bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Z prodejců jsou kupci! Nezaplatili ale Canucks za Lindholma příliš?

1. února 14:00

Tomáš Zatloukal

Je pozoruhodné, že se Vancouver za pouhý rok proměnil z klubu, co pustil o dům dál svého kapitána (Bo Horvata), v mančaft aspirující na dalekou cestu v play-off a nakupující ty nejznamenitější posily. Nebo jste snad mezi dostupnými hokejisty viděli lepšího centra než Eliase Lindholma? Všestranný Švéd vyšel generálního manažera Kosatek (a svého krajana) Patrika Allvina na první dobrou draho, detailnější pohled ovšem mnohé vysvětluje.

Obětovat 39gólového Andreje Kuzmenka, první kolo draftu a podmínečně také další draftový výběr za žoldáka? A navrch přihodit ještě vysoce produktivního juniorského zadáka Huntera Brzustewicze s Jonim Jurmem?

Ano, to jednoduše takhle z voleje šokuje. I zámořští novináři píší o „steep“, případně „hefty price“, tedy o horentní ceně, mastném odstupném.

Jenže balíček, které nakonec Calgary dostalo, se příliš neliší od toho, který navrhovali žurnalisté z The Athletic, v čele s legendárním Bobem McKenziem. Ti posílali Flames za Lindholma Kuzmenka, onu letošní volbu v první rundě a také Nilse Höglandera.

S dovětkem, že nejspíš nepůjde o tak atraktivní protihodnotu, jakou mohou nabídnout jiné kluby.

Najednou tak skutečný trejd nevypadá tak divoce, co říkáte?

Zároveň je potřeba zmínit, že Kuzmenko sice v minulém ročníku předvedl famózní entrée po přesunu z KHL a dal 39 branek, ale letos mu to nelepí, létá sestavou a jeho dvouletý kontrakt na 11 milionu dolarů byl pro Vancouver jednoznačnou přítěží.

Vysoko v tabulce Západní konference jsou ne díky Kuzmenkovi, ale jemu navzdory. Naopak, teď mu fandové musí děkovat, že odvolal svou (ne)přestupní klauzuli.

Byl mužem na odstřel a byť si od něj Plameny nejspíš slibují, že se herně vzpamatuje, udělaly Kosatkám laskavost, že převzaly Rusovu smlouvu.

Samozřejmě tak Calgary, respektive GM Craig Conroy, nečinil nezištně. Poručil si dva draftové výběry (1. kolo chtěl za Lindholma patrně po všech zájemcích, to byl odrazový můstek pro veškerá jednání) a dva nadějné beky.

Oba tažené ve třetím kole, jednoho čahouna s levým držením hole (Jurmo), druhého produktivního praváka (Brzustewicze). Zatímco Finova kariéra teď spíš stagnuje, devatenáctiletý Američan na sebe strhává pozornost a roste pro NHL.

Možná by u Canucks časem zářil (ti ovšem mají víc typově podobných beků), možná ne. Pro Allvina ovšem bylo přijatelnější poskytnout Brzustewicze s Jurmem než si nechat výrazněji říznout do kádru. Levný a rychlonohý Höglander má pro něj vyšší hodnotu.

S ohledem na to, že je v sestavě, pravidelně hraje a bude se hodit na cestě za úspěchem ve vyřazovacích bojích.

A tak Allvin raději pustil čtvrté kolo v letošním draftu (podmínečně) a perspektivní zadáky, takových obránců v systému ještě pár má a spíš bude Quinna Hughese a spol. doplňovat zkušenějšími obětavci (zdravíme Chrise Taneva). Navíc potřeboval Conroye zaujmout, přebít konkurenci.

Má to logiku? Ano. Je to i tak štědrá protihodnota za žoldáka? Jistě, ale má opodstatnění.

Nejen v tom, že Kosatky cítí, že by nečekaně rychle mohly zaútočit klidně i Stanley Cup. Jen rok po odchodu lídra Horvata. A v tom, že další elitního středního útočníka potřebovali jako sůl a takoví borci hrávají na cestě za pohárem klíčovou roli. Lindholm totiž nabízí krom svého hokejového kumštu ještě jeden výrazný klad. 

Hraje za neskutečně přívětivých podmínek (jeho stropová zátěž činí jen 4,85 milionu dolarů), umožní tak Allvinovi další posilování. Vždyť z platového stropu ukrajuje dokonce méně než brzy osmadvacetiletý Kuzmenko!

Pokud si navíc oba seveřani, nejspíš až po sezoně, plácnou a dohodnou se na novém paktu, bude si Vancouver vyloženě mnout ruce blahem. Bez ohledu na výsledek v play-off. A Allvin se etabluje mezi manažerskou špičkou v NHL. Canucks nakupovali zdánlivě draze, ve skutečnosti si ale počínali velmi mazaně.

I díky načasování trejdu. Lindholm bude mít dostatek času se sžít s ostatními, naladit souhru na klíčovou fázi sezony, navrch doplní silnou švédskou kliku.

Klobouk dolů!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.