bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Expert Marek Sýkora o finále, draftu, Češích v NHL a dalších tématech

4. června 2016, 14:25

Michal Belšán

Trojnásobný nejlepší trenér české extraligy působí v roli televizního experta na ČT sport během programu mistrovství světa. Mimo to sleduje také NHL. V rozhovoru pro NHL.cz bývalý kouč Plzně, Pardubic, ruského Magnitogorsku a dalších týmů prozradil svůj pohled na několik často diskutovaných témat.

Tím nejaktuálnějším je probíhající finále Stanleyova poháru. Tučňáci v sérii zatím vedou 2:0. Marek Sýkora nyní vyslovil jasné přání: „Chtěl bych, aby to San Jose doma srovnalo a byla to dlouhá série. Nefandím ani jednomu týmu, dívám se pouze na hokej a užívám si ho.“ Během angažmá v Minsku se při výluce NHL potkal s útočníkem Žraloků Joem Pavelskim. „Příjemný chlapík, celkově se mi na tyhle kluky kouká dobře. Mají tam totiž i dva české hráče,“ řekl o San Jose.

Hra Pittsburghu se mu ovšem rovněž velice líbí. „Nečekal jsem, že budou hrát tak dobře. Když spustí forčekink a hrají aktivně, tak všechna čest. Na tyto prvky se koukám jako trenér,“ prozradil, že spoustu herních věcí při sledování zápasů obdivuje. „Oba týmy mají skvělé gólmany, Jones i Murray chytají výborně.“

Velice Marka Sýkoru pochopitelně zajímají čeští hráči. Těch letos v NHL nastoupilo celkem 35, což je oproti dřívějším dobám poměrně pokles. „Dnes je to jiné, mladí lidé mají daleko více možností. Dříve, když měli kluci za vzory hokejové hvězdy, tak šli tvrdě za tím, aby se stali hokejisty. Považuji to za přirozený proces, že v dnešní době máme v soutěži méně hráčů. Kdyby jich bylo každý rok okolo čtyřiceti, tak si myslím, že by to bylo výborné a odpovídající situaci,“ nabízí zkušený trenér svůj pohled na věc.

Velkým tématem bývá také zavedení nového pravidla „coach’s challenge“, kdy si může trenér po inkasované brance vyžádat poradu u videa. Obecně toto pravidlo sklidilo pozitivní ohlasy, objevují se však i ty negativní ve smyslu, že to hru zdržuje a trenéři toho využívají až moc.

„Je to rozhodně dobré pravidlo,“ míní Marek Sýkora. „Žijeme ve dvacátém prvním století, tak proč nevyužívat moderních technologií. Markantní to bylo právě při čtvrtfinále mezi českým národním týmem a Spojenými státy. Na rozhodčí se ale zlobit nemůžeme, kdyby odhalili takto těsný ofsajd, byli by úžasní. Tyto dobré věci z kanadskoamerických pravidel by se měly rychle převzít i na mezinárodní scénu,“ myslí si.

Sezóna sice ještě není u konce, v NHL však již pomalu začala NHL Scouting Combine, kde několik mladíků ukazuje svoji formu před zástupci organizací týmů NHL. Již dlouho se vedou velké diskuze, kdo by tedy nakonec mohl být jedničkou draftu – jestli předpokládaný Auston Matthews, nebo třeba finský forvard Patrik Laine. Tato volba bude na Torontu.

„Mike Babcock má dle mého názoru v týmu silnou pozici. Dostal čas, aby tam vybudoval mužstvo. Osobně bych mu doporučil Austona Matthewse,“ říká Sýkora. „Můj osobní názor totiž je, že Laine je trochu takový fracek. Rád provokuje, kecá a je trochu namyšlený. Tvrdí se, že když se kluby rozhodují mezi dvěma hráči, kteří jsou výkonnostně rovnocenní, tak rozhoduje chování a morálka. Oni si to všechno moc dobře zjistí, takže v tomto bych větší šance dával Matthewsovi,“ má Marek Sýkora jasno.

Posledním ožehavým tématem, k němuž se Marek Sýkora vyjádřil, je blížící se Světový pohár v kanadském Torontu. Ten bývá mnohdy označován za umělou záležitost NHL, která posléze ani nepustí hráče na olympijské hry. Velký rozruch vyvolal například nejistý start Vjačeslava Vojnova na tomto turnaji. Ruský bek má totiž v zámoří pozastavenou činnost. Federace sborné se ovšem ohrazuje s tím, že záleží pouze na ní, koho nominuje.

„Ano, je to obchod, ale myslím si, že to je vedené jen a jen ke sportovní stránce. Uvidíme nejlepší hráče světa na malých hřištích. Vůbec bych organizátory nepodezíral, že si chtějí jen namastit kapsy,“ říká Marek Sýkora. „V poslední době se tu objevuje jakýsi antiamerikanismus, se kterým se naprosto neztotožňuji. Bude to nádherná akce a dívám se na to s nadějí, že to bude obrovský zážitek,“ uzavírá televizní expert.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.