bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z útoku do obrany. Nejsem ofenzivně laděný, pomáhám, kde mě potřebují, vtipkuje Boyle

27. února 2015, 18:45

David Motloch

Když v létě 2014 přicházel útočník Brian Boyle do Tampy Bay coby bývalý hráč NY Rangers, vědělo se předem o jeho kvalitách a širokém spektru využití jeho kvalit. Jeho pověst tvrďáka s citem střílet branky a především také skvělými vztahy se spoluhráči však v Lightning dostala zcela jiné rozměry.

Když Lightning zrovna hráli utkání ve Staples Center proti týmu Los Angeles Kings, už v první třetině se po tvrdém střetu Tampě nepříjemně zranil obránce Luke Witkowski. Po několika úvodních minutách zápasu tak trenér Jon Cooper věděl, že bude mít k dispozici pouze pět obránců. Tuto hodně zapeklitou situaci ale Tampa dokázala vyřešit. Jak? Prostě přesunula útočníka Briana Boylea do obrany.

Boyle v obraně strávil sice pouze jednu třetinu, jelikož poté se dal Witkowski dohromady a utkání dohrál, každopádně Tampa za účasti vytáhlého centra v obraně proti Kings neinkasovala. Pro samotného hráče se nejednalo o až tak vyjímečnou situaci, jelikož v minulosti nynější centr čtvrté lajny Bolts působil v obraně na univerzitě v Bostonu či v týmu Manchester Monarchs v AHL.

„Potěšilo mě to, protože mě to dostalo do hry. Vím, že pozice centra a obránce jsou dvě naprosto odlišné úlohy ve hře, ale také to pro mě znamená více střídání, a na to já si rozhodně stěžovat nemůžu,“ vysvětlil novinářům Brian Boyle, jak rád je ve hře.

Třicetiletý rodák z amerického Hinghamu už v této sezóně několikrát v obraně zaskočil, jeho využití a přínosu pro tým si je dobře vědom trenér Tampy Jon Cooper. „Nemůžu říct, že když jsme Briana podepisovali, počítali jsme, že ho využijeme i jako obránce. Každopádně je skvělé vědět, že máte v týmu hráče, který je vám k dispozici každý zápas a je schopný zastoupit jakýkoliv post.“

Boyle podepsal smlouvu s Tampou v létě 2014 jako volný hráč, předtím působil pět let v týmu NY Rangers. Zde také poprvé prorazil mezi elitu, jelikož úplně prvním týmem, který mu dal v NHL šanci, se stali Králové z LA. Ti Boylea draftovali v roce 2003 jako 26. hráče v pořadí, avšak Kalifornie Brianovi nesvědčila a robustní centr se prosadil až po přestupu k Jezdcům.

Poslední angažmá nyní Boyleovi probíhá v Tampě a zdá se, že se v týmu Lightning na nějaký čas také zdrží. Bolts v něm našli přesně to, co potřebovali – sílu, tvrdou hru a zkušenosti s play-off. Ostatně o jeho dalším využití a přínosu pro mužstvo hovoří i kapitán Tampy Steven Stamkos. „Skvěle hraje oslabení a vyhrává důležitá vhazování, takže často týmu dodává takovou tu energii, která na první pohled není vidět. Každý tým potřebuje takového hráče.“

Hra v oslabení, vhazování, obranná práce. Skoro se zdá, že kdyby Tampu tlačila bota v brankovišti, Boyle by si věděl rady i s tímto postem. „Když jsem na takových pozicích žádaný, chci toho využít. Už na univerzitě jsem vykonával na ledě více věcí najednou. Ne každý hráč může hrát přesilovky a být na ledě 20 minut za zápas, takže pokud máte i nějaké další přednosti, snažíte se je prodat týmu. Kdekoliv mě Tampa bude chtít využít, prostě jen skočím na led. Musíte být schopní pomoct, zvláště, když nejste zrovna ofenzivně laděný útočník,“ popsal svoji filosofii Brian Boyle.

Do rozhovoru pro oficiální stránky Tampy Bay se přidal také Tyler Johnson. Ten totiž Boylea zná z dřívějšího období, kde proti sobě oba hráči nastupovali v rolích soupeře. „Rádi spolu vtipkujeme. On zkrátka dělá všechno. Hraje v obraně, útoku, v oslabení, střílí důležité branky, je to ten typ hráče, kterého chce mít v týmu každý klub. To platí i mimo led, je to skvělý spoluhráč a kamarád, se kterým se snadno zakecáte,“ pochvaluje si svého spoluhráče v šatně Lightning útočník Tyler Johnson.

Boyle přiznal, že už jako hráč Rangers moc dobře věděl, jaká síla se v týmu Tampy Bay skrývá. „Věděli jsme, že tenhle tým vyniká hlavně v rychlosti. Jakmile jsem poznal kluky v šatně, tak jsem věděl o talentu, který se zde skrývá. Je tu skvělá parta lidí. To jsem před přestupem zde nevěděl. Netušil jsem, jak semknutá šatna tu je a jak je to tady úžasné,“ vylíčil velkou spokojenost se spoluhráči také Brian Boyle.

A kdo ví, třeba si jednoho dne Boyle oblékne také brankářskou výstroj a postaví se do branky. Co by totiž neudělal pro tým Pan Užitečný.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.