bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sto áček! McDavid vstoupil do dalšího super prestižního klubu

16. dubna 10:00

Jiří Lacina

Zdá se, že cokoli si tenhle chlapík individuálně umane, toho dosáhne. Loni prohlásil, že bude víc střílet, a byla z toho Maurice Richard Trophy (64). Kovaný střelec David Pastrňák mu ani v životní formě (61) nestačil. K tomu jen tam mimochodem nasbíral 153 bodů.

K tématu „150“ jsme dělali celý seriál:

Sto padesát: Steve Yzerman, ten „třetí“, na bodovém vrcholu
Sto padesát: Rok s Gretzkym aneb neuvěřitelná sezóna Bernieho Nichollse
Sto padesát: Mario Lemieux, jediný bod pod kótou 200
Dvě stovky: Mimozemšťan Gretzky a jeho rekordní sezóna
Sto padesát: Dřív než Gretzky i Lemieux aneb magický ročník Phila Esposita

Letos se McDavid rozhodl víc pracovat pro tým a boří další prestižní mety.

Od výměny trenéra se celý mančaft zvedl a s ním i jeho kapitán. „Při pohledu na poslední domácí zápas Edmontonu je obtížné uvěřit, že tohle je tým, který jsme viděli v prvním utkání sezóny,“ připomíná místní tisk hororový začátek (prohra 1:8 s Vancouverem).

Edmonton v pondělí vypráskal San Jose vysoko 9:2. Šém chromému golemovi vtiskl do čela – jak jinak - McDavid, bez něhož Oilers prohráli poslední dva duely s Vancouverem a Arizonou. Od kapitána Olejářů jsme možná při takových výsledcích zvyklí na víc než dva body, i ten gól a nahrávka ale stačily.

Na první hvězdu večera i na zakulacení stovky asistencí.

McDavid dosáhl této mety coby čtvrtý hráč v historii. Jen Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Bobby Orr zapsali v kariéře za rok trojciferný počet nahrávek. Gretzky to zvládl jedenáctkrát, Lemieux a Orr jednou.

Připomeňme si plejádu mistrů přihrávky, kteří zůstali těsně pod vrcholem.

Adam Oates nabíjel v nejlepších časech Brettu Hullovi, nejvíc zapsal 97 a 90 asistencí. Pat Lafontaine v životní sezóně 1992-93 nasbíral 95 nahrávek. Doug Gilmour 95. Peter Šťastný 93. Joe Thornton 96 a 92. Jágrův dvorní centr Ron Francis 92.  

McDavid nefrázoval. Vstupu do exkluzivní společnosti si váží.

„Znamená to pro mě hodně. Ti tři jsou nejspíš nejlepší hráči historie,“ řekl na adresu Gretzkyho, Lemieuxe a Orra.

Nepřehání. Pokud si někdo zaslouží soutěžit s Gretzkym o titul nejlepšího hráče všech dob, je to pittsburghská mašina na body a elegantní bostonský bek. Za dlouhověkost a herní konzistenci možná ještě Gordie Howe.

Philu Espositovi stačilo mnohdy jen stát v brankovišti a mít hokejku na ledě. Orr objel útočné pásmo, počkal na ten nejsprávnější okamžik, načež od statného forvarda puk do sítě jednoduše odrazil. V oslabení někdy držel kotouč na holi i minutu a půl. Nikdo mu ho nevzal. V historii ligy  zřejmě nebylo dominantnějšího hráče.

Sestřih Orrových akcí s výstižným názvem „Chyť mě, když to dokážeš!“

McDavid ví, jak je příjemné se těmhle chlapům aspoň numericky přiblížit. „Sdílet s nimi něco malého pro mě hodně znamená,“ vyznala se sedmadevadesátka.

V seznamu hráčů těsně pod stovkou chybí jedno jméno. Záměrně. Ve výjimečné sezóně jí totiž může dosáhnout ještě jeden borec. Také Nikita Kučerov sbírá pilně gólové nahrávky. Jen v dubnu jich má patnáct v osmi utkáních.

Aktuálně je na čísle 99. Tampa hraje poslední zápas doma s Torontem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.