bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Konečně! Platový strop v příští sezóně výrazně vzroste

5. prosince 2023, 14:01

Jiří Lacina

Nejde to přehlédnout. Hráčů, kteří podepisují za skromný miliónek ročně nebo rovnou za minimum, je čím dál víc. Kluby zaplatí své hvězdy a zbytek se musí uskromnit. Doba stagnace platového stropu nicméně končí. Příští rok přijde navýšení.

Na pondělním zasedání Rady guvernérů NHL informovala liga, že strop naroste zhruba na 87,7 miliónu dolarů, tj. o 4,2 mil. nahoru. Letos je strop na úrovni 83,5 mil. Jde o nejvyšší skok za posledních pět let. Několik let strop úplně stál, poslední dvě sezóny rostl o milión.

Zásadním problémem byl covid, který jednu sezónu předčasně ukončil a druhou dovolil jen ve zkráceném režimu za náročných podmínek. Vzpomeňme na play off v bublině – obrovské náklady, minimální příjmy. Vznikl tak dluh cca 1,5 miliardy dolarů.

Hráči přispívají svým dílem skrze escrow fond, jejich podíl by měl být splacen právě příští rok. To všechno umožňuje klubům i hokejistům znovu volněji dýchat. Že dojde k nárůstu platového stropu, naznačoval Gary Bettman už v říjnu, kdy mluvil o čísle „někde mezi 87-88 milióny“.

„Liga je velmi silná,“ řekl tehdy. „Hokej je ve skvělé formě. Naše organizace nebyly nikdy silnější. Věci jdou dobře. Příjmy rostou. Každý myslí, že hra je v dobré kondici.“

Celkové tržby NHL by měly narůst na 6 miliard dolarů, nicméně na přesnější odhad si prý máme počkat do příštího zasedání guvernérů v Seattlu.

K šetření zavázala NHL i NHLPA nová kolektivní smlouva z roku 2020. Jak už bylo řečeno, strop stál a pak rostl velmi pomalu. Hráči poté odmazávaly své závazky vůči klubům. Zbývá odepsat posledních pár desítek miliónů. Podmínky pro uvolnění jsou konečně splněny.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.