bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

ALL STAR RETRO: Ostří hoši mezi hvězdami

11. ledna 2023, 16:26

Radek Černý

All-Star Game neboli Utkání hvězd je exhibiční utkání výběrů těch největších hvězd NHL. Vyjma několika případů se jedná o každoroční rituál, symbolizující pomyslnou polovinu sezóny. Hrací formát i způsob výběru hráčů se několikrát v historii změnil, ale vždy se sejdou ti nejlepší z nejlepších, aby předvedli své umění a pobavili sebe i diváky.

Když v roce 2016 fanoušci svými hlasy nominovali do zápasu hvězd bitkaře Johna Scotta, vypadalo to jako ojedinělý úlet a skvělá recese. Obrovitý bijec se přes jistou nevoli vedení NHL exhibičního víkendu nakonec zúčastnil. Stal se kapitánem jednoho z mužstev, dal dva góly a byl dokonce zvolen nejužitečnějším hráčem. 

Stal se zřejmě nejslavnějším ostrým hochem, který se v All-Star Game kdy objevil. Ale nikoliv prvním.

Strážci pořádku

Nejslavnější hokejová liga má pro tyhle typy hráčů, kteří byli na ledě primárně kvůli ochraně týmových hvězd, pojmenování „enforcers“, což by se dalo přeložit jako „vymahači“. Proč zrovna toto označení? Úkolem těchto hráčů bylo vymoci si u soupeřů respekt a odradit je od násilné či agresivní hry vůči spoluhráčům.

Na ledě sice moc prostoru nedostávali, obvykle se pohybovali ve čtvrté lajně, ale u fanoušků byli extrémně oblíbení. František Musil vymezil v nedávném podcastu Bezfrazi povinnosti strážců pořádku jako „trestání psů, kteří nekoušou“. Usměrnit záludné borce, kteří provokují, ale pak z každé konfrontace vycouvají. Bylo a je jich v NHL pořád dost.

Vůbec prvním hráčem s rolí ochránce hvězd, který si zahrál Utkání hvězd, byl montrealský John Ferguson st. v letech 1965 a 1967. Levý útočník slavných Les Canadiens nastupoval v jedné lajně s Béliveauem a jeho úkolem bylo chránit legendárního kapitána Habs. Svůj úkol plnil poctivě a k tomu dokázal být i slušně produktivní. Za Montreal hrál v letech 1963 až 1971 a za tu dobu dvakrát překonal hranici 20 branek. Co se týče trestných minut, tak v žádné sezóně neklesl pod stovku.

Jeho účast v All-Star Game byla daná především systémem, jakým se tehdy tyto exhibiční zápasy hrály. Do roku 1968 to bylo střetnutí posledního vítěze Stanleyova poháru s výběrem hvězd zbytku ligy. A Ferguson, jako stabilní člen Les Canadiens, pozvedl pohár nad hlavu celkem pětkrát.

Na dalšího bijce si každoroční hokejová show musela počkat celých 21 let.

V roce 1988 už dva roky platil nový systém výběru hráčů. Zahajovací pětku (plus startujícího brankáře) si vybírali fanoušci hlasováním a zbytek týmu doplnili trenéři. Koučováním výběrů byli obvykle pověřeni šéfové lavičky posledních finalistů Stanleyova poháru. 

Herní systém se také pozměnil a již delší dobu proti sobě nastupovali výběry hráčů z obou konferencí. Tu Campbellovu vedl ten rok Glen Sather, kouč Edmontonu Oilers, posledních vítězů poháru. Úvodní šestici (Fuhr, MacInnis, Lowe, Kurri, Gretzky, Robitaille) mu vybrali fanoušci a na něm bylo nominovat zbylé hráče. 

Vedle osvědčených hvězd typu Messiera, Yzermana či Hawerchuka si pozornost protřelého barda vysloužil i jeden z nejobávanějších bijců tehdejší doby Bob Probert. Nutno dodat, že tento detroitský ochránce hvězd neměl jen tvrdé pěsti, ale i dost hokejového umu. Ve městě motorů byl mimořádně populární a jeho produktivita byla na bitkaře až neuvěřitelná.

Sezóna 1987-88, kdy si ho Sather vybral do zápasu hvězd, byla jeho nejúspěšnější. V 74 zápasech nasázel 29 branek a přidal k tomu 33 asistencí. V klubovém bodování Red Wings se dělil o třetí místo s Petrem Klímou. Český bombarďák byl stejně jako Probert známý pro svůj bohémský přístup k životu a společně způsobili detroitskému vedení nejednu vrásku na čele.

Ale ani při zvýšené produktivitě nezanedbával trestnou lavici. Strávil na ni celkem 398 minut, nejvíce ze všech hráčů v lize. Tento výkon je doposud týmovým rekordem Wings a vzhledem k vývoji, kterým směřuje současný hokej, jím zřejmě zůstane hodně dlouho.

Divoký útočník se zapsal i do statistik exhibičního utkání, když přihrál na gól Gretzkymu. 

O rok později byl koučem Campbellovy konference opět Sather a ve svém výběru mu opět zbylo místo pro jednoho drsňáka. Tentokrát jím byl bek Chicaga Dave Manson. Skoro stokilový pořízek se s nikým nepáral a rychle si zjednal respekt napříč ligou. V sezóně 1988-89 nasbíral 359 trestných minut, což byla třetí nejvyšší suma mezi všemi ligovými hráči. K tomu přidal i 54 bodů včetně 18 branek, což je na beka slušná produktivita. 

Manson ale nebyl jen bezduchou mlátičkou. V Chicagu nastupoval povětšinou v prvním obranném páru s Chrisem Cheliosem a i později v Edmontonu dokázal atakovat padesátibodovou hranici. I on se zapsal jednou asistencí do statistik hvězdného utkání a přispěl tak k výhře svého výběru 9:5 nad výběrem konference Prince z Walesu.

Přelom osmdesátých a devadesátých let byl na podobné kontroverzní výběry celkem bohatý. V roce 1991 se ke kormidlu Walesovy Conference (konference Prince z Walesu) dostal Mike Milbury, toho času kouč bostonských Medvědů. Známý bouřlivák a milovník tvrdého hokeje neváhal a do svého týmu nominoval bitkaře Chrise Nilana. 

Tento příběh před lety podrobně rozepsal kolega Tomáš Zatloukal a mohli jste si ho přečíst na našich stránkách. Ve stručnosti jen připomeňme, že vedení NHL proti tomuto výběru dost ostře protestovalo a celá situace se nakonec vyřešila Nilanovým zraněním, které mu znemožnilo účast na exhibičním klání. 

Liga na tento trend zareagovala až nečekaně rychle. Následující rok už vybírala, namísto trenérů, zbylé členy týmů obou konferencí ligová komise.

Od roku 2011 došlo opět ke změně systému pro výběr hráčů. Liga určila kapitány výběrů a ti si v tzv. fantasy draftu vybrali svůj tým bez ohledu na příslušnost ke konferenci.

Současný systém turnaje výběrů ve hře „tři na tři“ začal v roce 2016 a přinesl i prozatím poslední bizarnost ve formě účasti jednoho z posledních mohykánů bitkařského řemesla, o kterém píšeme v úvodu a který jsme tehdy podrobně rozebírali.

Vzhledem k současnému směrování hokeje nezbývá pro ostré hochy, co se umí ohánět pěstmi, na soupiskách místo. John Scott tak byl pravděpodobně posledním opravdovým bitkařem, který měl tu čest zahrát si v divácky oblíbené show zvané All-Star Game.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.