bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když se stěhuje čerstvý vítěz Veziny. Fleury napodobil Haška, byť o to vůbec nestál

28. července 2021, 14:15

Tomáš Zatloukal

Takovou událost NHL nezažila dlouhých 20 let. Poprvé od roku 2001 byl vyměněn aktuální držitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana. Na Dominika Haška navázal Marc-André Fleury. Nedobrovolně a nerad. To "Dominator" se na přelomu milénia pakoval z Buffala s chutí. Přestup si doslova vydupal. Fanoušci jeho odchod nesli těžko, i kvůli tomu volil tehdejší generální manažer Šavlí Darcy Regier smířlivá slova. Vzpomínáte?

"Až se lidé časem ohlédnou za Dominikovým působením v Buffalu, docení jeho výjimečnost."

Tuto větu Regier pronesl krátce poté, co Haška poslal do Detroitu.

Ve hře byli do poslední chvíle také Bluesmani ze St. Louis, společnou řeč ovšem nakonec zkušený funkcionář našel s Kenem Hollandem. A vyžádal si za brankářskou superhvězdu Vjačeslava Kozlova, 1. kolo draftu v roce 2002 a budoucí vyrovnání.

Hašek byl z trejdu nadšený a opakovaně ho komentoval v následujícím duchu: "Jsem rád, že jsem o výměnu vedení Sabres požádal."

Sluší se dodat, že i když Regier šestinásobného majitele Veziny nepouštěl rád a transfer rozhodně neprobíhal v idylické atmosféře, ocenil, že si Hašek nediktoval podmínky. "Nikdy za námi nepřišel s nějakým seznamem požadavků. Jen si přál zkusit chytat jinde."

V době přestupu bylo "Dominatorovi" šestatřicet let. Shodou okolností je teď stejně Fleurymu. To je ovšem, vedle čerstvě vyhrané Vezina Trophy, jediné pojítko mezi jejich příběhy.

Fleury jde o dům dál zaskočený a zklamaný. Přál si dochytat kariéru ve Vegas. Už páteční vyjádření Petera DeBoera, kouče Zlatých rytířů, ale dávalo tušit, že k ničemu takovému nedojde.

DeBoer řekl toto: "Bylo požehnáním, že jsme měli tak silný brankářský tandem. Příští sezona ale už bude o ničem jiném. Už nebudeme hrát v tak specifických podmínkách, zápasy nebudou tak nahuštěné."

Vedení Golden Knights se rozhodlo, že už Fleuryho nutně nepotřebuje. A že raději zkvalitní kádr, co se týče hráčů do pole. Ušetřené miliony za "Flowerovu" gáži i stropovou zátěž k tomu pomohou.

S populárním Kanaďanem se nicméně mohl ambiciózní klub rozejít jinak. Fleury se prý dozvěděl o přestupu k chicagským Blackhawks až ze sociálních sítí. To už i Karel Poborský dopadl kdysi ve fotbalové Spartě lépe (vyhodili ho SMSkou).

Fleury nejspíš za Černé jestřáby nikdy nenastoupí. Podle informací ze zámoří se nechce se svou rodinou stěhovat do nového města. V žádném případě nemá nic proti Chicagu, jen už se necítí na další změnu prostředí.

Rád by se usadil. I za cenu, že jeho veleúspěšná kariéra skončí hořce. Koneckonců se tak loučil i Hašek. Poté, co v roce 2011 s moskevským Spartakem marně vzdoroval v play-off SKA Petrohrad, zatoužil po NHL.

A řekl si: Buď NHL, nebo nic. Platilo to druhé. Zdá se, že čímsi podobným se řídil i "Flower." Buď Vegas, nebo nic. Na definitivní rozhodnutí si ovšem vzal pár dní, a tak trojnásobného vítěze Stanley Cupu ještě do penze neposílejme.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.