bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Brankář Jean-Sebastien Giguere pověsil brusle na hřebík

22. srpna 2014, 20:01

Jan Šlapáček

Kanadský brankář Jean-Sebastien Giguere oficiálně ukončil svou dlouholetou kariéru v National Hockey League. Sedmatřicetiletý rodák z Montrealu oznámil své rozhodnutí ve čtvrtek v Quebecu.

„Jménem celé organizace Colorado Avalanche bych rád pogratuloval Jeanu-Sebastienovi k vynikající hokejové kariéře,“ řekl výkonný viceprezident pro hokejové operace Joe Sakic. 

„Jeho úspěchy mluví samy za sebe, od vítězství ve Stanley Cupu po zisk Conn Smythe Trophy. ‚Jiggy‘ byl vždy prvotřídní gólman. Byl také velmi důležitou součástí našeho týmu v uplynulých třech sezónách. Dodal nám vůdcovské schopnosti a stabilitu v brankovišti. Přejeme jemu i jeho rodině hodně štěstí,“ dodal někdejší vynikající útočník a kapitán Lavin.

Během šestnáctileté kariéry v NHL působil Giguere v pěti týmech. Začínal v Hartfordu, jehož zástupci draftovali talentovaného brankáře v roce 1995 ze třinácté pozice. Později chytal také v Calgary, Anaheimu a Torontu. Dobré jméno si vydobyl především v organizaci kalifornských Kačerů, s nimiž v roce 2007 vyhrál Stanley Cup.

Po přestupu z Anaheimu do Toronta (31. leden 2010) se Giguere stal prvním brankářem v historii slavného kanadského klubu, jenž ve svých úvodních dvou duelech za Maple Leafs udržel čistý štít. Podařilo se mu to v domácích zápasech proti New Jersey (2. únor 2010, 3:0) a Ottawě (6. únor 2010, 5:0). V obou utkáních si připsal třicet bezchybných zákroků.

Sezónu 2010-11 mu znepříjemnilo neustále se opakující zranění třísel. Giguerovu absenci dokonale využil gólman záložního celku Toronto Marlies (AHL) James Reimer, jenž vystrnadil držitele Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off 2003 z postu týmové jedničky. 

V létě 2011 se Giguere podruhé v kariéře podrobil operaci tříselné kýly, se stejným problémem se svěřil do rukou specializovaných chirurgů i po triumfu Ducks v play off. Na začátku července 2011 se jako nechráněný volný agent dohodl s Avalanche a v posledních třech sezónách kryl záda Semjonu Varlamovi.

Majitel zlata z mistrovství světa v roce 2004 odchytal v NHL celkem 597 utkání (262 výher), inkasoval průměrně 2,53 gólu na zápas a vykázal úspěšnost zákroků 91,28 procenta. Ve 38 utkáních vychytal čisté konto. V 52 zápasech play off obdržel v průměru 2,08 branky a úspěšnost zákroků měl 92,5 procenta. V šesti vystoupeních neinkasoval.

Jean-Sebastien Giguere bude i nadále působit v hokejové branži, účastník Utkání hvězd NHL v roce 2009 je totiž spoluvlastníkem celku Blainville-Boisbriand Armada z juniorské soutěže Quebec Major Junior Hockey League.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.