bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Enroth vzdal boj o flek v NHL. V Minsku nahradí Scrivense

14. července 2017, 17:00

David Jahoda

Řekl si, že tahle cesta dál nevede. Švédský brankář Jhonas Enroth, u kterého to ještě před pár lety vypadalo, že by v NHL mohl pomýšlet na pozici jedničky, balí kufry a ze zámoří se stěhuje zpátky na starý kontinent. Gólman, který dotáhl Švédsko na domácím mistrovství světa v roce 2013 až ke zlatu, podepsal jednoletý kontrakt s běloruským účastníkem KHL Dinamem Minsk.

Možná se v Evropě pokusí přesvědčit představitele týmů NHL o tom, že není tak špatným gólmanem, a stojí za to mu minimálně ještě jednu příležitosti v nejlepší hokejové lize světa dát. Druhou možností je, že v Evropě zůstane už na dobro a brány NHL už víckrát neotevře. To vše je zatím ve hvězdách, záležet ale bude zejména na Enrothovi samotném. Pojďme se alespoň ohlédnout za tím, jakou stopu ve své (zatím) osmileté kariéře v NHL Enroth zanechal.

Rodáka ze Stockholmu si už v roce 2006 zamluvilo na vstupním draftu z celkové 46. pozice Buffalo. Žádný evropský brankář na tomto draftu nebyl vybrán dřív než on. Enroth však ještě následující tři sezóny působil ve své vlasti za tým Södertälje, střídavě v mládežnických výběrech, ale také v A-týmu. Se Sabres se dohodl na nováčkovské smlouvě až před ročníkem 2008/09, právě tehdy se rozhodl do vidiny o NHL pořádně zakousnout.

První sezónu za mořem strávil kompletně na farmě (AHL) v týmu Portland Pirates, debut v NHL si odbyl v sezoně následující, konkrétně 7. listopadu 2009 proti Bostonu. O zdárnou premiéru se ale nejednalo, Enroth inkasoval čtyři branky a putoval zpět na farmu. Dalších příležitostí se dočkal až zase za rok. I když většinu ročníku pobýval znovu v Portlandu, do zápasů v nejlepší hokejové lize světa zasáhl ve 14 případech.

Až v sezóně 2011/12, před kterou prodloužil se Sabres o dva roky, dostal u Niagárských vodopádů trvalé místo. Od té doby působil jako dvojka zkušenějšího Američana a klíčového muže Buffala Ryana Millera. Situace se změnila až v únoru 2014, kdy byl Miller vyměněn do St. Louis a Enrothovi tak rázem do klína spadla role týmové brankáře číslo jedna. Alespoň do konce sezony.

Ještě v tomtéž ročníku totiž Sabres získali výměnou z Washingtonu Michala Neuvirtha, který se v následující sezoně s Enrothem v bráně téměř pravidelně střídal. O něco víc zápasů odchytal švédský gólman (36, Neuvirth 27), statisticky na tom byl ale lépe český maskovaný muž (prům. 2,99; úsp. 91,8 %; Enroth – prům. 3,27; úsp. 90,3 %). Jelikož ale Sabres chtěli před blížícím se draftem, v němž byl k mání Connor McDavid, co největší měrou navýšit své šance na první volbu, obou gólmanů se zbavili.

Enroth zamířil výměnou za Anderse Lindbäcka do Dallasu, kde si ve 13 duelech alespoň trochu spravil chuť (prům. 2,38; úsp. 90,6 %). Přesto věděl, že pozice jedničky se mu hodně vzdálila, a tak nad ničím moc dlouho nerozmýšlel a v létě se jako volný hráč upsal Los Angeles Kings. Bylo mu předem jasné, že králem v brankovišti Králů je Jonathan Quick a mnoho šancí zřejmě nedostane. Jeho čísla (prům. 2,17; úsp. 92,2 %) během 16 duelů ale nebyla špatná a dávala mu naději na další působení v NHL.

To se také stalo. Na roční smlouvě v hodnotě 750 tisíc dolarů se dohodl s Torontem. Ovšem od chvíle, kdy na sebe v soutěžním utkání poprvé navlékl dres s javorovým listem, šlo vše od desíti k pěti. Ve čtyřech střetnutích se do branky postavil od první minuty, do dvou vstoupil v průběhu hry. Suma sumárum, během šesti utkání měl průměr 3,94 a úspěšnost 87,2 %. Vedení Maple Leafs došla trpělivost a Enrotha zařadila na listinu nechráněných hráčů, aby jej následně mohlo poslat do AHL k záložnímu celku Toronto Marlies.

Do doby, než si na post dvojky Toronto sehnalo náhradu v podobě Curtise McElhinneyho z Columbusu, raději tuto roli svěřili mladíkovi Antoinemu Bibeauovi. Řádné zápasové zátěže se Enroth nedočkal ani na farmě (odchytal jen tři zápasy), kde se o místo v brance ucházelo hned několik brankářů. Enrothovy dny v organizaci Maple Leafs byly sečtené. Jen den po získání McElhinneyho se generální manažer Lou Lamoriello rozhodl za odstaveného gólmana alespoň něco získat, a poslal jen výměnou za sedmou volbu v draftu 2018 do Anaheimu.

V San Diegu se mu dařilo, na šanci u Ducks ale čekal marně

Ducks jej okamžitě šoupli na farmu do San Diega, kde v 17 duelech zaznamenal nejlepší statistiky za poslední roky – prům. 1,73; úsp. 93,6 %. Ducks jej povolali do prvního týmu jen jednou, a to kvůli zranění Johna Gibsona. Šanci dres kalifornského celku pořádně spojit ale nedostal, pouze šest utkání v řadě kryl záda alternující jedničce Jonathanu Bernierovi.

Další „farmaření“  pro něj už nedávalo smysl, a tak se rozhodl kurz své hokejové kariéry strhnout prudce směr Evropa. Je pravdou, že se svými 178 centimetry měl oproti drtivé většině brankářů v NHL nevýhodu. Patřil k nejmenším gólmanům ligy. S Dinamem Minsk, které je od založení KHL její součástí, se dohodl na roční smlouvě. V mužstvu z hlavního běloruského města nahradil Kanaďana Bena Scrivense, o něhož nebyl v NHL zájem už o rok předtím. 

Objeví se devětadvacetiletý Jhonas Enroth ještě někdy v NHL, nebo tuhle kapitolu už uzavřel a nové příběhy do ní už nikdy psát nebude? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.