bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Do NHL jsem zvolil odlišnou cestu, čehož nelituji, říká Andrej Šustr

13. srpna 2016, 8:00

Michal Belšán

Odchovanec plzeňského hokeje se v sezoně 2008/2009 vydal ve svých 18 letech za moře, kde se posléze dostal do univerzitního týmu v Nebrasce-Omaha. V něm se mu tak dařilo, že o něj začaly jevit zájem téměř všechny týmy v NHL. Šustr si zvolil Tampu Bay a tehdy možná ještě ani netušil, že se stane jednou z defenzivních opor Blesků a zahraje si finále Stanleyova poháru ve svých prvních sezonách.

„Je pravda, že zájem byl z většiny týmů v NHL,“ přiznává Andrej Šustr. „Při rozhodování už ani nešlo o peníze, ty jsou pro nováčky všude stejné. Chtěl jsem si vybrat hlavně tým, kde mám šanci se prosadit a s nímž budeme vyhrávat. Tampa v tu dobu byla na vzrůstu,“ osvětluje, proč si zvolil zrovna Bolts.

Jak již bylo řečeno, do NHL zvolil poměrně odlišnou cestu než většina hráčů. Neprošel si proslulými kanadskými juniorkami v OHL, WHL nebo QMJHL, ale místo v nejslavnější hokejové lize na světě si vybojoval na univerzitě. „Pro mě to byla nejlepší možná cesta,“ říká zpětně. „Těžko říct, jak by to dopadlo, kdybych se rozhodl jinak.“

A skutečně to vypadá, že Šustr volil dobře. V NHL odehrál 195 zápasů v základní části a 46 v play-off. Poslední dva roky patřil mezi základní stavební kameny obrany Tampy Bay Lightning, navíc v obou sezonách bojovali svěřenci kouče Jona Coopera o zisk Stanleyova poháru. „S přibývajícími zápasy získává hráč více a více zkušeností. Vnímá, jak se hra vyvíjí a celkově se v jeho očích zpomaluje,“ prozrazuje Andrej Šustr.

„Říká se ale, že obránce je hotový až po nějakých 300 až 400 zápasech. Takže ještě je stále na čem pracovat, potrvá to. Je to určitý proces, kterým si člověk musí projít,“ ví urostlý zadák, jenž prozrazuje, že s Bolts budou mít opět ty nejvyšší cíle: „Vloni jsme začali poměrně špatně, ale nakonec jsme to dotáhli do play-off. Musíme se hlavně vyvarovat tomu, abychom si nemysleli, že se tam dostaneme zničehonic. Je to daleko těžší, než si člověk myslí.“

Rozdíl mezi hokejem v play-off a v základní části je pověstný. Andrej Šustr si to na ledě vyzkoušel přímo, když v sezoně 2014/2015 došel s týmem dokonce až do samotného finále. „Každá série v play-off je o něčem jiném. Paradoxně v tom roce byla nejtěžší první série s Detroitem, který dobře bránil a hrál skvěle ve středním pásmu. My jsme neměli čas prakticky na nic,“ vzpomíná. „Všechny série mají něco do sebe, ten hokej se hraje na sto procent, nikdo nic nevypouští,“ dodává.

Ožehavým letním tématem v organizaci manažera Yzermana bylo setrvání kapitána Stevena Stamkose, jemuž skončila smlouva. Mluvilo se o velkém zájmu Detroitu a Toronta, nicméně loajální kapitán podepsal s Lightning novou osmiletou smlouvu. „Jsem za to rád, je to hvězda NHL a v týmu je celou kariéru. Nikdo se ale tím jednáním mezi managementem a hráčem nenechal rozptylovat, všichni víme, že to je byznys. Nemůžeme se tím jako hráči nechat rozhodit, je to mimo naše ovládání,“ říká Šustr.

V Tampě na Floridě se mu velice líbí. „Je to takové menší město, žádná obrovská metropole. Počasí je tu skutečně hezké, dokonce i v prosinci,“ usmívá se. „Na zimák chodíte v kraťasech, tričku a žabkách, což člověku přidá na náladě, než aby byl někde v zimě. Tampa je skvělé město, zájem fanoušků se v posledních letech hodně zvednul, celou sezonu nám chodí vyprodáno, což je okolo 20 tisíc diváků. Je to takové zdravé hokejové prostředí,“ nemá si český zadák nač stěžovat.

Za velmi dobré výkony v Národní hokejové lize přišla pro Šustra další velká odměna – na zářijovém Světovém poháru si poprvé v životě zahraje v seniorské kategorii za národní tým. „A to je vždy velká pocta, naposledy jsem hrál na dvacítkách v Kanadě (2009/2010 – pozn. red.),“ netají své nadšení. „Bude to velkolepá záležitost, sjedou se nejlepší hráči z celého světa. Určitě to bude velký zážitek,“ věří.

I on sám vnímá, že český tým bude na turnaji považován za outsidera. Vůbec si ovšem nepřipouští poraženeckou náladu před zahájením. „Člověk nikdy neví. Je to krátký turnaj, stát se může cokoliv,“ má jasno Šustr. „Záleží na tom, jak budeme hrát naši hru. Určitě můžeme překvapit silnější týmy, už jsem se v minulosti několikrát přesvědčil o tom, že i největší favorité mohou prohrávat,“ uzavírá rozhovor obránce, který se na nový ročník připravuje v mateřské Plzni.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.