bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Jonathan Drouin pokračuje v trucu

1. března 2016, 6:39

Petr Adler

Jestli se Jonathan Drouin (na snímku) chce vrátit, dveře jsou otevřené, řekl generální manažer Tampa Bay Lightning Steve Yzerman v pondělí odpoledne místního času, pár minut poté, kdy skončila uzávěrka výměn hráčů v NHL.

Jestli se nechce vrátit, také dobře. Bude i nadále mít zákaz hry. To znamená, že i kdyby se tento jinak poměrně nadaný dvacetiletý útočník rozhodl, že když ne v Severní Americe, zahraje si buď v Evropě nebo v Rusku, nezahraje si nikde. Platí totiž dohoda mezi Mezinárodní hokejovou federací (a další, mezi KHL) a NHL, že si všechny jim podřízené soutěže budou navzájem uznávat smlouvy.

Mnozí očekávali, že Yzerman pokrčí rameny a Drouina v rámci uzávěrky výměn pošle někam jinam. Jenže nedostal žádnou nabídku, která by mu dala pocit, že pomáhá svému klubu. Yzerman je odpovědný za Tampa Bay Lightning, nikoliv za to, zda bude mladý Drouin trucovat nebo ne.

“Nabídky, které jsme dostali, neodpovídaly tomu, co potřebujeme,” řekl Yzerman.

Lightning touží po obranném obránci, který současně umí vyvézt (tedy nikoliv pouze vyhodit) puk z vlastní třetiny. Takových je na trhu dost málo.

“Kdybych Drouina měnil, tak jedině za hráče, který nám může být užitečný alespoň tak, jako Drouin,” dodal Yzerman. “Nabídky na místa ve výběru nebo na hráče, kterým po sezóně končí smlouvy, nás nemohly zajímat. Máme dost svých míst ve výběru, a u hráčů, kterým končí smlouva, netušíme, zda budeme schopni s nimi po sezóně uzavřít novou, nebo zda nás to vůbec bude zajímat. Drouina mohu vyměnit jedině za konkrétního hráče, kterého můžeme použít jak teď, tak v budoucnu.”

Takže Drouin teď chodí ve svém rodišti Sainte-Agathe-děs-Monts, zhruba 100 kilometrů (neboli hodinku autem) od Montrealu, pravidelně do tělocvičny. Vzpírá a běhá. Na ledě trénuje se svým někdejším žákovským mužstvem, Lac St. Louis Lions.

Nehrál už od 18. ledna, a to, naznačily zdroje z Lightning, řadu mužstev odradilo. Sice projevily zájem, ale bylo to, jak se říká v severoamerické hantýrce, okopávání kol (kicking the tires). Žádné z nich nebylo ochotno nabídnout kohokoliv, kdo by mohl zaujmout Lightning. Ani se jim nelze divit: šlo, jak se také říká, o poškozené zboží (damaged goods). Velkorysejší generální manažeři řekli, že nemohli ani uvažovat o vylepšení nabídek: vždyť jsme ho neviděli v akci!

Yzerman tím, že řekl, že se Drouin může vždycky vrátit do podniku, který si ho v roce 2013 vybral jako třetího hráče v pořadí, ukázal smířlivou tvář.

Odpověď? Přímo od Drouinova zástupce Allana Walshe z podniku Octagon: “Tahle loď už opustila přístav.”

Překlad: ani žertem. Buď bude po mém, nebo nebude vůbec.

Co teď?

Yzerman samozřejmě může Drouina nechat, aby se vařil ve vlastní šťávě až do aleluja. To ovšem neudělá. Ne kvůli Drouinovi. Kvůli Lightning.

Drouin tím, že má zákaz činnosti a nehraje, protahuje platnost své vlastní smlouvy. Čili: prodlužuje svoji závislost na Lightning.

Článek 10.1 (a) kolektivní smlouvy stanoví, že k tomu, aby se mohl stát neomezeně volným hráčem, musí mít hokejista za sebou sedm odpracovaných (doslova: nahromaděných, zdejší řečí: accrued) sezón v NHL. Za takovou odpracovanou sezónu se má nejméně 40 utkání během jedné sezóny na tzv. aktivní soupisce. Drouin byl na této soupisce v této sezóně pouze 38 zápasů, odehrál jich 19. K tomu, aby se mu tahle sezóna započítávala, potřebuje ještě alespoň dvě utkání na aktivní soupisce Lightning (či kohokoliv jiného v NHL). Ani ta utkání nemusí odehrát. Hlavní je, že musí být na soupisce.

Když to neudělá, tahle sezóna se mu nezapočítá. Jeho smlouva má vypršet po sezóně 2016-2017. Bude-li i nadále trucovat, bude Lightning patřit až do sezóny 2017-2018. A když bude trucovat pořád dál, kdo ví, kde to skončí.

Lightning poslali Drouina po zranění, aby se rozehrál na jejich farmě, v mužstvu Syracuse Crunch Americké hokejové ligy. Drouin tam dorazil, tvářil se nadšeně, jenže jeho zástupce Walsh vzápětí prozradil, že jeho zákazník už na podzim požádal o výměnu. Dodal, že Yzerman naznačil, že výměna je na spadnutí, a Drouin proto nebude dál hrát, aby se nezranil a neohrozil tak cestu někam jinam.

Až na to, že Yzerman rozhodně popřel, že by Walshovi nebo, nedej přírodo, samotnému Drouinovi kdy naznačoval, že výměna je hotová.

Sdělení Yzermanovo je ovšem uvěřitelnější než cokoliv, co řekl Walsh (nebo Drouin). Prostě proto, že generální manažeři nemluví o výměnách s nikým než se svými protějšky. Hráčům (nebo jejich zástupcům) se svěří teprve ve chvíli, kdy dostanou z kanceláře NHL sdělení, že liga výměnu schválila.

Dveře k řešení se pouze přivřely

Okolnost, že Lightning Drouina nevyměnili v rámci uzávěrky neznamená, že by ho nemohli vyměnit třeba pozítří. Mohou, jenže jedině k mužstvu, o němž je už dnes známo, že může jen snít o tom, že by se letos dostalo do pohárové soutěže.

Otázka je, zda takové mužstvo může Lightning nabídnout přesně to, co potřebují. Podle znalců místních poměrů je odpověď stručná a jednoznačná: ne.

Yzerman si může počkat na 24. až 25. června, kdy se ligoví papaláši sejdou ve First Niagara Center v Buffalo, aby vybírali další dávku NHL-chtivých mladíků. Nebo si může klidně počkat třeba až do 1. července, kdy začíná všeobecný hon na volné hráče. Ne, že by Drouin byl tou dobou už volný, ale jelikož bude pro tuto sezónu po soutěžích, očekává se, že některá mužstva budou pružnější, takže Yzerman tím pádem může získat hráče, které bude mít za užitečnější než je trucující Drouin.

Ale i tady bude výhoda na straně klubu, a nikoliv na straně Jonathana Drouina. Yzerman totiž může úplně klidně (a třeba i s čistým svědomím) říci, že Lightning pořád nedostali vyhovující nabídku. A Drouin bude tam, kde je od 18. ledna 2016.

Jednou z hlavních potíží je, že papaláši mužstev NHL nevidí rádi, když si vyskakuje nějaký mladík, který na to dosud nemá nárok (podle jejich názoru, a to je jediný názor, který dle jejich názoru platí).

Za všechny to řekl generální manažer Anaheim Ducks Bob Murray v rozhovoru s Helenou Elliott z Los Angeles Times: “Hráčů jako je on (Drouin) je na trhu víc. Víme o něm, ale víme také o řadě jiných, kteří dovedou přinejmenším totéž.”

Pak to řekl na plné pecky: “Hráč, který se dožaduje výměny, když hraje za začátečnickou smlouvu, to je trochu novinka. Úžasná novinka. Ohromující.”

Tak ohromující, že veškeré zpravodajství o 37 hráčích, kteří v pondělí měnili v 19 výměnách mužstva, skončilo na druhé kolejí za zpravodajstvím o hráči, který se výměny nedočkal, jakkoliv o ní žádal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.