bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Haló, já jsem tady! Jack Eichel ještě zabojuje o nováčka sezony

2. února 2016, 17:00

David Zlomek

V souvislosti s letošním vítězem Calder Trophy, která je udělována nejlepšímu nováčkovi ročníku, se mluví hlavně o Artěmim Panarinovi, zcela právem. Dále pak někteří zmiňují také jméno detroitského rychlíka Dylana Larkina, jenž o víkendu stanovil nový rychlostní rekord Utkání hvězd. Ti odvážní dokonce předpovídají, že Connor McDavid se po návratu ze zranění dostane do obrovského tempa a vleze se do nominace. Málokdo ale zmiňuje Jacka Eichela, budoucího buffalského hrdinu. Jeho sezona je přitom nadprůměrná.

Dvě asistence proti New York Rangers, dva góly proti Ottawě. Poslední dva zápasy Jacka Eichela před přestávkou (způsobenou Utkáním hvězd) přesně ukázaly, jak sám může tenhle super-talent zvrátit zápas v prospěch svého týmu, dokáže to sám. Takového hráče Buffalo nemělo už hodně dlouho. Za sebou má prvních padesát utkání v nejslavnější hokejové lize světa, dal v nich 16 branek a na 18 asistoval.

Je tak na dobré cestě k solidní nováčkovské sezoně. Zkusíme-li počítat, v 82 zápasech dá 26 gólů a 30 asistencí – 56 bodů. „Je skvělé jít do přestávky v pozitivním duchu a s venkovní výhrou v zádech,“ řekl Eichel po týden staré výhřev Ottawě 3:2, která přišla po prohře 2:5 v Madison Square Garden proti Rangers.

Nejen, že měl v hlavě při týdenním volnu poslední dva získané body, ale také to, že v posledních osmnácti zápasech dokázal nastřádat 20 bodů (6+14). Navíc je silný psychicky. Před zápasem s Jezdci hráli Sabres s Detroitem. Prohráli 0:3, pro Eichela to bylo nedovedné utkání, vystřelil jenom jednou na branku. Proti newyorskému celku však zaúřadoval a podílel se na dvou gólech ze tří svého týmu, jak už bylo napsáno, dvakrát asistoval. Sabres sice opět prohráli, ale Eichel ukázal svou sílu.

Letos to bude poprvé, co odehraje v sezoně více než 58 zápasů (tolik odehrál v sezoně 2012/13 za tzv. Americký vývojový tým). Bude tak muset spoléhat na veterány, jako jsou Matt Moulson, u kterého Eichel bydlí, nebo David Legwand. Proč? Aby mu pomohli vypořádat se únavou a dřinou, které ho budou během dlouhé sezony potkávat.

„Frekvence zápasů je samozřejmě mnohem větší, než na co jsem byl zvyklý. Je to něco, čemu se snažím přizpůsobit,“ povídal. „Je super mít v týmu kluky typu Davida Legwanda a je skvělé žít s Mattem, protože vám to strašně pomáhá. Psychicky je toho na vás v sezoně hodně, tolik hrajete. Všichni tvrdě trénujeme, správně jíme, máme kolem sebe tolik lidí, co se o nás starají. Trenéři a tak. Na každý zápas se ale mentálně připravujeme sami, je to dlouhá sezona a je těžké pořád přemýšlet správně. Jste každý den na ledě, ale hrajete hokej. To je to, co milujete, takže si opravdu nemůžete stěžovat,“ popisoval svoje pocity Američan.

Proč jsme na začátku mluvili o tom, že je přehlížený? Protože prostě je. Vždyť je v bodování nováčků druhý, hned za Panarinem. Z nováčků dal nejvíce gólů v přesilovce a nikdo z nich nevystřelil víckrát. Za předpokladu, že sezona zakončí s více jak padesáti body, Eichel bude prvním nováčkem, který na tuto metu dosáhne, od roku 1994, kdy to dokázal Derek Plante.

To, co ho od ostatních nováčků, ale i od mnohým zkušených hráčů v NHL, odděluje, jsou jeho silné kroky a celkově bruslení, bruslař je výborný. Krásně to bylo vidět při jeho prvním gólu v Ottawě, kdy srovnával na 2:2. Na vlastní modré čáře obdržel přihrávku. A jel až před branku, kde uhnul, obtočil se kolem ní a zasunul do prázdné klece.

Manévr wraparound, jak se obtočení kolem branky říká v angličtině, se stal jedním ze základních Eichelových tahů. Běžně vjíždí do soupeřovy třetiny ve vysoké rychlosti, třeba naznačí střelu, přičemž následně zkusí brankáře pokořit zase na druhé straně. „Mám dlouhou hokejku a většinou někdo od nás ještě najíždí do brankoviště, což mi dává více času. Je super dát takhle gól,“ nechal se slyšet.

Těch gólů dá ve své kariéře ještě hodně. Dá jich ale letos tolik, aby mu pomohly k trofeji Franka Caldera?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.