bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nový hrdina. Toronto udržel v sérii Slovák s americkým pasem

1. května 10:00

Jiří Lacina

Byl to pořádný nervák. Boston vstoupil za stavu 3:1 do pátého utkání série s Torontem vlažně a v první polovině zápasu rozhodně tahal za kratší konec provazu. Pak srovnal krok, rozhodnout napínavý duel ovšem muselo prodloužení. V něm vstřelil vítězný gól Matthew Knies.

John Tavares zavezl puk a důrazný Knies byl ve správný čas na správném místě. Stačilo dvě a půl minuty a Toronto mohlo slavit. Úleva to byla obrovská.

„Na chvilku se vám před očima zatmí. Upřímně jsem byl ale nejšťastnější při pohledu na tváře spoluhráčů,“ hlásil jednadvacetiletý Knies, která má v Torontu za sebou první sezónu.

Ulevilo se i Johnu Tavaresovi, jenž je coby jeden z lídrů mužstva pod velkým tlakem. „Jen jsem nahodil puk v naději, že se něco semele. Skvělá práce Kniese. Dobře to přečetl a dal vítězný gól,“ komentoval akci kapitán Maple Leafs.

Knies si odbyl debut loni, skutečně pevnou součástí Toronta je ale od letošní sezóny. V 80 utkáních základní části nasbíral solidních 35 bodů (15+20). Draftován byl ve druhém kole v roce 2021.

Na cestě do NHL prošel USHL nebo univerzitním systémem NCAA. Jeho prvním trenérem byl ale otec, který hokej aktivně hrával. Oba rodiče Miroslav a Michaela jsou Slováci, kteří do Ameriky emigrovali. Matthew už se narodil ve Phoenixu. Na Slovensko se o prázdninách pravidelně vrací; pokud mu čas dovolí, tráví zde i několik týdnů v roce. Slovensky prý mluví velmi dobře.

V listopadu nechyběli jeho nejbližší příbuzní ve Švédsku, kde se Toronto představilo v rámci Global Series ve Stockholmu. „Moje rodina je z Bratislavy. Snažím se za nimi přijet každé léto, i když je to vzhledem k hokejovému programu dost náročné,“ říkal tehdy novinářům.

Pro Kniese byl vítězný gól druhou trefou v sérii a věřte tomu, nebo ne, ty dva góly z něj činí nejlepšího střelce Leafs v dosavadním play off. Nikdo další nedal víc než jednu branku.

Knies přitom přispívá mužstvu na vícero frontách. Nastupuje v oslabení, kde eliminuje například hru Davida Pastrňáka. V sérii převedl moment, kdy velmi chytrou obrannou hrou zablokoval přihrávku na elitního snajpra Bruins, který už napřahoval v klasickém postavení na levém kruhu. Občas si Matthew Knies zahraje i přesilovku.

Boston ví, že vedení 3:1 nic negarantuje. Loni právě tenhle náskok s Floridou ztratil. Toronto díky Kniesovi žije. Série se k šestému utkání vrátí do Kanady.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.