe. Byť k tomu byla potřeba nechtěná pomoc Medvěděva.

Ale znáte to, štěstí přeje připraveným...

28. díl: Mark Stone
27. díl: Ondřej Palát
26. díl: Andrew Ladd 
25. díl: Alex Steen
24. díl: Adam Henrique
23. díl: Henrik Zetterberg
22. díl: Corey Crawford
21. díl: Nick Foligno
20. díl: Sean Monahan
19. díl: Roberto Luongo
18. díl: TJ Oshie
17. díl: Henrik Sedin
16. díl: Daniel Sedin
15. díl: Kyle Okposo
14. díl: Marián Hossa
13. díl: Tomáš Plekanec
12. díl: Patrick Sharp
11. díl: David Backes 
10. díl:Carey Price
9. díl: Max Domi
8. díl: Jonathan Drouin

7. díl: Nathan McKinnon
6. díl: Devan Dubnyk
5. díl: Ryan Nugent-Hopkins
4. díl: Boone Jenner
3. díl: Keith Yandle
2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter 

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.