bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jsem absolutně šťastný chlap, hlásí John Scott, nová hvězda farmářské soutěže

27. března 2016, 10:00

Jiří Lacina

Před dvěma měsíci ho fanoušci v poněkud bizarní akci protlačili do All Star Game. Více než dvoumetrový čahoun, který trávil na ledě v průměru pět až osm minut na utkání a známý byl spíš pro svou schopnost rozmáznout protihráče než elegantně uklidit kotouč do sítě, určitě nebyl ani trochu typickou hvězdou. Právě proto se fanoušci pro tuhle recesi tak nadchli.

Povedlo se. Scott byl zvolen a NHL si lámala hlavu, co s tím. Jeho následný trejd z Arizony do Montrealu doprovodila řada konspiračních teorií, zvlášť když jej Canadiens ihned uklidili na farmu. Fandové to vnímali jako snahu NHL vyřadit Scotta z chystaného Zápasu hvězd. Nakonec ho nikdo nevystrčil, Don Cherry však fanouškům stejně spílal: „Zničili jste mu kariéru!“

Kdo by to řekl, stal se přesný opak! Scott nastoupil, v uvolněné hokejové atmosféře ukázal, že umí taky trefit bránu, a stal se nejužitečnějším hráčem hvězdného večera. Užil si své dva dny slávy, řeklo by se, a teď nejspíš zmizí a někde v tichosti zapadne, jak mu věštil populární Cherry. Ne tak docela!

Až na konec světa

Scottova aura totiž ani po skončení Zápasu hvězd neztratila nic ze svého půvabu. Stal se senzací, inspirací, tahákem. Fandové ani začínající hokejisté se ho nemohou dost nabažit. Na jeho podpis se i v nižší soutěži stojí fronty, a to prakticky každý zápas.

„Je to skoro jako ve filmu,“ řekl Scott pro televizi TSN, když hodnotil uplynulé dva měsíce. „Skutečně, něco takového by nikdo nevymyslel… Jsem absolutně šťastný chlap, spokojený se vším, co se stalo.“

Přitom to skutečně nevypadalo dobře. Změna působiště pro třiatřicetiletého chlapíka s rodinou není nikdy příjemná. Nemluvě o tom kam… Najděte si mapu Kanady, jděte úplně na východ, ano úplně, do provincie Newfoundland a Labrador. Tak tam na tom nejvýchodnějším cípu najdete městečko St. John’s, kde teď John Scott hraje.

Zhruba tisíc mil od Montrealu, kterému aktuálně patří, tři tisíce mil od Phoenixu, kde působil dřív. Objektivně, do Evropy to má teď Scott blíž než na západní pobřeží Severní Ameriky! Co je to ale proti tomu, když vás fanoušci mají rádi…

„Dostávám od lidí dopisy, které umí pohladit. Někdy mi to úplně bere dech,“ přiznává nový hrdina AHL. „Zní to většinou jako: ‚Viděl jsem vás v All Star Game a stal jste se mou inspirací. Chci vám poděkovat, že jste dal mému životu nový směr.‘“

Pusa rybě, přesilovky i záskok v obraně

Že hraje hokej na konci světa, mu nevadí. „Od příchodu ke mně byli všichni velmi přátelští. Na ulici na mě volají, gratulují mi. Každý mě zve na pivo. Miluju tohle město!“ říká Scott.

Součástí přijetí mezi místní byl i zvláštní druh rituálu, při kterém musíte políbit rybu (obvykle tresku), vypít panáka rumu a na závěr popřát zdejším rybářům „dobrý vítr“. Tak jako ho přijali za svého lidé, přijal ho i tým IceCaps. 

Nedá se říct, že by zrovna ohromoval produktivitou. V dosavadních 23 zápasech dal dva góly a na dva další přihrál. Trenér ho však hojně využívá, chodí na přesilovky, dokonce zaskakoval i v obraně. O takovém vytížení si mohl v NHL nechat jen zdát.

„Není to pro něj snadná situace, ale dělá maximum,“ chválí Scotta kouč Sylvain Lefebvre. „Je to pro všechny takový velký brácha, chlapi jsou s ním rádi. Což je pro něj velká poklona.“

Malý problém je, že by v něm soupeři někdy s chutí probudili bijce. Rádi by si ho otestovali v pěstním souboji. Jenomže na to Scotta na téhle úrovni neužije. „Každý by chtěl, abych byl zlým chlapem. Jenomže takový já nejsem, jsem slušňák!“ vzkazuje skoro stodvacetikilový pořízek

Slušňák s vysokoškolským diplomem

Často ho mají za hlupáka, co si získal místo v NHL jen tvrdou hrou a pěstmi. Málokdo ví, že má doma inženýrský titul z Michiganské technické univerzity. Většina bývalých i současných spoluhráčů ho popisuje jako velmi zábavného chlapa.

Když byli hráči St. Johns na tripu a zastavili se v New Yorku, přijela za ním manželka s dětmi, včetně čerstvě narozených dvojčat Sofie a Estelle. Žena se nestačila divit, jakému postavení se její muž v novém týmu těší, jak ho obskakují fanoušci.

„Je to legrační. Co vypadalo na jeden z nejhorších okamžiků našeho života, se změnilo na jeden z těch nejhezčích,“ řekla poněkud překvapeně Danielle Scottová.

Otázkou je, co bude dál. Z All Star Game má Scott doma SUV automobil určený jeho nejlepšímu hráči. Rovněž podíl na miliónové prémii pro vítězný tým byl s ohledem na jeho nevelké příjmy milý. Ať se ale po sezóně stane cokoli, John Scott je už teď maximálně spokojený.

„Nemíním si stěžovat. Byl jsem super šťastný chlap už předtím. Ale potom, pane bože, musím mít šest nebo sedm strážných andělů, co se o mě starají! Jsem požehnaný chlap,“ raduje se ze života nová hvězda American Hockey League.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.