bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Souboj dvou mužstev bez formy a Boston v roli favorita. Nabitý víkend zakončí osm utkání

8. ledna 2023, 19:22

Jan Spurný

V závěru víkendového programu NHL nás čeká hned osm duelů a stejně jako v sobotu, i v neděli se dočkáme několika zápasů v příjemném čase. Mezi nimi třeba souboj Washingtonu proti Columbusu, ve kterém by návrat na led mělo zažít zkušené duo Nicklas Bäckström a Tom Wilson. V roli jasného favorita na led s několika českými zástupci v sestavě vyjede Boston, který vyzve Anaheim. Parádní domácí bilanci pak může proti St. Louis potvrdit Minnesota.

Program odstartuje v devět hodin večer soubojem Winnipegu s Vancouverem. Domácím se v poslední době daří a určitě budou chtít natáhnout sérii čtyř vítězství, kterou načali na konci uplynulého roku právě proti Canucks. Skvělými výkony k ní přispěl především brankář Connor Hellebuyck, který ani v jednom případě nedostal více než dva góly. Kosatkám ale utkání ve venkovním prostředí vyhovují, z posledních deseti dokázali vyhrát hned sedm. V prosinci se týmy střetly dvakrát, v obou případech se ze zisku všech bodů radovali Jets (4:2 a 5:1). 

Ve 21:30 začne klání mezi Dallasem a Floridou. Zatímco Stars těsně vedou tabulku Centrální divize, Panthers aktuálně ztrácí na postup do play-off devět bodů. Hokejisté ze státu Texas mají co napravovat, naposledy padli 0:2 na ledě Anaheimu, třetího nejhoršího celku ligy. Domácí prostředí jim ale svědčí, vyhráli v něm hned čtyřikrát z posledních pěti utkání. V dobrém světle se prezentuje Jake Oettinger, který patří mezi nejspolehlivější gólmany letošního ročníku, a také produktivní střelec Jason Robertson. Florida se dlouhodobě trápí, na duel proti Hvězdám se naladila alespoň výhrami nad slabou Arizonou a Detroitem. Zápasy Dallasu s Floridou dlouhodobě nabízejí velké množství vstřelených branek, což dokazuje i jediné letošní vzájemné střetnutí. V něm Stars zvítězily vysoko 6:4.

Zápas od jedenácti hodin má jasného favorita. Na led Washingtonu zavítá Columbus. Zatímco Capitals získali z uplynulých desíti utkání hned šestnáct bodů, jejich soupeř z Metropolitní divize vybojoval pouhé čtyři body po výhře nad beznadějně posledním Chicagem a vítězství v prodloužení nad Carolinou. Do už tak našlapané sestavy domácích se navíc po operacích vrací zkušení útočníci Nicklas Bäckström a Tom Wilson. Blue Jackets musí jistě děsit řada osmi venkovních utkání bez zisku jediného bodu a přemožení Caps by bylo velkým překvapením, i když v NHL není nic nemožné. Dosud jediný letošní střet obou týmů skončil jasným triumfem Washingtonu 6:2.

V jednu hodinu ráno nás čeká série čtyř klání. Přestože Pittsburgh je proti Arizoně podle bookmakerů jasným favoritem, půjde o souboj dvou mužstev bez formy. Z bodového zisku se oba týmy naposledy radovaly ještě v minulém roce – Coyotes po překvapivém vítězství 6:3 nad Torontem, Penguins po prohře 4:5 v prodloužení proti Detroitu. Tým českého brankáře Karla Vejmelky nad vodou drží snad jen bilance v domácí Mullett Areně, kde kromě již zmíněných Maple Leafs porazil v poslední době také Colorado (6:3) a Los Angeles (2:1 po nájezdech). Zatímco Tučňáci mají ještě reálnou naději na účast ve vyřazovací části (ztráta dvou bodů na New York Islanders a tři zápasy k dobru), Kojotům se tato příležitost čím dál více vzdaluje (ztráta 16 bodů na Minnesotu). Naposledy se oba týmy utkaly v říjnu a z výhry 6:2 se radoval Pittsburgh.

Jednoznačného favorita bude mít duel mezi Chicagem a Calgary. Blackhawks se nedaří vůbec nic, což potvrzuje děsivá bilance devíti získaných bodů z 25 utkání a poslední místo v rámci celé NHL. Flames jsou na tom podstatně lépe, v tabulce Pacifické divize jsou na čtvrté pozici, která zaručuje účast v play-off. Co se týče individuálních statistik, ani na jedné straně nenajdeme jasného lídra. V dresu Calgary je na tom nejlépe Elias Lindholm (12+23), bodování Chicaga vede momentálně zraněný Patrick Kane (7+20). Pro tyto celky půjde o první měření sil v probíhající sezoně.

Čeká nás také zajímavý souboj v rámci Centrální divize mezi Minnesotou a St. Louis. Hosty zužuje velká marodka a do hry tak nezasáhnou jména jako Vladimir Tarasenko, Ryan O’Reilly nebo Torey Krug. Hokejistům Wild se začalo mimořádně dařit při hře doma, od začátku prosince v Xcel Energy Centeru prohráli jen jediný z osmi zápasů. To forma Blues na venkovních kluzištích je jako na houpačce. Tahounem Minnesoty je ruský útočník Kirill Kaprizov, který atakuje hranici padesáti bodů (23+25). Za St. Louis válí čtyřiadvacetiletá kometa minulého ročníku Jordan Kyrou (19+19), následovaná o rok mladším Robertem Thomasem (10+27). Dosud jediný vzájemný zápas týmy odehrály na Nový rok a lépe z něj vyšla Minnesota (5:2).

Rozjetá Philadelphia ve Wells Fargo Centru přivítá Toronto. Flyers sice vyhráli čtyřikrát za sebou, jejich protivníci ale snad vyjma LA nepatřili mezi lepší týmy soutěže – šlo o Arizonu, Anaheim a San Jose. Přesto může mužstvo, které táhne čtyřicetibodový Travis Konecny (20+20), překvapit. A proč by se tak nemohlo stát zrovna proti nepříliš konzistentním Maple Leafs. Ti spoléhají především na svou nezpochybnitelnou ofenzivní sílu, kterou tvoří hlavně trojlístek ve složení Auston Matthews (19+27), Mitch Marner (15+31) a William Nylander (22+23). Letos se tyto týmy na ledě ještě nepotkaly.

Víkendovou nálož zakončí střetnutí Anaheimu s Bostonem. Zatímco Ducks se krčí těsně nad chvostem tabulky, Bruins jednoznačně dominují celé lize. Není divu, mužstvo Davida Pastrňáka nepoznalo přemožitele po šedesáti minutách již bezmála měsíc (naposledy 10. prosince proti Arizoně)! Medvědi se navíc mohou spolehnout na jednu z nejlepších brankářských dvojic v soutěži – úspěšnost zákroků Jeremyho Swaymana je rovných 90 %, Linus Ullmark této disciplíně s 93,8 % kraluje. Kačery shazuje hlavně hra speciálních týmů – v přesilovkách jsou druzí nejhorší, v oslabení třetí od konce. Dle očekávání má tak i tento zápas předem daného favorita. Naposledy se ale Boston na výhru nadřel a Anaheim porazil 2:1 až po samostatných nájezdech.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.