bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Halák putuje na listinu volných hráčů. Vůbec nás nepodržel, řekl kouč Capuano

31. prosince 2016, 10:00

David Baláš

Ještě na konci září válel v dresu Evropy na Světovém poháru v Torontu a ze všech stran se něj hrnuly superlativy. Jaroslav Halák dovedl podceňovaný tým do finále prestižního turnaje a zdálo se, že je na novou sezonu NHL skvěle připravený. Realita však nabrala podstatně jiný směr. Mužstvo z Brooklynu včera slovenského brankáře po špatných výkonech zařadilo na listinu volných hráčů.

Jen šest výher z 19 zápasů.

Úspěšnost zákroků 90,4 procent.

Průměr 3,23 obdrženého gólu na utkání.

To je velmi nelichotivá vizitka pro muže v masce. Halák se od úvodu nového ročníku nejslavnější ligy světa trápil a na ledě vůbec nepůsobil jako brankář, který na Světovém poháru deprimoval soupeře.

Vše vyvrcholilo nevydařeným čtvrtečním vystoupením v Minnesotě, kde se už v polovině druhé třetině poroučel na střídačku poté, co inkasoval čtyři góly z 24 střel. Tři z nich dokonce v rozmezí minuty a dvaceti vteřin.

„Jaro nebyl ani trochu silný. Pustil laciné branky a my jsme potom museli pracně dotahovat ztrátu,“ nebral si servítky Capuano. „Upřímně, potřebovali jsme v tom zápase od Jara daleko lepší výkon. Dostat z tolika střel tolik branek, to by se stávat nemělo,“ kritizoval svého svěřence.

Ani ne o den později přišla reakce.

Islanders Haláka zařadili na listinu volných hráčů. Pokud se do dnešního poledne nenajde jediný klub, který by o služby rodáka z Bratislavy stál, může putovat stříbrný medailista z juniorského mistrovství světa na farmu do Bridgeportu.

Procesy v pozadí

Halákovi dost možná nepomáhají ani dvě okolnosti, které nejsou na první pohled tak patrné. Obě spolu souvisejí.

Zaprvé, Ostrované už dobré dva roky praktikují systém tří gólmanů. Na rozdíl od jiných týmů běžně trénují s mužstvem Halák, Thomas Greiss i Jean-Francois Berube. Nedostatek tréninkové praxe se pak může projevit na herním rozpoložení.

Na to upozorňoval už dříve Halákův agent Allan Walsh, který svými výroky vyostřil spor mezi brankářem a organizací natolik, že Islanders na konci října nabídli 31letého Slováka k výměně. „Největším problémem tohoto klubu je, že nedává svým gólmanům dostatečný prostor k tréninku. Mít jeden kvalitní trénink za pět dnů, je zoufale málo,“ rozohnil se Walsh.

Zadruhé, je velmi pravděpodobné, že Ostrované by se Haláka rádi zbavili a ponechali si na soupisce podstatně levnějšího Greisse s Berubem. Prvně jmenovaný pobírá letos dva miliony dolarů, ten druhý pak jen necelých sedm set tisíc. Oběma touto sezonou končí smlouva, ale hlavně – chytají relativně vyrovnaně.

Halák naproti tomu zatěžuje platový strop mužstva 4,5 miliony dolarů a stejnou sumou by tak měl činit i v příštím ročníku. Svými výkony na ledě ovšem ani zdaleka nepřesvědčuje své zaměstnavatele, aby do něj dál vkládali důvěru.

Nutno podotknout, že právě díky vysoké Halákově ceně se nedá očekávat, že by se ozval klub, který by o něj projevil zájem.

V takovém případě existují dva scénáře, co by se dělo dál. Buď by Halák dále trénoval s Ostrovany v systému tří gólmanů, nebo by jej generální manažer Gareth Snow poslal do AHL.

Jak se situace vyvine, bude jisté už v následujících hodinách či dnech.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.