bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

TOP 10 otázek před začátkem nové sezony NHL

10. října 2023, 20:21

Ondřej Mach

Dvaatřicet klubů, jeden ultimátní cíl a kvanta příběhů – nejblyštivější hokejová scéna na světě se opět chystá vyhrnout oponu. Vybrali jsme pro vás 10 nejdůležitějších otázek před ostrým startem nadcházejícího ročníku NHL.

Na kterou z nabídek kývne Kane?

Pro jakéhokoliv contendera může Patrick Kane plnit roli ofenzivního žolíka. Dlouholetý symbol slavné éry Chicaga cílil na Stanley Cup už na konci minulé sezony s Rangers, ale... Z play off se pakoval hned v prvním kole, navíc počátkem června podstoupil náročnou operaci kyčle.

Kane však dobře ví, že nemusí spěchat. Stačí vyčkat, vyhlédnout si potenciálního šampiona. Nového zaměstnavatele klidně najde až kolem únorové All-Star pauzy. Nebaží po tučné výplatní pásce, znovu chce nahánět stříbrný pohár. Hodně se zmiňuje spojení s mateřským Buffalem.

Jak moc urychlí Bedard přestavbu Chicaga?

Na skvostné kousky Connora McDavida už si svět zvykl. Co jeho následovník (a jmenovec)? Connor Bedard v průběhu přípravy naznačil, že jeho výkonnostní strop se nachází setsakramentsky vysoko. Termín generační talent se v posledních letech lehce nadužívá, tady ovšem nelze volit jiná slova.

Blackhawks vítězstvím v draftové loterii trefili jackpot, hned po ní vydělali na vstupenkách více než 5 milionů dolarů. Kolem Bedarda postaví nový tým, pro přestavbu získali potřebný katalyzátor. Zejména kvůli němu není Chicago pasováno mezi největší otloukánky ligy. 

Uchytí se i další nováčci?

Podle řady expertů byl červnový výběr talentů jedním z nejhlubších za mnoho let. Zářná kariéra se kromě Bedarda věští třeba Adamu Fantillimu v Columbusu nebo Leo Carlssonovi v Anaheimu (start sezony vynechá kvůli zranění). V Buffalu pak asi začne nahoře taky steal draftu Zach Benson.

Suma sumárum – máme se skutečně na co těšit. Důraz na rychlost a ofenzivní volnost by mohly jejich adaptaci uspíšit. A nezapomínejme na další hráče jako Logan Cooley (Arizona), Devon Levi (Buffalo) či Luke Hughes (New Jersey).

O kolik se Ovečkin přiblíží Gretzkymu?

Gólový rekord Wayna Gretzkyho se roky zdál být nedosažitelnou metou. Pouhá utopie, říkali jste si. Střih – ruský kanonýr Alexandr Ovečkin ani ne před měsícem oslavil 38. narozeniny. A na legendárního Kanaďana mu schází jenom 72 gólů.

Během uplynulé sezony Ovečkin rozvlnil síť 42x, současný kontrakt mu doběhne až v červnu 2026. Rychlá matematika? Ročně potřebuje vstřelit 24 branek. Sám Gretzky se v minulosti vyjádřil, že ho nepochybně překoná. Otázkou zůstává, kdy se tak stane...

Zvládne Boston vyřešit situaci na centru?

Obraťme list, startuje nová epocha. Patrice Bergeron – první centr a kapitán – je po 19 letech fuč. Ani David Krejčí už druhý útok do dalších bitev nepovede. Před trenérským štábem Bruins vyvstává palčivá otázka: Dá se takové hráče vůbec nahradit? Tíha má připadnout na bedra Pavla Zachy a Charlieho Coylea.

Příběh Bostonu obecně poutá pozornost. Po neuvěřitelné jízdě základní částí se od týmu očekává výrazný regres, odepisovat by ho ale nebylo moudré. Už kvůli české superstar Davidu Pastrňákovi. Nejbližší budoucnost  slibuje fascinující podívanou.

Čeká McDavida s Draisaitlem další promarněný rok?

Nepřestává udivovat nadpozemskými čísly, poličku s individuálními trofejemi zásobuje dalšími a dalšími kusy. Ale týmový úspěch? Connor McDavid dominuje NHL od roku 2015 a zatím to v dresu Oilers dotáhl nejdál do konferenčního finále. 

Společně s Leonem Draisaitlem tvoří nejobávanější dvojku soutěže. Hlavně díky nim se Edmonton rok co rok řadí k uchazečům o nejvyšší cenu. Jenže ve vyřazovacích bojích se dokola opakuje stejný scénář. Tlak stoupá...

Který z mladých týmů prorazí?

Konečně mohou bušit na vrata s nápisem play off. Čekání se chýlí ke konci: Buffalo, Ottawa nebo Detroit už nehodlají tiše stát v pozadí. Atlantická divize zkrátka bude mít grády, krok vzhůru se prorokuje všem třem organizacím. 

Nicméně... Člověk míní a NHL mění. Opravdu jsou Sabres poprvé od roku 2011 připraveni rvát se o Stanley Cup? Zaberou letní tahy detroitského generálního manažera Stevea Yzermana? A obstojí ve velké konkurenci Senators?

Vyplatí se all-in taktika Pittsburghu?

Dokud na vaší soupisce figurují Sidney Crosby, Jevgenij Malkin a Kris Letang, tak musíte myslet co nejvýš. Z této filozofie asi Penguins jen tak neustoupí. Nový GM Kyle Dubas uklidil nepořádek po předchozím vedení a napumpoval do klubových příznivců optimismus.

Pittsburghu se však – z dobrých důvodů – už tolik nevěří. Pro nejstarší tým ligy klidně může jít o Last Dance ve stylu basketbalové hvězdy Michaela Jordana. Akvizice Erika Karlssona každopádně značí, že z vysokých ambicí ve Steel City slevit nechtějí.

Mají Golden Knights reálnou šanci na obhajobu?

U většiny sázkových kanceláří Las Vegas mezi pěticí hlavních favoritů chybí, do širšího kruhu by ale úřadujícího šampiona zařadil nejspíš každý. Organizaci se podle očekávání nevyhnuly změny, jednalo se ale spíš o kosmetické úpravy.

Takže? Hodně záleží na tom, jestli vydrží zdraví kapitána Marka Stonea. Obhájit Stanley Cup se v moderní éře podařilo pouze osmi týmům, naposledy dvakrát po sobě křepčila Tampa Bay. Pokud se všechno sejde, tak město hazardu může znovu ožít hokejem.

Jak se projeví škatulata v Torontu?

Pět let a tradá. V kanadské metropoli už nevládne Kyle Dubas, do horkého manažerského křesla usedl Brad Treliving. A nezačal špatně: na trhu s volnými hráči zlanařil Tylera Bertuzziho nebo Maxe Domiho, koncem srpna pak zpečetil dohodu s tváří organizace Austonem Matthewsem.

Maple Leafs na jaře po 19 letech přelezli první kolo play off, pak ale vyhořeli v sérii s Floridou. Ne, k vysněnému cíli nemají příliš daleko. Jenže nakonec se vždycky objeví nějaký zádrhel. Že by vystoupali na vrchol poprvé od roku 1967?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.