bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mami, všem jsem ukázal, St. Louisův návrat domů provázely slzy a dres u stropu

14. ledna 2017, 10:00

Martin Zíta

Nedlouho po konci aktivní kariéry se Martin St. Louis dočkal jedné z největších poct, jaké se může hokejistovi dostat. Tampy Bay, se kterou spojil svá nejlepší léta, před nočním soubojem s Columbusem slavnostně vyvěsila jeho číslo 26 pod strop domácího stánku.

Dlouhých čtrnáct let strávil v dresu Tampy Bay Lightning Martin St. Louis. Bývalý útočník strávil většinu z nich v roli asistenta kapitána a ve své poslední sezoně na Floridě dočkal také kapitánského céčka.

Nedraftovaný Kanaďan, který sotva přerostl metr a sedmdesát centimetrů, v drese Lightning vystoupal mezi hokejové superhvězdy. V sezoně 2003/04 došel s Tampou a hvězdnými parťáky Vincentem Lecavalierem a Bradem Richardsem dokonce až ke Stanley Cupu.

Jeho rozchod s Tampou provázelo skřípání zubů, ovšem v noci na sobotu evropského času bylo vše minulostí. St. Louisovo číslo 26 vystoupalo ke stropu.

"Přál bych si, aby tu s námi dnes byla ještě jedna osoba," připomněl St. Louis svou zesnulou matku. "Přesto cítím, že tu s námi je. Vždycky říkala: Ukaž jim, Marty! Ukaž! Mami, myslím, že jsem to všem ukázal."

St. Louis v dresu Tampy Bay odehrál celkem 972 zápasů, vstřelil 365 gólů a celkem nasbíral 953 bodů. Ze zmíněných gólů bylo 64 vítězných, což platí za klubový rekord, stejně jako celkový počet bodů a 588 asistencí. V počtu zápasů St. Louis sedí na místě druhém, stejně tak v počtu vstřelených gólů.

Celkem Martin St. Louis v NHL odehrál 1134 zápasů, vstřelil 391 gólů a nasbíral 1033 bodů. Rodák z quebeckého Lavalu kromě zmíněného Stanley Cupu získal také Hart Trophy, Lester B. Pearson Trophy, Art Ross Trophy a třikrát Lady Bing Trophy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.