bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pavel Dacjuk se zařadil mezi legendy Detroitu. Ve své skromnosti chválil spoluhráče

16. února 2016, 12:00

Matyáš Krahulík

Mnozí mu přezdívají ruský kouzelník a označují ho za jednoho z nejlepších hráčů současnosti. Pavla Dacjuka v posledních letech pronásledovala nepříjemná zranění, která ho mnohdy připravila o velkou část sezóny. Zdravotní problémy se Rusovi nevyhnuly ani v probíhajícím ročníku, který pro něj začal až v listopadu. Po návratu se "Paša" dlouho hledal. Teď ho ale trenér Jeff Blashill znovu spojil s Henrikem Zetterbergem a on najednou začal sbírat jedno ocenění za druhým.

Nejlepší hráč zápasu, první hvězda týdne a hlavně 900 bodů v dresu Red Wings. Takový je výčet úspěchů Pavla Dacjuka za poslední týden, který se mu nadmíru povedl. Dacjuk se vedle svého parťáka Henrika Zetterberga znovu našel a začalo se mu konečně dařit také střelecky.

V posledních pěti zápasech vstřelil šest branek a jeho tým z toho vytěžil důležité body. V nedělním zápase proti Bostonu se navíc Dacjuk dočkal velkého milníku. V první třetině totiž vstřelil gól, kterým snížil vedení Bruins na 2:3. Na tom by ještě nebylo nic tak výjimečného, jenže pro Dacjuka to byl 900. kanadský bod v NHL!

Všechny samozřejmě získal v dresu Detroitu, čímž se zařadil mezi největší klubové legendy. Povedlo se mu to totiž jako teprve šestému hráči v historii Red Wings. Před ním to dokázali pouze Gordie Howe, Steve Yzerman, Alex Delvecchio, Nicklas Lidström a Sergej Fjodorov. To je pěkná společnost, že?

Dacjuk ale po zápase samozřejmě ve své skromnosti chválil všechny kromě sebe. „Byla to pro mě vždy čest být součástí Red Wings a hrát před nejlepšími fanoušky s úžasnými spoluhráči. Z hloubky svého srdce Vám všem děkuji,“ napsal Dacjuk po zápase na sociální síť a připojil svou fotku s památečním pukem.

A právě ona skromnost je důvodem, proč ho mají v oblibě fanoušci i v České republice, kde většinu ruských hráčů moc v lásce nemáme. Paša, jak se mu přezdívá, je navíc prototypem slušného hráče, což jasně dokazuje fakt, že je čtyřnásobným vítězem Lady Byng Trophy.

Také patří k nejlépe bránícím útočníkům v NHL, za což byl zase třikrát odměněn Selke Trophy. Všechna tato fakta se vymykají stylu hry většiny ruských útočníků. „Nikdy jsem neviděl hráče, kterého bych mohl přirovnat k Dacjukovi,“ řekl o něm bývalý obránce Tom Laidlaw.

Teď je na čase podívat se na Dacjukovu budoucnost. Pro příští sezónu má kontrakt ještě podepsaný, ale co pak? Sám ruský kouzelník by se prý rád na sklonku kariéry vrátil do Jekatěrinburgu, kde kdysi s hokejem začínal. Nemusí to ale nutně být už po příští sezóně. Generální manažer Red Wings Ken Holland bude určitě dělat vše proto, aby ještě alespoň jednu sezónu Dacjuka v týmu udržel.

Sedmatřicetiletý veterán totiž i ve svém věku patří k nejdůležitějším hráčům Detroitu, a pokud v sestavě chybí, bývá to pro jeho spoluhráče velký problém. Navíc by mohl případně dosáhnout i mety 1000 bodů v dresu s okřídleným kolem na hrudi, což by rozhodně bylo krásné zakončení jeho zámořské kariéry.

Nyní ale Pavel určitě na nic takového nemyslí. Red Wings totiž mají nakročeno do play-off i letos, jednalo by se o jejich pětadvacáté v řadě, a právě ve vyřazovacích bojích budou jeho zkušenosti a přehled nejvíce potřeba.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.