bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přežil vlastní smrt, pak přišel o nohu. Teď bývalý hráč NHL zase bruslí

7. dubna 2019, 14:00

Tomáš Zatloukal

Na dres mu našili kapitánské céčko, farmu arizonských Kojotů táhl svými góly a nahrávkami. Kdo s ním přišel do kontaktu, oblíbil si ho. Byl zarputilý, cílevědomý a zároveň velmi přátelský. Měl za sebou pár desítek startů v NHL, ve slavné lize se pětkrát zapsal mezi střelce. Craig Cunningham před necelými třemi lety prožíval dobré časy, byl hokejovým profíkem a žil svým snem. Pak mu ale kariéru zničil kolaps.

Když 19. listopadu 2016 Cunningham vyhlížel začátek mače mezi s Manitoba Moose, znenadání se sesunul na ledovou plochu. 

Zastavilo se mu srdce. Jen se chvělo, neschopné pumpovat krev do jeho těla. "V ten den se mi v sedm večer najednou změnil celý svět," vybavuje si tu chvíli jeho matka Heather. "Jen tam ležel, nehýbal se a já jsem věděla, že se právě stalo něco strašného, opravdu strašného," popisuje v dokumentu Life or Limb.

Cunninghama, jehož v roce 2010 draftovali Boston Bruins a poté mu i dali šanci v 34 zápasech, přítomní hasiči a zdravotníci rychle odvezli z kluziště a odvezli ho do blízké nemocnice. Celou dobu se mu snažili stlačováním hrudníku probudit spící srdeční sval, ale nedařilo se to.

Srdce netlouklo dlouhé desítky minut. 

S přibývajícím časem se plnily Cunninghamovy plíce krví a záchranáři přestávali věřit, že přežije. Chtěli zanechat recistutace, ale po konzultaci s předním kardiochirurgem Zainem Khalpeym pokračovali. Po 83 minutách, kdy jeho srdce nepumpovalo kvůli fibrilaci krev, se Cunningham dostal k Khalpeymu na sál.

"Nikdy jsem nezažil takový případ," podivuje se zpětně Khalpey nad dobou, jak trvala Cunninghamova zástava srdce. Ještě před tím než pacienta "přepojil" na stroj suplující činnost životně důležitých orgánů, zastavil se u jeho matky. "Řekl mi, že miluje svou práci, je v ní moc dobrý a že mého syna zachrání," vzpomíná Heather.

Po následné velmi specifické operaci se tehdy šestadvacetiletý Kanaďan rychle zotavoval, jenže kvůli tomu, že v jeho nohách při srdeční zástavě dlouho necirkulovala krev, chytil do té levé silnou infekci.

Poté přišlo rozhodování: Noha, nebo život? Bylo jednoduché, byť znamenalo definitivní konec profesionální hokejové kariéry.

"Hokej nebyl všechno," říká zpětně Cunningham, nyní skaut Coyotes. To jeho matka mluví jinak: "Byl to celý jeho život, od chvíle, kdy se ve dvou postavil na brusle." A sám Khalpey věděl: "Došlo mi, že mu zničím kariéru."

Zničil. Ale zachoval mu to mnohem důležitější: život. Cunninghamovi zůstal i jeho elán, pozitivní přístup k bytí. "Dostal jsem druhou šanci žít," ví. Začal cvičit, posilovat a časem zase obul brusle. Pro Arizonu vyhledává talenty, svou vůlí, morálkou i entuziazmem a životním příběhem je ztělesněnou inspirací pro každého nováčka.

Bruslení s protézou postupně zdokonaloval a tuto středu zveřejnil na svém instagramu video, které dojalo tisíce hokejových fanoušků. Na ledě si počínal takřka jako profík bez sebemenšího hendikepu. Usmíval se, užíval si to. "Je připravený naskočit do zápasu," glosoval jeho pozoruhodné umění jeden ze zámořských webů.

V NHL už sice nikdy nenastoupí, ale lásku k hokeji neztratil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.