bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velká pocta pro Jágra! Pittsburgh vyvěsí jeho dres s číslem 68

10. listopadu 2023, 19:44

Ondřej Mach

Mario Lemieux, Michel Briere a... Jaromír Jágr! Nejslavnější český hokejista Jaromír Jágr se 18. února dočká významného ocenění: Pittsburgh při slavnostním ceremoniálu vyřadí jeho klasickou #68.

„Když jsem tam přišel, tak mi bylo osmnáct a všichni věděli, že neumím anglicky. Byl jsem první kluk z Evropy, který kdy hrál za Penguins,“ zavzpomínal Jágr ve videu, která organizace zveřejnila na sociálních sítích.

„Chovali se ke mně, jako bych byl jejich dítě. Tolik jsem se bavil. Vlastně jsem se nikdy tolik nebavil. V Pittsburghu jsem žil život, bylo to prostě perfektní,“ vypráví dnes už 51letý veterán.

„V Pittsburghu jsem žil život, bylo to prostě perfektní.“

S ikonickým tučňákem na hrudi započal pouť vzhůru, mezi největší hokejové legendy. Pittsburgh zapustil hluboké kořeny, místní fanoušci ho dodnes hluboce obdivují. Naposledy to Jágr pocítil v květnu, když bývalý klub navštívil.

Za jedenáct sezon se nesmazatelně vryl do srdcí pittsburghských příznivců. Vedle tehdejších velikánů vyrostl v hvězdu par excellence, hned první dva roky v černozlatých barvách křepčil se Stanley Cupem.

Bujná hříva a salutování po gólech – to byly dva Jágrovy poznávací znaky. Ve městě mostů si vychutnal nejlepší období velkolepé kariéry a rychle našlápl k tomu, aby se stal globálním fenoménem.

Láska na první pohled později lehce vychladla, pouto mezi českým sympaťákem a americkým klubem se ale nikdy zcela nepřetrhalo. Oklikou se vracíme k tomu, jak vřele Jágra před pár měsíci v Pittsburghu vítali.

„Chovali se ke mně, jako bych byl jejich dítě.“

Bouřlivého přivítání se mu jistě dostane také v únoru. Dres s číslem 68 už nikdo neoblékne, pár dní po polovině února za ohlušujícího aplausu vystoupá ke stropu PPG Paints Areny.

Zcela zaslouženě. Jágr za Penguins odehrál 806 utkání základní části, ve kterých nastřádal 1 079 bodů. Pětkrát vyhrál bodování, získal taky Hart Trophy nebo dvakrát cenu pro nejužitečnějšího hráče podle samotných hráčů.

Tak si 18. února zapište do kalendáře. Nevšední cesta geniálního útočníka zatím u konce není, ale... Penguins už nyní vzdají hold tomu, kdo v 90. letech Steel City svým kumštem naprosto pobláznil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.