bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

VYKLÁDÁNÍ Z KARET: Jak překonat Haška a vymazat Jágra? Své tipy prozrazuje Messier

1. února 2021, 12:15

Tomáš Zatloukal

Byly fenoménem devadesátých let, teď jsou opět v kurzu a jejich ceny boří rekordy. Hokejové karty. Ať už vás nechávají chladným, nebo patříte mezi vášnivé sběratele, zveme vás ke sledování seriálu VYKLÁDÁNÍ Z KARET. Rozhodli jsme se na tento tradiční suvenýr podívat jinak a najít zajímavé příběhy, jaké hokejové karty zachytily a vyprávějí. Každé pondělí vám Tomáš Zatloukal jednu takovou historiku naservíruje a zároveň přidá i lehké zasvěcení do svého oblíbeného hobby.

Polovina devadesátých let.

Za svištícím Jágrem vlají dlouhé lokny, gumový Hašek má na prsou skřížené šavle.

Z obou Čechů jsou ligové komety.

Potomek kladenských sedláků sází v NHL jeden gól za druhým a ukazuje, že dávno není pouhým učněm Maria Lemieuxe. Rodák z perníkového města zase systematicky ničí sebevědomí soupeřů a stává se jejich postrachem.

Na předávání trofejí v červnu 1995 si Hašek přichází pro Vezinovu trofej, podruhé za sebou ohromil generální manažery a získal cenu pro nejlepšího brankáře. Jágr pózuje s premiérovou Art Ross Trophy pro krále bodování.

Protivníci pochopitelně dumají, jak oba machry zastavit. Vždyť snad jen Eric Lindros a zdravý Lemieux pro ně znamenají stejnou hrozbu. Mark Messier, vůdce newyorských Rangers, se o své finty podělí na místě nečekaném.

Na hokejových kartách.

Na podzim roku 1995 totiž vychází nová série od americké firmy Topps. A v ní jedinečný set "ProFiles." Vtipná hříčka se slovy profík, složka a charakter dává tušit, na co se mohou fanoušci těšit.

Messier pro ně popsal, jak vnímá 20 nejvýraznějších tvářích NHL. Silné výroky padají jako eshopy před Vánocemi. Třeba Martina Brodeura, gólmana rivalů z New Jersey, překřtí prostovlasá legenda na "Waynea Gretzkyho mezi brankáři".

Proč? Je ohromený z toho, jak stabilní jsou Brodeurovy fantastické výkony od chvíle, kdy přišel do NHL. "Tím mi Waynea připomíná, drží si od první chvíle vysoký standart," míní Messier. Jeremy Roenick je pro něj zase zosobněním kuráže.

A co Lemieux? "Podceňují se jeho vůdčí kvality. Moc toho nenapovídá, ale když mluví, všichni poslouchají," podotýká "The Moose." Nás ale zajímají především Hašek s Jágrem, kteří právě v půli devadesátek začali hokejovému světu dominovat.

Odstartovali éru, kdy neměli ani v nejlepší lize světa sobě rovné. Kdybyste měli vybrat dva top hráče mezi léty 1995 až 2002, tak sázka na kohokoliv jiného než na čísla 39 a 68 by byla pošetilá.

Co říká Messier o Jágrovi?

"Je nejlepší v NHL ve hře jeden na jednoho. Když ho bráníte, nesmíte mu nechat příliš času a prostoru. Ale není to práce jen pro jednoho zadáka, snažíme se ho nahánět celý tým. Cílem je dostat ho do situace, kdy nemá místo pro své manévry," popisuje neyworská ikona.

"Až vyspěje a dozraje, tak bude ještě kvalitnějším hokejistou. To nejlepší jsme od něj ještě neviděli," dodává.

Abyste byli dokonale v obraze, vyžeňte z hlavy současnost. Mače, kdy se Jágr v roli hrajícího vlastníka snaží pomoct Rytířům v první lize. Postupně se do paměti vpíjející pohled na stále pomalejšího veterána, co vede svůj sisyfovský boj s časem.

V roce 1995 se mu říkalo "Mario Jr." a po kluzištích létal. Patřil k nejrychlejším bruslařům v NHL. Stačilo, aby rozkmital mohutná stehna a frnkl komukoliv. A Messierova slova to jen potvrzují: "Čím méně prostoru mu dáte k jízdě s pukem, tím větší máte šanci ho zastavit."

Ne, nedařilo se to pokaždé. Ani Messierovi a spol., ani nikomu dalšímu.  Mnohdy šlo o marnou snahu, zoufalý boj. Ve výlukou zkrácené sezoně Jágr nastřádal 70 bodů, 32krát skóroval. V dalších letech řádil ještě víc.

Co na tom, že soupeři se chystali speciálně na něj a kolikrát ho bili jako žito?

Messierův recept dokonale nefungoval ani v případě Haška.

"Podivným, netradičním stylem nás v NHL dokázal zaskočit. Třeba pokládáním hokejky na led. Když proti němu s Jezdci hrajeme, mám jednoduchý plán. Snažíme se ho zasypat střelami, aby měl hodně napilno," prozrazoval svou taktiku.

"Dominatora" zkrátka zkoušel překonat silou. Zavalit ho puky. S nadějí, že se aspoň pár z nich dostane za jeho záda. Nebyl sám, na Haška letělo hned ve 22 ze 41 utkáních v ročníku 1994/95 přes 30 ran. Výsledek? Jen jednou klesla jeho úspěšnost zákroků pod 90 procent.

Za velkou louží tehdy ještě nevěděli, že útlému gólmanovi pořádný zápřah svědčí. A že si libuje, když na něj míří jeden kotouč za druhým. Indicii přitom měli, 27. dubna 1994 čelil 70 střelám Ďáblů, přesto neinkasoval.

Messierovy komentáře nejsou univerzálním návodem, to vůbec ne. Přesto mají ohromný význam. Jsou cenným svědectvím o tom, jak hvězdný Kanaďan tehdy vnímal své soky a spoluhráče (v setu je i Brian Leetch). Srdce (nejen) hokejových historiků plesá.

Slova sedí v mnoha případech jako ulitá a dodnes dokáží zaujmout.

A že je najdete zrovna na hokejových kartách? Ukazuje to jen další tvář oněch pro někoho bezvýznamných kartonků o rozměru 8,9 centimetru na 6,35 centimetru. Jsou informačním a dějinným pramenem. V případě setu ProFiles mimořádně zajímavým.

To je poselství tohoto dílu VYKLÁDÁNÍ Z KARET.

Ještě ale než odsurfujete na další místa internetu, dočká se váš sběratelský slovníček dalšího pojmu. Ony karty s Messierovými charakteristikami hráčů NHL jsou takzvané inserty, nebo také řečí českých teenagerů z devadesátých let speciálky.

Inserty jsou zpravidla vkládány do balíčků v pevně daném poměru a před číslem mají písmena. V tomto případě PF. 

Poměry výrobce uvádí přímo na balíčcích. Vy tak znáte své šance na to vylovit z balíčku kromě řadových, základních karet také blýskavou krasavici, co vám bude každý závidět. Jsou pochopitelně cennější než "řadovky".

Příklad? ProFiles s Jaromírem Jágrem pořídíte kolem padesátikoruny, jeho "řadovku" z téže série Topps 1995/96 klidně za pětikačku. Tyto nůžky se rozevírají a přivírají sérii od série, insertní set od insertního setu, jméno od jména.

Vždy ovšem platí jedna věc.

Pro sběratele je pokaždé ohromnou radostí být políben paní Štěstěnou a vytáhnout nádherně provedený insert z balíčku, navrch s náramným jménem. Někdy to vzhledem k hodnotě a vzácnosti úlovku dokonce může být takřka výhra v loterii.

I takovou tvář má hobby, kterému se autor seriálu VYKLÁDÁNÍ Z KARET věnuje přes 20 let. Od časů, kdy se za výlohami trafik začaly objevovat kromě cigaret a někdy hanbatých časopisů také balíčky. S pokladem, i bez.

V seriálu VYKLÁDÁNÍ Z KARET vyšlo:

1. díl: Když šestiletý Kane jásal nad uměním Dominatora a gólem Šmehlíka
2. díl: Zázračný Kanaďan málem Králem, rebel se obrátil na Nejvyšší soud USA
3. díl: Proč německý obr Kölzig pózoval ve výstroji s hot dogem?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.