bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Operace nebo čekání? Horton čelí důležitému rozhodnutí

14. listopadu 2014, 12:30

Michal Sobotka

Hrát či nehrát, toť otázka. Parafrázi z hry Hamlet od Shakespearea si útočník Columbusu Nathan Horton říká asi často. Bolesti zad ho nepřecházejí. „Nemůžu ani chodit jako normální člověk,“ popisuje 29letý hokejista, který od začátku loňské sezony sehrál 35 zápasů.

V dubnu Horton naposledy nastoupil k soutěžnímu utkání. Gólem pomohl k výhře nad Dallasem, ale od té doby ho trápí jiné potíže. Přetrvávající zranění zad ho nepustí na led. „Nejen tam, nemůžu běhat, hrát si s dětmi. Když lezu z auta, připadám si jak 75letý stařík,“ štve útočníka, který loni podepsal sedmiletou smlouvu na 5,3 miliónů ročně.

Nyní stojí před důležitým rozhodnutím. Buď může čekat, jestli se situace zlepší, nebo může jít na operaci, která mu od bolesti uleví, ale zároveň ukončí jeho kariéru. „Vložili by mi do zad nějaké titanové destičky. Jenže to by znamenalo konec kariéry ve 29 letech. Jako vážně? Skončit ve 29 letech kariéru?“ popisuje důležitost rozhodnutí Horton pro list Columbus Dispatch.

Bolest zad přišla zničehonic

Kde se vzaly problémy se zády? To nikdo neví. V Bostonu Horton problémy neměl a před podpisem smlouvy s Columbusem prošel zdravotní prohlídkou. Nález? Jen pochroumané rameno, ale o tom Blue Jackets věděli, když s ním podepisovali kontrakt. Horton už se pomalu těšil na návrat na led, rameno se uzdravovalo, jenže přišla rána – začaly ho bolet záda.

„Přišlo to zničehonic. Soustředil jsem se na rameno a najednou se objevily bolesti zad,“ řekl Horton. Zprvu nereagoval, zkusil hrát přes bolest, ale všechno se jen zhoršilo. „To už jsem si ani nedokázal navléknout ponožky, zavázat brusle. Skrz kariéru však často hrajete přes bolest,“ vysvětloval svoje rozhodnutí. Problémy se zády nepřímo ukončily jeho loňskou sezonu. Aby jim ulevil, začal Horton bruslit trochu jinak než dřív a to jej stálo zranění třísel, které musel vyřešit operací.

Nejedná se o první případ

Třísla vyléčil, ale jakmile zkusil před sezonou chvilku cvičit, záda se znovu ozvala. Doktorů Horton vyzkoušel mnoho. „Vždycky jsou optimističtí, pak začnu být optimistický i já – a pak se nic nezmění,“ zoufá urostlý forvard a vítěz Stanley Cupu z roku 2011.

Horton by nebyl prvním hráčem, který kvůli problémům se zády ukončil kariéru takto brzy. Podobným případem byl legendární útočník Ostrovanů Mike Bossy. Ten vinou bolestí zad musel skončit už ve 30 letech. Průměrně přitom sbíral 113 bodů za sezonu. Čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu tehdy rozhodnutí musel učinit. A na stejnou otázku si bude muset odpovědět také Horton.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.