bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Napodobil Kubalíka. Talent Pittsburghu nasbíral v QMJHL 8 bodů v jednom zápase!

22. října 2019, 13:00

Matěj Mayer

Dva góly, šest asistencí, bitka, tři hity – Samuel Poulin toho za jeden večer stihl až až. Kapitán Sherbrook Phoenix se podílel na osmi z devíti gólů svého týmu, který porazil v Quebecké juniorské lize Shawinigan Cataractes 9:4. Podobný počin ve stejné soutěži přitom naposledy předvedl před 10 lety Tomáš Kubalík!

Plzeňský odchovanec, který se po nadějných juniorských letech dostal postupem času do stínu mladšího bratra Dominika, se v listopadu 2009 blýskl bilancí 1+7 při výhře svého Victoriaville 11:2. Od té doby tolik bodů v jednom zápase v prestižní kanadské juniorské lize QMJHL nikdo jiný nenasbíral. Až do neděle. A před Kubalíkem se to od roku 2001 podařilo jen jednomu dalšímu hokejistovi.

Nikoho asi nepřekvapí, že rekordmanem historie soutěže je slavný Mario Lemieux, jenž v juniorském věku prožil osmibodový večer hned čtyřikrát, jednou měl 10 bodů a jednou dokonce 11 bodů v jediném zápase! V NHL nasbíral osm bodů v jednom utkání naposledy Sam Gagner v roce 2012, absolutní rekord NHL drží Darryl Sittler s neuvěřitelnými 10 body z roku 1976.

Od Samuela Poulina to rozhodně nebylo nějaké náhodné vzplanutí. Šikovného Kanaďana si na letošním draftu zamluvil už z 21. místa Pittsburgh a rázem se stal nejlepším prospektem organizace Tučňáků. Poulin svým osmibodovým počinem stanovil nový klubový rekord v počtu bodů v jednom utkání, byl už však spoludržitelem toho předchozího. Ani zde nechybí česká stopa. Šest bodů v jednom utkání za Sherbrook nasbírali předtím kromě Poulina také Marek Zachar a Daniel Audette.

Pravděpodobnému budoucímu spoluhráči Sidneyho Crosbyho zůstane nedělní zápas v paměti zřejmě navždy. „V kariéře nezažijete moc takových zápasů. Když k němu dojde, tak si to musíte užít. Někdy se stane, že dřete a výsledek se nedostaví. A jindy zase každý puk padá za záda brankáře. Pro mě to byl fakt zábavný zápas. Poslouchal jsem hlasatele a snad po každém gólu zaznělo moje jméno, takže jsem na konci zápasu věděl, kolik jsem měl bodů,“ pochvaluje si teprve 18letý křídelní útočník. 

Zajímavé je, že i přes svůj historický počin, během něhož si připsal také ceněný hattrick Gordieho Howea (gól, asistence, bitka), nebyl vyhlášen první hvězdou zápasu. „Centr v mojí lajně Felix Robert měl sedm bodů a nesmírně jsme si to spolu užili. Prostě jsme se na sebe smáli skoro celou dobu. Vždyť kdo nerad dává góly?“ libuje si Samuel Poulin a zmiňuje spoluhráče, který byl upřednostněn jako největší hvězda utkání. 

Před utkáním se Shawiniganem měl Poulin 16 bodů v 10 zápasech, nyní svou bilanci vylepšil na 22 bodů (9+13) v pouhých 11 mačích. Rázem se posunul do první desítky bodování QMJHL. „Myslím, že hraju mnohem vyrovnaněji než v předchozích sezonách. Od té doby, co jsem se vrátil z kempu Pittsburghu, na sobě tvrdě pracuju na ledě i mimo něj. Myslím, že to je hlavní důvod, proč se mi teď tak daří,“ říká urostlý power forward, který je stylem hry přirovnávaný ke Gabrielu Landeskogovi.

Poulin také uvedl, že měl po návratu z tréninkového kempu Penguins problém přizpůsobit se tempu juniorského hokeje. Cítil, že jeho první tři zápasy nebyly tak podařené, jak očekával. „Teď už se mi podařilo srovnat se s rychlostí ligy a všechno šlape dobře. Musím dál pracovat a udržet nastavené tempo po celou sezonu,“ přeje si mladík, který má od září v kapse nováčkovskou smlouvu s Pittsburghem. 

Server Pittsburgh Hockey Now dokonce spekuluje o brzkém povolání Samuela Poulina k týmu Tučňáků. Podle pravidel může tým NHL povolat hráče z juniorského týmu pouze nouzově, pokud se jedná alespoň o třetí nouzové povolání hráče v sezoně v konkrétním týmu. Penguins kosí zranění a jestliže bude mimo hru i Jared McCann, potřebují Penguins dalšího útočníka pro nadcházející road trip, kdy nastoupí na Floridě, v Tampě a Dallasu. Dvakrát za poslední tři zápasy využili Tučňáci obránce Juusa Riikolu jakožto křídlo ve čtvrté formaci, ale podle kouče Sullivana se jednalo jen o dočasnou věc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.