bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: NHL se neplete do otázek kanadské měny

14. ledna 2016, 5:42

Petr Adler

Odpověď na otázku, zda by nově či staronově vzniklé mužstvo NHL v Québec City mohlo přežít, když se kanadská měna kymácí tak, jak se kymácí, nepřísluší lize. Na tu musí odpovědět ti, kdo chtějí vrátit NHL do Québec City, řekl zástupce komisaře ligy Bill Daly.

Takže, uzavřel toto téma Daly, tuhle otázku pokládejte jinde, ne u nás: “Jistě, tohle by mělo mít dopad na mužstvo v Québecu, přinejmenším krátkodobě. Ale NHL se to zase tak moc netýká. Zájemci o mužstvo v Québec City si budou muset sami sobě odpovědět na takové otázky jako: máme nějakou dlouhodobou představu o tom, co a jak chceme dělat? Máme dost chuti a peněz, abychom se mohli srovnat s měnovými rozdíly, zvláště, kdyby měly být dlouhodobé?”

A NHL ty odpovědi nezajímají?

Ale ano, zajímají, připustil Daly, ale jenom z toho hlediska, že liga potřebuje vědět, zda nové mužstvo v Québec City může (a nejen chce) obstát v bouřlivém moři současné ekonomické situace. I když, dodal, je třeba si pamatovat, že to není zase tak dávno, kdy kanadská kachna stála nad americkými zelenými zády. (Kanadská jednodolarová mince má na sobě vyraženou kachnu, které se říká loon, takže kanadskému dolaru se říká loonie, zatímco americké peníze mají zadní stranu zelenou, čili se jim říká ohromně vynalézavě greenbacks. Ostatně, viz snímek).

Je také obrovský rozdíl mezi dřívějšími lety, kdy kanadský dolar stál níže než jeho americký bratranec, a dneškem, řekl Daly. Dnes má NHL nastavený mechanismus k vyrovnávání rozdílů způsobených měnovými výkyvy. To nebývalo, vysvětlil.

Je ovšem pravda, že to takhle nemůže jít donekonečna. Potíž je v tom, že největší část výdajů kanadských mužstev se počítá v amerických penězích, zatímco jejich příjem v americké měně nedosahuje ani 30 procent jejich celkových příjmů. Při takové nerovnováze je pak naprosto jasné, že kanadská mužstva musí prodělávat kalhoty. Jistě, jsou tu příjmy z vysílacích práv, avšak ani ty nejsou s to situaci změnit nějak dramaticky.

No, a o tom všem se bude bavit nadcházející schůze výkonného výboru NHL, řekl Daly. Potvrdil tak zprávu, která až dosud kolovala jako nezaručená a neověřená fáma. Pouze pozměnil místo schůze. Nestane se tak v New Yorku. Pánové Murray Edwards (Calgary Flames), Jeremy Jacobs (Boston Bruins), Peter Karmanos, Jr. (Carolina Hurricanes), Craig Leipold (Minnesota Wild), Ted Leonsis (Washington Capitals), Henry Samueli (Anaheim Ducks), Ed Snider (Philadelphia Flyers), Larry Tanenbaum (Toronto Maple Leafs), Jeff Vinik (Tampa Bay Lightning) a Rocky Wirtz (Chicago Blackhawks) budou přítomni Zápasu hvězd v Nashille. A této příležitosti použijí k jednání.

O čem to bude?

“V podstatě půjde o doplnění aktuálních informací o prověrce průběhu přihlášek,” řekl Daly. “Členové se možná také domluví, jak začnou připravovat doporučení pro Radu guvernérů. Jelikož ale není dost možné, aby se Rada guvernérů mohla rozhodnout už během dnů strávených v Nashville, těžko očekávat, že by se tak stalo.”

Dá se ovšem očekávat, že se páni výboři budou zabývat otázkou nevyrovnanosti soutěže: Východní konference má dnes šestnáct mužstev, zatímco Západní jen čtrnáct.

“Dá,” souhlasil Daly, “ale uvědomme si, že s tou vyrovnaností máme za sebou dvě plné sezóny, a teď jsme v půli třetí sezóny. Těžko říci, že by kvůli tomu někdo vyloženě strádal.”

 

Takže páni vyboři jen pokrčí rameny?

“Nikoliv,” řekl Daly. “Je samozřejmé, že když přemýšlíme o rozšíření ligy, musíme se soustředit na vytvoření nějaké rovnováhy a ne ji narušit ještě o něco víc než tomu je dnes. Důsledně na to upozorňují hráči i jejich odbory (NHLPA), a to je přirozené. Ovšem, není to hledisko, které by změnilo směr rozhodování Rady guvernérů. Tak důležité to zase není.”

Když už se bavíme o hráčských odborech, jaké vztahy panují mezi nimi a ligou?

“Otevřené,” řekl Daly. “Třeba teď se bavíme hlavně o přípravě Světového poháru. Jde o spousty maličkostí a drobností, na nichž se musíme domluvit tak, aby nic nemohlo porušit dobrý dojem, který očekáváme.”

Dobrý dojem?

“Jistě,” řekl Daly, “v září se bude hrát skvělý hokej, to si pište.”

I při těch neobvyklých mužstvech jako zbytku Evropy nebo Severoameričanů do 23 let?

“Ovšemže,” řekl Daly, “každé mužstvo bude mít v sestavě skvělé hráče, půjde jim o čest, protože být prvním vítězem, to je zápis do dějin.”

A u toho chtějí liga a NHLPA zůstat i v budoucnu?

“Ne,” usmál se Daly, “jenže pro ten první ročník jsme neměli moc času.”

Na co?

“Na to, abychom třeba uspořádali vylučovací turnaje o postup,” vysvětlil Daly.

Takže můžeme v příštím Světovém poháru počítat s účastí dejme tomu mužstva, které by zastupovalo nějaký ostrůvek v Tichomoří?

“Jestli se probojují, proč ne?” odpověděl protiotázkou Daly.

Když už jsme u té demokracie, co říká liga na to, že kapitánem jednoho z mužstev Zápasu hvězd bude John Scott, chlapík, který dosud v této sezóně v NHL odehrál mizerných jedenáct zápasů, nikdy nehrál v situaci tří na tři, a jeho mužstvo, Arizona Coyotes, ho právě poslalo na farmu?

“Diváci řekli svoje,” řekl poněkud naštvaně Daly. Naštvaně patrně proto, že tuhle či podobnou otázku slyší v poslední době až příliš často. “My jsme si ověřili, že v hlasování nebyly žádné podvody. Nás zákazník je nás milostpán.”

Ale neměl by se způsob hlasování v příštích letech změnit? Tedy, bude-li se Zápas hvězd NHL konat i v budoucnosti.

“Způsob pořádání Zápasu hvězd probíráme a pravidelně měníme po každém jeho ročníku,” řekl Daly. “Stane se to i letos.”

Na druhou část otázky, tu o budoucnosti Zápasu hvězd, ovšem neodpověděl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.