bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL chce zachránit sezónu, upravuje pravidla. Vrací se tzv. taxikáři

27. prosince 2021, 6:04

Vojtěch Balon

Den před Štědrým dnem vedení NHL oznámilo, že vánoční pauzu prodlouží o jeden den, hrát by se tedy mělo až v noci na 29. prosince. Na Štěpána byla oznámena zásadně trvalejší změna, vrací se totiž pravidlo známé z minulé sezóny, v rámci nějž mohou týmy mít rozšířené soupisky o cestující náhradníky (taxi squad).

Gary Bettman a spol. tak reagují na znovu se rozjíždějící pandemii COVID-19, která vyřadila z provozu desítky hráčů a poměrně velký počet zápasů již musel být odložen. Trenéři týmů NHL znovuzavedené pravidlo jistě uvítají, například pittsburský kouč Mike Sullivan nechtěl povolávat na soupisku hráče z farmy ve Wilkes-Barre, protože se bál, že by mohli nakazit hokejisty Penguins (v kabině rezervy Tučňáků nákaza nedávno skutečně propukla, pozn. red.)

Koncept cestujících náhradníků bude znovuzaveden prozatím do začátku února, kdy je naplánována krátká přestávka kvůli Utkání hvězd. Týmy mohou cestovat na zápasy až se šesti hráči navíc, kteří mohou mezi tzv. taxikáři strávit maximálně 20 dní. Platově si ale hráči na dvoucestných smlouvách nepolepší, i mezi cestujícími náhradníky v NHL budou pobírat svůj plat z AHL, který zpravidla bývá několikanásobně nižší.

Drobnou útěchou jim může být alespoň kapesné 500 dolarů za každý den strávený mezi cestujícími náhradníky.

Mezi tuto skupinu hráčů nepůjde zařadit hokejisty z NHL, kteří jsou zrovna "z formy", pravidlo funguje jen jako pojistka pro případy, že tým nebude mít pro utkání k dispozici zdravé dva brankáře, šest obránců a dvanáct útočníků. Mezi cestující náhradníky tak nepůjdou zařadit hráči, kteří byli na hlavní soupisce alespoň 54 dní (anebo ještě 22. prosince), nebo kteří odehráli 16 z posledních 20 duelů.

Některé týmy již možnosti vytvořit skupinku cestujících náhradníků využily, například Toronto povolalo z farmy i českého obránce Filipa Krále.

Kromě cestujících náhradníků budou kluby moci využít nouzového povolání hráče z AHL (pod podmínkou, že onen hráč pobírá méně než milion dolarů) a možnosti povolat brankáře, pokud týmu zbude jen jeden (nebo žádný) zdravý, aniž by se tento hráč či brankář započítával do platového stropu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.