bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Canucks mají kapitána! Po Henriku Sedinovi převzal céčko Horvat

11. října 2019, 12:00

Matěj Mayer

Osmnáct měsíců byl klub z Vancouveru bez kapitána. Po ukončení kariéry dvojčat Sedinových hledalo vedení Kosatek vhodnou variantu, kterou nyní našlo v Bo Horvatovi. Teprve 24letý kanadský centr převzal dres s kapitánským „C“ symbolicky z rukou Henrika Sedina před středečním zápasem Vancouveru proti Los Angeles.

Kromě posledního kapitána Canucks gratuloval Horvatovi také ten vůbec první v historii klubu – Orland Kurtenbach. „Už jen uvažovat o tom, že bych mohl být kapitánem, bylo pro mě ocenění. Zároveň nezáleží na tom, jestli mám na dresu ‘C’, ‘A’ nebo žádné písmeno. Pro mě je nejdůležitější být pořád sám sebou a pomáhat týmu při každém zápase. Pokusím se být nejlepším lídrem, jakým dovedu,“ komentoval svou „korunovaci“ Bo Horvat.

V minulém ročníku neměl „C“ na hrudi nikdo z hráčů Vancouveru. Právě Bo Horvat byl jedním ze čtyř alternujících kapitánů – spolu s ním nosili „A“ Alexander Edler, Chris Tanev a Brandon Sutter. Ve své kariéře si Horvat roli kapitána vyzkoušel jedinkrát, a to v roce 2012, kdy šéfoval výběru Ontaria na World Under-17 Hockey Challenge. Tým okolo Maxe Domiho, Aarona Ekblada a Darnella Nurse tehdy ve Windsoru vybojoval bronzové medaile.

Bo Horvat šel na draftu 2013 jako celkově devátý a Vancouver za něj tehdy obětoval svou brankářskou jedničku Coryho Schneidera, kterého poslal do New Jersey. „Měl jsem z toho bolení v žaludku,“ vzpomíná Horvatův otec. „Nechápejte mě špatně – všichni jsme byli nadšení, ale já jsem se bál, že to na něj naloží o to větší očekávání, když ho vytrejdovali za prvního brankáře.“ Co svému otci odpověděl Bo? „Neboj tati, já jim ukážu.“

A ukázal. I když si svou pozici musel tvrdě vybojovat. Od některých expertů, a dokonce ani od tehdejšího kouče Kosatek Johna Tortorelly neslýchal povzbudivá hodnocení. „Říkal, že si není jistý, jestli bude Bo někde hráčem pro NHL, protože není dostatečně rychlý a chybí mu kondice. Bo ale následoval Sediny, kteří podle mě změnily celé jeho nastavení mysli,“ říká Horvat starší.

Bo Horvat výrazně zlepšil bruslení i kondici a učil se od švédských dvojčat. „Hrát za Henrikem ze mě udělalo hráče, jakým jsem dnes. Sledovat způsob, jakým se Sedinové chovají v této komunitě a co všechno přináší organizaci, je neskutečné. Každého to musí pohánět k tomu, aby se stal lepším jako hráč i jako člověk,“ říká teprve 24letý hokejista, který nyní sám bude tím, kterého budou ostatní následovat.

Henrik Sedin zpozoroval v Bo Horvatovi už dříve cosi výjimečného. „Většina mladých kluků, kteří sem přijdou, jsou opravdu dobří hokejisti. Chtějí dávat góly, chtějí hrát dobře. Ale pak je tu pár kluků, kteří mají extra rozměr. Pojímají hokej více ze široka a dá se poznat, že myslí trochu jinak než ostatní. Bo je určitě jedním z nich,“ složil mu poklonu bývalý kapitán Canucks.

A jakou další radu Bo Horvat dostal? „Buď sám sebou. Vybrali si tě, protože jsi tím, kým jsi. Znají tě, nemusíš se měnit,“ dodal Sedin. Svůj názor předal také Markus Näslund, další legendární Švéd, který byl kapitánem klubu. „Pamatuj, že si to musíš užívat. Když si připustíš tlak, můžeš zapomenout hrát uvolněně. Přeji hodně štěstí! Můžeš být první kapitán, který zvedne Stanley Cup v dresu Canucks,“ poradil čtrnáctému kapitánovi v historii Vancouver Canucks.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.