bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: kam kráčí Ottawa Senators?

4. srpna 2019, 6:23

Petr Adler

Otázka příští sezóny nezní, zda se Ottawa Senators dostanou do pohárové soutěže. Otázka příští sezóny zní, zda součet jejich hráčských mezd vůbec překročí nejnižší povolenou částku podle platné kolektivní smlouvy. Zatím se ottawští drží o zhruba pět miliónů nad 60,2 milióny dolarů: závazky Senators vůči hráčům činí 65,9 miliónů. Ovšem: strop se zda být nedostižný. Činí 81,5 miliónů dolarů, a takovou částku majitel mužstva Eugene Melnyk nespolkne. A pak se diví, že nemá vyprodáno.

Nedávné kroky vedení mužstva vzbudily v NHL i mezi veřejností, včetně nejrůznějších komentátorů, značný ohlas. Vyvrcholilo to výměnou století: do Tampy odešel brankář Mike Condon, do kanadského hlavního města putuje Ryan Callahan.

I když, přesněji řečeno, vlastně neputuje.

Kdysi skvělé pravé křídlo, kapitán New York Rangers, asistent kapitána Tampa Bay Lightning, člen amerického olympijského mužstva, trpí degenerativním onemocněním obratle. Již před časem oznámil, že letošní sezónu stráví v lékařských ordinacích. Hrát hokej s tím nemůže. Nejen proto, že by to bylo hodně bolestivé, a bolest by omezovala každý jeho pohyb, ale hlavně proto, že by to mohlo být zdraví nebo i životu nebezpečné. Stačil by jeden drobný krosček, jakých se během zápasu stane i pár desítek, a Callahan by mohl v lepším případě strávit zbytek života v pojízdném křesle, a v horším případě v hrobě.

Proč to tedy generální manažer Pierre Dorion udělal? Z blbosti? Nebo za cizí peníze?

Odborníci se shodují na té druhé možnosti: nařídil mu to vlastník mužstva Eugene Melnyk, který v tom viděl sensační způsob, jak ušetřit a současně vyhovět požadavkům kolektivní smlouvy o nejnižším součtu hráčských mezd mužstva (jako je mzdový strop, je tu také mzdová podlaha, první částka činí 81,5 miliónů, ta druhá 60,2 miliónů, to vše v amerických dolarech).

S Callahanem přišla do Ottawy smlouva na 5,8 miliónů dolarů. Bude platit do konce nastávající sezóny (pak bude, ve svých 35 letech, neomezeně volným hráčem, UFA, tedy unrestricted free agent). Jenže: když hráč nemůže být 24 po sobě následující dny (nebo deset po sobě následujících utkání) z lékařských důvodů v sestavě, mužstvo ho zapíše na seznam dlouhodobě zraněných (long-term injured reserve, zkratkou LTIR).

V tu chvíli začne ale platit 80 procent jeho mzdy pojišťovna. V tom je zahrnuta řada různých odpočtů a přídavků. Takže v Callahanově případě to znamená, že Senators zaplatí (pouze) 940 tisíc, a bude jim to zcela stačit, aby se dostali nad mzdový strop.

Jelikož tohle není jediný případ, účetně vyplácí ottawští hráčům 65,9 miliónů dolarů, ale doopravdy vyplácí 47,5 miliónů.

Až na to, že tu zůstává někdo ochuzen. Tím někým je nejdůležitější část celé rovnice jménem profesionální sport: platící divák.

Většina platících už ale pana majitele prokoukla, takže město nyní hýří výzvami, aby Eugene Melnyk odešel. Je tím míněn odchod od mužstva Senators, protože on se jinak v Ottawě zjevuje poměrně nepravidelně: stálé bydliště má na Bermudách.

Když přijede celý opálený uprostřed kanadské zimy, aby se objevil na stadióne, a obecenstvo ho zahlédne na televizní obrazovce, jeho oblibě to určitě nepřidá.

Strohá řeč

Loňské příjmy Senators činily 124 milióny dolarů. Jak poznamenali odbornioci agentury Forbes, to je o pět miliónů více než vydělali Colorado Avalanche, a o čtyři milióny méně, než vydělali Buffalo Sabres.

Účetní od Forbesu ta srovnání utrousili jen tak mimochodem, hokejoví znalci ale rovnou dovodili, že jedno z těch tří mužstev si při utrácení příjmů nepočíná zrovna ve prospěch zboží, které prodává, tedy hokeje, a ukázali na Ottawu. Připomněli, že třeba příchod Matta Ducheneho z Denveru se nakonec stal výsměchem, který skončil jeho odchodem k Blue Jackets do Columbusu. A stejně nesmyslné byly osudy Erika Karlssona nebo Marka Stonea. Takže není divu, že všichni tři zmínění, a mnozí jiní hokejisté, děkuji osudu, že dnes bydlí jinde.

Kdyby Callahan, Marián Gáborík a Clarke MacArthur byli zdraví, byla by to útočná řada, které by se soupeři báli. Jenže všichni tři jsou dlouhodobě zranění. Jejich jediným přínosem pro mužstvo je, že mu pomáhají, aby nespadlo pod mzdovou podlahu, Melnyk je tedy musí zbožňovat, protože ho stojí pouhou pětinu svých smluvních gáží.

Řeč čísel je neúprosná: Senators dluží na papíře Callahanovi, Gáboríkovi a MacArthurovi dohromady něco přes 15 a čtvrt miliónů dolarů. Ve skutečnosti je ti tři budou stát dva a půl miliónu. A to nic není: tři hráči, které Senators získali letos v létě výměnou (Artem Anisimov, Nikita Zajcev a Connor Brown) dostali smluvní odměny za podpis (signing bonus) od svých původních zaměstnavatelů. Senators jim tedy platí zlomek smluvených mezd.

Hloupé je, že Callahan, Gáborík a MacArthur zabírají místo těm, kteří by mohli Senators pomoci z hokejové bryndy. Mužstvo tak zavírá cestu jedinému způsobu, jak přivést platící diváky zpět do ochozů. I když je pravděpodobné, že znechucení škudlilskými kroky současného majitele převáží nad obdivem k pohlednému hokeji.

Nový kouč D.J. Smith, kterého Senators přetáhli od Toronto Maple Leafs, to bude mít těžké. V podstatě, jediná otázka zní, jak dlouho vydrží. Jak známo, neúspěchy mužstva si v první řadě odnesou koučové. V řeči hrdého Albionu: coaches are hired to be fired.

Generální manažer Pierre Dorion pak bude na řadě druhý. Majitel Eugene Melnyk bude tvrdit, že nepochopil jeho záměry.

Útočník Colin White a obránce Thomas Chabot by se měli stát příštími hvězdami.

White je po vypršení nováčkovské smlouvy omezeně volný hráč (RFA, neboli restricted free agent). Zatím bez smlouvy.

Chabot na tom bude po příští sezóně stejně jako kolega White. Zatím nezaznamenal jedinou známku zájmu mužstva o novou smlouvu.

Ach, ta láska bláznivá

Není to tak dávno, kdy majitel Melnyk vážně ochořel a mohla mu pomoci pouze výměna jater za nová.

Ottawští se tehdy nabízeli v davech co možní dárci. Lékaři nakonec jednoho z nich vybrali, operace se zdařilá, a obyvatelé se zajikali rozkoší.

Od té doby se toho změnilo opravdu moc.

Začalo to tím, že pokladní v Canadian Tire Centre v Kanatě zápas co zápas hlásili, že nemají vyprodáno. Jelikož se všechna utkání mužstva přenáší v televizi (některá celostátně v rámci Hockey Night in Canada, jiná jen oblastně na sítí Sportsnet), začal být pohled na prázdné řady sedadel poněkud tristní. Režiséři se sice snažili stříhat záběry tak, aby osamělá sedadla nebyla vidět, ale to se nedá dělat pořád. Vedení mužstva tedy přišlo se skvělým nápadem: prázdné řady se zakryjí neprůhlednými plachtami.

Tenhle druh Potěmkinovy vesnice vzbudil docela zajímavý rozruch. Někteří lámali rukama, jiní se smáli.

Nicméně, ať už tomu bylo jakkoliv, tohle se Eugena Melnyka dotklo.

Začal tedy propagovat myšlenku, že Senators by na tom byli mnohem lépe, kdyby sídlili blíže ke středu města. Tady měl štěstí: úřad, který se zabývá zvelebováním hlavního města Kanady (National Capital Commission, nebo NCC) se po letech odmítání rozhodl, že oblast jménem LeBreton Flats by zasloužila vylepšit. Dříve tam stávaly menší průmyslové podniky a řadové domky, většinou pro jejich zaměstnance. Podniky ale před několika desetiletími odešly, obyvatelé taktéž, a oblast zpustlá. A přitom je coby kamenem dohodil od kanadské poslanecké sněmovny.

Melnyk přišel s plánem, v jehož středu by byla nová hala pro Senators. Návrh doznal řady změn, takže nakonec zahrnoval nejen nvou halu, ale také obytné domy, hotel i s patřičným zázemím, a jistý náznak místní obchodní sítě.

Zda by na to opravdu neměl nebo zda se mu zdálo, že by se raději podělil o náklady s někým jiným, je lhostejno. Podstatné je, že se Melnyk spojil s místním realitním magnátem a vůbec podnikatelem Johnem Ruddym.

Jejich společný návrh zvítězil, avšak vzápětí se Melnyk s Ruddym pohádal. Ruddy totiž chtěl navíc začít stavět obytnou čtvrt v přilehlé oblasti, a to se Melnykovi z důvodů známých jen jemu nelíbilo. Věc nakonec šla k soudu, a po dlouhých schůzích, plných vzájemných osočování a skřípání zubů se NCC rozhodla, že tohle nemá zapotřebí. Zrušila stavební povolení a vypsala novou soutěž. Nikde sice není psáno, že by se jí Melnyk po tom všem nesměl zúčastnit, nikde ale také není psáno, že by měl moc nadějí na vítězství.

Překvapivé zjištění

V rámci toho sporu ale vyšlo najevo, že Eugene Melnyk si to celé budování představoval tak, že by stavbu haly uhradili daňoví poplatníci. Jeho úloha by se omezila na to,. že by ji vlastnil.

Komisař NHL Gary Bettman sice také uvažoval o účasti daňových poplatníků, ale takhle otevřeně zpupný nebyl. Kromě toho, celý plán na oživení Senators zhatil nakonec samotný Melnyk, když začal ottawským spílat do mořských prasat, jací jsou nevděčníci, on že jim tady poskytuje podívanou na světové úrovni, a oni si nekupují lístky. A že to se tedy také může úplně klidně přestěhovat.

Když Bettman slyšel Melnykova slova poprvé, vyjádřil veřejné politování, že majitel Senators neměl za užitečné se s ním poradit předem. Od té doby kancelář NHL o celé věci zachovává důstojné mlčení. Není divu: co jeden z majitelů je Eugene Melnyk jedním z jejich zaměstnavatelů.

Melnyk napsal v psaní, které má nalákat nové podporovatele (cizí řečí sponsory), že ročník 2020-2021 bude pro jeho mužstvo neskonale úspěšný, a že by měli vrazit do věci prachy teď, protože později to bude dražší. Sice neřekl otevřeně, že to bude jediný důvod, ale to spojení tu je: napsal také, že v onom ročníku bude hráčům platit největší částku povolenou mzdovým stropem, ať bude vysoký jakkoliv.

Jenom jestli, shodlo se několik činitelů. Může se stát, že NHL bude mít Melnykových vylomenin plné zuby. Převezme dočasně jeho vlastnictví, aby je pak prodala buď někomu místnímu nebo někomu odjinud (a pak otázka stěhování, přes Bettmanovu vyloženou nechuť, bude na stole znovu).

V každém případě, tvrdí oni činitelé, z Ottawy bude  najednou Phoenix severu.

Nejmenovaní činitelé vedení ligy na otázku o téhle teorii odpověděli pokrčením ramen, kterou doplnili o protiotázku: a to myslíte vážně, že vám na to odpovíme?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.